HNS I SDP BEZ DOGOVORA

JUTARNJI DOZNAJE: VLAHUŠIĆ ZA KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA DUBROVNIKA ODABRAO ŠEFA LOKALNOG VODOVODA Valentina Dujmovića SDP neće podržati

SDP optužuje Vlahušića da je odabrao kandidata kojim će upravljati iz sjene i koji će mu čuvati mjesto do idućih izbora

Kandidat HNS-a za dubrovačkoga gradonačelnika bit će Valentin Dujmović, doznaje Jutarnji, nakon što je sada definitivno jasno da ta stranka na lokalne izbore u gradu neće ići zajednički sa SDP-om.

Naime, kako su nam u utorak potvrdile obje strane i na lokalnoj razini i u središnjicama u Zagrebu, do danas nije bio postignut dogovor oko zajedničkog kandidata, pa će bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, kome izmjene Zakona o lokalnim izborima priječe ponovnu kandidaturu zbog presude za aferu Šipan, danas u 12 sati u Dubrovniku predstaviti Dujmovića kao svog mogućeg nasljednika.

Dujmović je aktualni šef dubrovačkog Vodovoda, a na to mjesto došao je s pozicije direktora lokalnog Sanitata.

Ovaj 35-godišnji Dubrovčanin, rođen u Zenici, ujedno je i predsjednik županijskog HNS-a te šef Dalmatinskog regionalnog saveza stranke, a na zadnjim je izborima bio i na listi za Sabor u X. izbornoj jedinici.

Preporuke

U dubrovačkom HNS-u ističu kako je Dujmović pravi kandidat za grad i kako će pomrsiti račune HDZ-ovom Mati Frankoviću jer se može pohvaliti uspješnim mandatom u Vodovodu Dubrovnik, pa je tako, kažu, nedavno osigurao 9 milijuna kuna iz fondova EU za projekt izgradnje i rekonstrukcije sustava vodoopskrbe i odvodnje u naseljima Štikovica, Vrbica, Lozica i Mokošica.

Dujmović je i ratovao s Frankovićem optuživši ga za ksenofobiju, jer ga je ovaj navodno pozivao da napusti grad, aludirajući na njegovo mjesto rođenja, što je HDZ demantirao. HNS će imati i svog kandidata za župana te svoje liste za gradsko i županijsko vijeće, a do razlaza sa SDP-om je došlo, tvrdi Vlahušić, jer oni inzistiraju na svojoj kandidatkinji za gradonačelnicu Tatjani Šimac Bonačić.

- Mi na to nismo moglo pristati. Nudili smo im da damo potporu njihovom kandidatu za župana, Davoru Peniću, a da mi dobijemo klub u skupštini. Za Grad sam im nudio nezavisnog kandidata kojeg bismo zajednički podržali, a da onda SDP i HNS imaju po jednog zamjenika. Čak sam im nudio da oni izaberu tog nestranačkog kandidata, ali oni su i to odbili. Tražili su svog kandidata u gradu, a da mi budemo marginalizirani u skupštini i vijeću, na što nismo mogli pristati - kaže Vlahušić, te dodaje da on ne može pristati dati svoju “markicu” Tatjani Šimac Bonačić jer je nekorektna prema njemu i ne može pobijediti Frankovića.

“Pijun”

U SDP-u pak tvrde da nisu mogli odustati od svoje kandidatkinje jer misle da je dovoljno jaka da u drugom krugu pobijedi Frankovića, a posebno joj je plus, naglašavaju, to što jedina iz doba “velikog dogovora” HNS-a, SDP-a i HDZ-a nije glasala za golf na Srđu, pa sigurno u drugom krugu može pridobiti te glasače.

- Nama je bilo neprihvatljivo da imamo zamjenika, a ne gradonačelnika. Cijeli niz godina smo podržavali Vlahušića, ali sada se on zbog presude Ustavnog suda ne može natjecati i mi imamo svoju kandidatkinju. SDP je pokazao da je spreman staviti stranački i partikularni interes iza interesa građana, zatomili smo svoj ego u Zagrebu, a sada zbog Vlahušića možda prepuštamo grad HDZ-u – kažu u SDP-u.

Lokalni pak SDP-ovci tvrde da je nuđenje nezavisnog kandidata samo Vlahušićev spin, jer njemu je u planu, kažu, kada mu prođe rehabilitacijski rok kazne, srušiti proračun i ponovno zavladati gradom, a svojim će kandidatom upravljati na daljinski, iz sjene.

- Taj nezavisni kandidat bi apsolutno bio ovisan o njemu, a to što on priča da je Andro nepobjedivi, također nije točno jer je uvijek pobjeđivao uz pomoć SDP-a - tvrde dubrovački SDP-ovci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:19