VELIKA POREZNA ISTRAGA

JUTARNJI PRVI DOZNAJE Modrić davao Mamiću 50 posto od transfera, USKOK sumnjiči braću za štetu od 80 milijuna kn?

Modrić je od Dinama primio dobar dio odštete koji je sjeo na račun kluba te je taj novac potom proslijedio Mamiću
 Goran Mehkek/CROPIX

Inspektori utvrđuju je li Zdravko Mamić podmitio poreznika, je li uzeo dio novca od Modrićeva transfera i je li dug brata Zorana platio novcem Dinama

Izvršni predsjednik GNK Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran Mamić, sportski direktor i trener Dinama, te izvršni direktor Dinama Damir Vrbanović jučer nisu uhićeni u akciji USKOK-a samo zbog toga što su trenutačno u inozemstvu.

To su za sada neslužbene informacije iz izvora bliskih istrazi, koji kažu da se spomenutu trojicu sumnjiči da su tijekom proteklih deset godina oštetili Dinamo za više desetaka milijuna kuna. Spominje se ukupni iznos štete koji premašuje 80 milijuna kuna, a koji je većim dijelom završio u džepovima Zdravka i Zorana Mamića. Četvrti osumnjičeni, sesvetski poreznik Milan Pernar, zatečen je jučer ujutro na kućnoj adresi te je priveden u policiju na kriminalističku obradu.

Priopćenje Dinama

Iz USKOK-a jučer nije bilo moguće dobiti nikakve detaljnije informacije o ovoj akciji. Nakon što se pročulo da je policija na temelju odgovarajućih sudskih naloga koje je ishodio USKOK počela pretraživati kuće i stanove braće Mamić i Damira Vrbanovića, kao i službene prostorije Dinama, USKOK je izdao samo kratko priopćenje.

Izvijestili su da se provode “hitne dokazne radnje zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, utaje poreza i drugih davanja i zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, vezano uz nezakonite radnje koje su poduzimale odgovorne osobe GNK Dinamo i službena osoba Porezne uprave”.Usto su samo naveli da se te radnje provode na temelju kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija RH, ali bez podataka o tome na koje se konkretne optužbe odnosi ta prijava.

Međutim, kako je Jutarnjem listu potvrđeno iz više neslužbenih izvora, istražitelji su se za sada bazirali na tri optužbe. Riječ je o sumnjama da je Zdravko Mamić davao mito uhićenom porezniku kako bi mu pogodovao prilikom poreznih nadzora i drugih radnji koje je poduzimao u njegovu slučaju. Nije bilo moguće doznati o kojem iznosu mita je riječ i u kojoj je mjeri poreznik Pernar pogodovao Mamiću. No, navodno je postupanje poreznika upalo u oči njegovim nadređenima prilikom interne istrage u Poreznoj upravi.

Druga optužba još je konkretnija i teža. “Teška” je, prema neslužbenim informacijama, više od 50 milijuna kuna, koje su, umjesto na računu Dinama, završile u džepu Zdravka Mamića. Specijalna jedinica za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija došla je do dokumenata i drugih podataka na temelju kojih su zaključili da postoje vrlo ozbiljne sumnje da je Mamić ilegalno profitirao od transfera barem dvojice Dinamovih igrača. Jedan od njih je sadašnji igrač Real Madrida Luka Modrić.

Aneks ugovora

Sporne radnje odigrale su se, smatraju istražitelji, prilikom njegova transfera u Tottenham 2008. godine. Prema istim izvorima, tada je osim redovnog ugovora potpisan i aneks ugovoru prema kojemu Dinamu ne odlazi cijeli iznos odštete, nego da polovicu, prema svemu sudeći neto iznosa, dobiva sam igrač. Međutim, istodobno je potpisana i izjava kojom se igrač u potpunosti odriče bilo kakvih potraživanja prema klubu prilikom transfera. Tako je, prema sumnjama istražitelja, Luka Modrić primio od Dinama dobar dio odštete koji je sjeo na račun kluba te je taj novac potom proslijedio Zdravku Mamiću. Zajedno s transferom još jednog igrača, koji je odigran po identičnom scenariju, Dinamo je na temelju “pozadinskih” dogovora i potpisanih dodataka ugovorima oštećen za više od 50 milijuna kuna.

Treća optužba odnosi se na zloporabu i poreznu utaju kojima su obuhvaćena braća Mamić i Vrbanović. Istražitelji sumnjaju da je Zoran Mamić još 2006. od Dinama dobio pozajmicu od 24 milijuna kuna, koju je kasnije i vratio, ali ne vlastitim novcem, već sredstvima samog kluba, koji se za to još morao i zadužiti u jednoj banci. Ovu, kako organi kaznenog progona smatraju, nezakonitu igru Zoran Mamić odigrao je uz pomoć brata i Damira Vrbanovića. Prema šturim informacijama do kojih smo uspjeli doći, tadašnji šefovi kluba organizirali su cijeli krug isplata novca kako bi prikrili što zapravo rade. Sredstva koja je Dinamo dobio zaduživši se u jednoj poslovnoj banci isplatili su navodno igraču ili igračima Dinama prikazujući to kao dio redovnog poslovanja. No, radilo se samo o papirnatom pokriću za prosljeđivanje novca Zoranu Mamiću. Igrači su, smatraju istražitelji, podizali taj novac i davali ga Zoranu Mamiću, a on ga je koristio za vraćanje pozajmice.

Istraga USKOK-a

Iz dobro upućenih izvora doznajemo da se u svakom slučaju može očekivati uhićenje braće Mamić i Vrbanovića čim se vrate u Hrvatsku, kao i da će USKOK već ovaj tjedan i pokrenuti istragu protiv njih.

Modrić koštao 21 milijun eura

Zdravko Mamić je tijekom zadnjih 15 godina prodao mnoštvo igrača iz Dinama u ‘bijeli svijet’, neke od njih za vrlo velike iznose. Modrića je za 21 milijun eura 2008. transferirao u Tottenham, dok je godinu dana ranije Eduarda da Silvu za 13 milijuna prodao Arsenalu. No, Eduardo je nakon određenog vremena u inozemstvu zahladio odnose s Mamićem, a uskoro su se obojica našli na sudu.

Naime, Mamić je s Eduardom 2001. godine potpisao ugovor o zastupanju i ulaganju, a 2004. godine ugovor o međusobnim pravima i obvezama prema kojem je hrvatski Brazilac do kraja života morao isplaćivati Mamiću 20 posto svoje zarade, što je prestao činiti. U javnost su nakon toga dolazile glasine kako je Mamić identične ugovore potpisao s još nekolicinom igrača, kao što su Luka Modrić, Mateo Kovačić i Ognjen Vukojević.

Nakon što je Eduardo obustavio isplate, Mamić mu je na temelju ovršne isprave 2011. godine blokirao imovinu u Hrvatskoj. No, Eduardo je potom tužio Mamića i tražio poništenje svih ugovora s njim. Nepravomoćnom presudom Općinskog građanskog suda 2014. godine taj je ugovor proglašen ništetnim. Sud je u tom slučaju ocijenio kako odredbe ugovora krše propise Fife te su također ništetni s obzirom na odredbe građanskog prava, jer je provizija ocijenjena kao zelenaška. Budući da, navodno, ima sličan ugovor kao i Eduardo, i Luka Modrić je Mamiću dužan isplaćivati dio primanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:22