'SIGURAN SMJER ZA HRVATSKU'

JUTARNJI U POSJEDU PROGRAMA NARODNE KOALICIJE Obećali 145.000 novih radnih mjesta

 Goran Mehkek / CROPIX

Glavni cilj SDP-a u sljedeće četiri godine jest podići zaposlenost na stopu od 66,2 posto, a nezaposlenost svesti na razinu prosjeka EU. Budući da je nezaposlenost u Hrvatskoj u 2015. bila 16 posto, a stopa zaposlenosti 60,5 posto, u konkretnim brojkama to znači da će SDP tijekom mandata otvoriti 145.000 novih radnih mjesta, a broj nezaposlenih s prosječnih 300.000, koliko ih je bilo lani, smanjiti na 170.000.

Proizlazi to iz programa Narodne koalicije 'Siguran smjer za Hrvatsku' koji će javnosti biti dostupan uskoro, a koji je u posjedu Jutarnjeg lista. Program je napisan na 113 stranica i podijeljen na 15 poglavlja, a u njemu SDP sa svojim koalicijskim partnerima definira smjer u kojem bi Hrvatska trebala krenuti od 2016. do 2020. ako oni osvoje vlast.

Za ostvarenje cilja podizanja zaposlenosti moguća buduća Vlada koju bi sastavila Narodna koalicija namjerava obilato koristiti sredstva EU fondova (u stvaranje novih radnih mjesta obećavaju uložiti tri milijarde kuna) te jačati mjere aktivne politike zapošljavanja, prije svega one orijentirane na mlade i na starije od 50 godina. Mjeru stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, koju je ova Vlada privremeno zaustavila, namjeravaju dodatno proširiti, a naknadu podići s 2400 na više od 3000 kuna mjesečno. Zapošljavanje starijih stimulirat će petogodišnjim oslobađanjem poslodavaca od plaćanja doprinosa na plaće svakog starijeg od 50 godina kojeg zaposle na neodređeno vrijeme. Nakon godina općeg promoviranja fleksibilnih oblika zapošljavanja, koje je dovelo do nevjerojatne segmentacije tržišta rada i tisuće zaposlenih na određeno s nižom razinom prava, SDP sada najavljuje niz mjera za stimuliranje rada “za stalno”.

Ovakvim trendovima, tvrde, doveli bi omjer umirovljenika i zaposlenih na 1:1,4, što je bolje od sadašnjih 1:1,15. S povećanjem broja zaposlenih, trebao bi stabilnijim postati i mirovinski sustav, te obećaju da će mirovina iznositi više od 60 posto plaće. Najavljuju izmjene formule za izračun mirovine, po kojoj bi veću jačinu imala stvarna plaća.

Ponovno obećavaju uvođenje socijalne mirovine, o kojoj se raspravlja već 15 godina. Radi se o zajamčenim prihodima svih starijih od 65 godina koji nemaju mirovinu. Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi najmanje 65.000 starijih osoba bez mirovinskih prihoda. Najavljuju i zakonsku podlogu po kojoj bi jedan partner nakon smrti drugog partnera mogao primati dio njegove mirovine, bez obzira na vlastiti status. Ozbiljno se namjeravaju pozabaviti proširenjem kruga umirovljenika koji bi imali pravo istovremeno raditi i primati mirovinu. U skladu s tim, najavljuju ukidanje postojećeg beneficiranog radnog staža i uvođenje profesionalne mirovine za specifična zanimanja (poput balerina ili vatrogasaca). Nakon profesionalnog umirovljenja te bi osobe mogle nastaviti raditi na nekom drugom, manje zahtjevnom poslu i nastaviti primati zarađenu mirovinu.

Sve ključne dijelove programa Narodne koalicije Jutarnji u cijelosti objavljuje u tiskanom izdanju u petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:58