PRAVORIJEK

JUTARNJI EKSKLUZIVNO DOZNAJE: ODLUKA NAKON 26 GODINA ODGAĐANJA Ustavni sud odbit će zahtjev za zabranu pobačaja

Ustavni sud ovog će tjedna, dakle 26 godina od zaprimanja zahtjeva, donijeti odluku o (ne)ustavnosti prava žene na pobačaj.

Prema neslužbenim informacijama iz Ustavnog suda, neće se prihvatiti zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. čiju je ustavnost prva osporavala udruga Hrvatski pokret za život i obitelj, i još se 1991. godine obratila Ustavnom sudu.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti je u listopadu 2016. godine ponovila udruga U ime obitelji. Pozvali su se na činjenicu da hrvatski Ustav štiti pravo na život, a po njima ljudsko biće obuhvaća nerođenog i rođenog čovjeka.

Potvrde li se informacije koje neslužbenim kanalima stižu iz Ustavnog suda da se neće zabraniti pravo žene na pobačaj, ta bi odluka mogla djelovati kao melem na aktualnu političku scenu. Dakako da će u tom scenariju pro-life udruge biti nezadovoljne i protestirati. Međutim, Vladi koja (barem u omjeru koji čini HDZ) također smatra da život počinje začećem, ovakva odluka Ustavnog suda bi dobro došla kao oslonac za održavanje predizbornih obećanja da se neće dirati u takozvani Zakon o pobačaju u smislu njegove zabrane. Ako se doista donese odluka o neprihvaćanju zahtjeva ocjene ustavnosti “Zakona o pobačaju”, mogle bi se stišati i reakcije oporbenih stranaka koje su oštro kritizirale Vladu radi promjena stajališta o prioritetima u obrani ljudskih prava koja će EU zastupati u tijelima UN-a za 2017. godinu.

Bude li odluka suprotna od najava koje stižu iz Ustavnog suda, najteže će biti Vladi jer će u tom slučaju morati odmah prionuti pisanju novog zakona o pobačaju. Pritom će se naći između vlastitih političkih vrijednosti na koje je u ponedjeljak podsjetio ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier (život počinje začećem) i obećanja da neće zabraniti pobačaj.

Sve detalje o predstojećoj odluci Ustavnog suda čitajte u utorak u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:49