JOE NAJGORE PROŠAO

JUTARNJI ISTRAŽUJE Znate li koliko je ljudi kažnjeno zbog ustaškog pozdrava 'Za dom spremni'? Rezultati su poražavajući!

Najviša sudska kazna je 700 kuna, a najniža 191,73. Joe Šimunić je platio 25 tisuća kuna
 CROPIX

Ako na nekom od hrvatskih trgova, kafića ili stadiona uzviknete ustaški poklič “Za dom spremni”, ili odlučite prošetati s majicom na kojoj je ispisan taj pozdrav ili na koncertu omiljenog pjevača zavitlate transparentom na kojem se koči ustaški pozdrav i zbog toga završite na sudu, najveća kazna koju će vam sud dosuditi je - 700 kuna. No, lako je moguće da naiđete na suca “meka srca” pa će vam kazna biti i blaža - 370 ili 191 kunu.

Različiti zakoni

Izvikivanje ustaškog pokliča “Za dom spremni” u hrvatskom pravnom sustavu kažnjava se po nekoliko prekršajnih zakona: Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima ili Zakonu o suzbijanju diskriminacije. I u Kaznenom zakonu, koji je od 2013. na snazi, postoji kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju, ali Državno odvjetništvo dosad ni u jednom slučaju, pa ni u onom reprezentativca Josipa Šimunića koji je “Za dom spremni” uzviknuo pred punim stadionom i televizijskim gledateljima, taj poklič nije tretiralo kao kazneno djelo.

Od Visokog prekršajnog suda zatražili smo podatke o tome koliko su prekršajni sudovi od 2010. do danas, dakle u posljednjih pet i pol godina, presuda donijeli zbog javnog isticanja tog ustaškog pozdrava te o kakvoj je vrsti presuda riječ. S toga suda poslali su nam podatke o osuđujućim presudama, ali nisu spomenuli koliko ih je bilo oslobađajućih, poput one Prekršajnog suda u Kninu kojom je prodavatelj suvenira u Čavoglavama s natpisom “Za dom spremni” oslobođen krivnje.

Remećenje javnog reda

Prema podacima Visokog prekršajnog suda, u posljednjih pet i pol godina prekršajni su sudovi zbog javnog isticanja pozdrava “Za dom spremni” izrekli 13 osuđujućih presuda. U dva slučaja dosudili su novčane kazne od 700 kuna, u šest kazne od po 600 kuna, u jednom novčanu kaznu od 500 kuna, u dva slučaja kaznu od 370 kuna, u jednom kaznu od 350 te u jednom od 191,73 kune.

Iako Zakon o remećenju javnog reda i mira te Zakon o javnom okupljanju, u člancima na koje su se sudovi pozvali, predviđaju i zatvorsku kaznu do 30 dana, ona ni u jednom slučaju za pozdrav “Za dom spremni” nije izrečena, pa čak ni uvjetno.

Kazne izvan propisa

U četiri slučaja su isticanje pozdrava “Za dom spremni” na javnome mjestu prekršajni sudovi tretirali kao obično remećenje javnog reda i mira, dakle jednako kao i glasniji smijeh, prepirku ili pjevanje na javnom mjestu nakon čašice više. Kao običnog remetitelja javnog reda i mira sudovi su, primjerice, tretirali autora grafita “Za dom spremni” i kaznili ga sa samo 192 kune.

U osam od 13 slučajeva suci su presude donijeli temeljem Zakona o javnom okupljanju koji u 37. članku propisuje da se nošenje i isticanje parola na javnim skupovima koje potiču na nacionalnu, vjersku ili rasnu netrpeljivost kažnjava od 1000 do 3000 kuna. Sudovi su, međutim, i u tim slučajevima donosili presude znatno manje od propisane minimalne kazne. Tako je, primjerice, posjetitelju koncerta koji je mahao zastavom u čijem je kutu pisalo “Za dom spremni” sud izrekao kaznu od samo 350 kuna. U samo jednom od 13 slučajeva Prekršajni je sud izrekao kaznu temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije, ali i tu je kazna iznimno blaga. Iako je 25. člankom, na koji se sud pozivao, predviđena kazna od najmanje 5000 pa do 30.000 kuna, sud je izrekao kaznu od 600 kuna.

60 prijavljenih

Najveću kaznu za poklič “Za dom spremni” platio je već spomenuti nogometaš Josip Joe Šimunić. Njemu je DORH, pozivajući se na Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, odrezao kaznu od 25.000 kuna. DORH je, naime, ovlašteni podnositelj prekršajnog naloga u svim slučajevima javnog poticanja na vjersku, rasnu, nacionalnu i druge vrste netrpeljivosti, ali to pravo u praksi iznimno rijetko koristi.

Prema podacima MUP-a, policija je od 2011. do danas, u posljednje četiri i pol godine, zbog javnog izvikivanja ili isticanja pozdrava “Za dom spremni” evidentirala 62 osobe, od kojih je 60 prijavljeno za prekršaj, a dvije kazneno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:53