STVARANJE NOVE VLADE

ZAVRŠILA PRVA RUNDA PREGOVORA O NOVOJ VLADI Petrov: 'Razgovarali smo o jamstvima, imam pozitivne dojmove'; Plenković: 'Novi sastanak u ponedjeljak'

 Bruno Konjević / CROPIX

>>> NOVO 21:31 Završio je sastanak Mosta i HDZ-a, javlja N1 televizija.

- Ono što smo tražili za jamstva, o tome smo samo razgovarali. To je zalog buduće suradnje. Sljedeći tjedan se sastajemo. Imamo pozitivne dojmove i nadamo se da će se tako nastaviti, kazao je Božo Petrov.

- Svi mi vučemo određene posljedice odnosa. Trenutno nemam utisak da nešto ne odgovara, povjerenje se treba gradit', dodao je.

Andrej Plenković je kazao kako očekuje službene rezultate DIP-a.

- Izbjeći ćemo scenarij s prošlih izbora. Sljedeći sastanak je u ponedjeljak u 15 sati, rekao je Plenković.

- Želimo postići jedan strateški dogovor između HDZ-a i Mosta prilikom formiranja stabilne većine i stabilne Vlade. Želimo da to bude paket iz izbornog programa HDZ-a i izbornog programa Mosta. Želimo i preustroj buduće Vlade. Atmosfera je bila pozitivna, vrlo ugodna. Imali smo priliku kolegama predstaviti novi HDZ, kazao je Plenković, a to je potvrdio i Petrov.

- Atmosfera je uistinu bila pozitivna i konstruktivna. Razgovarali smo jedino o jamstvima. Slažemo se da je ovo jedan mali početak, zalog buduće suradnje. Treba dogovoriti ciljeve za sljedeće četiri godine i tu se slažemo, to je sljedeća faza. Sastat ćemo se sljedeći tjedan, a do onda će stručni timovi raditi. Imamo pozitivne dojmove, vjerujemo i nadamo se da će se tako nastaviti", rekao je Petrov, kojeg su pitali i ima li razlike između ovog i bivšeg vodstva HDZ-a.

- Mogu reći, kao što smo se šalili na sastanku, da bi mi bilo drago kad bi se ovako nastavilo. Neke stvari se trebaju graditi, kao što je povjerenje, ali nismo stekli dojam da nešto ne valja, rekao je.

Plenković nije htio preciznije odgovoriti kada bi pregovori mogli završiti.

- Ustavni rokovi su poznati. Čekamo da DIP i Ustavni sud kažu svoje i da se potvrde rezultati izbora, a nakon toga će krenuti rokovi. Želimo iskoristiti vrijeme koje nam se pruža za cjeloviti dogovor. Mislim da Hrvatska nema vremena čekati, u svakom slučaju ćemo izbjeći scenarij koji smo gledali nakon prošlih izbora, rekao je.

----------------------------

21:00 Iako su neslužbene informacije govorila da bi sastanak trebao potrajati sat i pol, on se odužio i traje već četiri sata.

----------------------------

18:50 Sastanak još uvijek nije završen, ali je određena stanka kako bi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dao intervju koji je dogovorio s RTL Televizijom.

Što je sve rekao u intervjuu, pročitajte OVDJE.

----------------------------

17:05 Na sastanak u središnjicu HDZ-a došao je čelnik Mosta Božo Petrov u društvu Miroslava Šimića i još dvojice kolega. Izjave nisu davali.

Prvi radni sastanak oko formiranja Vlade u središnjici HDZ-a, kako se neslužbeno doznaje, moga bi potrajati oko sat i pol.

----------------------------

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković načelno je pristao na zahtjeve Mosta, s time da je zatražio sastanak u 17 sati u središnjici HDZ-a na kojem će s vodstvom Mosta i Božom Petrovom razgovarati o konkretnoj provedbi tih njihovih jamstava.

Božo Petrov, kako Jutarnji ekskluzivno doznaje, odazvat će se tom sastanku.

- Razgovarao sam s Petrovom, čestitao sam mu na izvrsnom rezultatu i dogovorii smo da danas da u 17 sati započnu pregovori između HDZ-a i Mosta, kazao je Plenković i odmah objasnio što misli o sedam jamstava Mosta:

- Cijenimo ih kao mali doprinos budućnosti Hrvatske, načelno ih razumijemo, ali neka od tih jamstava zahtijevaju detaljnija obrazloženja, rekao je Plenković i dodao kako još treba vidjeti koliko se ta jamstva podudaraju s HDZ-ovim programom...

Upitan koje točke će zahtijevati detaljnije razgovore, Plenković je odgovorio da se to prije svega odnosi na točke vezane uz isključivi gospodarski pojas na moru.

Podsjećajući da je više HDZ-ovih lidera dugi niz godina bio angažiran na vanjskopolitičkim pitanjima, rekao je kako se vrlo dobro zna koje su nadležnosti EU u zajedničkoj ribarstvenoj politici te kakve posljedice ima isključivi gospodarski pojas na razgraničenje na moru: - To zahtijeva dosta detaljnu stručnu, ali ne samo vanjskopolitičku, nego i međunarodno-pravnu analizu, istaknuo je Plenković.

Na novinarsko pitanje je li dio članova Nacionalnog vijeća bio da se krene u pregovore s HNS-om, Plenković je odgovorio da postoji otvorenost za razgovore i s drugim strankama koje su dobile potporu birača i sudjelovat će u novom sazivu Sabora.

HDZ je svoj pregovarački tim predstavio još jučer. U njemu su Davor Ivo Stier, Andrej Plenković, Goran i Zdravko Marić, Ivana Maletić, Gordan Jandroković te Davor Božinović, a savjetnik će im biti Vladimir Šeks. S druge strane stola, kako Jutarnji doznaje, sjedit će Božo Petrov, Ivan Kovačić, Miroslav Šimić, Robert Podolnjak i Ante Čikotić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:39