POTRES U VLADI

KAKO JE KRSTIČEVIĆ ODLUČIO DATI OSTAVKU Izjava predsjednice teško ga je pogodila: Tu pljusku nije mogao otrpjeti, nije joj se htio javiti na telefon

 
 Ante Čizmić / CROPIX, Božidar Vukičević / CROPIX

“Ja ostajem pri odluci o ostavci na mjesto ministra obrane. Imam vojničku čast i ne dopuštam da itko govori protiv vojske koja je sjajno odradila svoj dio posla na obrani Dalmacije od požara. Vojnici su napravili upravo ono što se od njih tražilo i zbog čega su pozvani”, rekao je jučer kasno poslijepodne za Jutarnji list ministar obrane Damir Krstičević, potvrđujući da čvrsto stoji iza svoje odluke.

Sve neslužbene spekulacije da je odustao od ostavke time su pale u vodu. Od odlaska s mjesta ministra obrane jučer ga na redovnom ručku u Ministarstvu obrane nije uspjela odgovoriti ni predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Ponovila mu je da njena izjava nije bila usmjerena ni protiv njega niti protiv bilo koga poimence, nego se odnosila na nefunkcioniranje sustava. Bio je to njihov prvi susret nakon utorka, kada je zbog njenih riječi upućenih iz Salzburga da vojska nije na vrijeme izašla na teren Krstičević podnio ostavku.

“Njih dvoje dobro surađuju. Ručak u ministarstvu nije bio neki posebno dogovoreni susret nakon ovih događanja, nego je riječ o njihovim redovitim ručkovima jer se susreću svakog mjeseca - jednom na Pantovčaku, drugi put u ministarstvu”, kaže naš sugovornik te ističe da je atmosfera na sastanku bila je ugodna.

Premijer ne prihvaća

Koji sat nakon ručka, nešto iza 14 sati, ministar je u predvorju MORH-a, zajedno s talijanskom ministricom obrane, opušteno stao pred novinare te na pitanje je li i nadalje ministar obrane odgovorio: “Ja sam ministar obrane dok me ne razriješi Hrvatski sabor”. Ovim riječima samo je potvrdio da ostaje kod svoje ostavke. S druge strane, premijer Plenković ostaje kod svoje odluke i ne prihvaća njegovu ostavku.

Bile su to njegovo prve javne riječi nešto više od 24 sata nakon što je za Jutarnji list rekao: “Dajem ostavku. Više nisam ministar obrane”. Damir Krstičević u utorak rano poslijepodne bio je konsterniran, povrijeđen, ljutit. Teško ga je pogodila izjava predsjednice da je vojska prekasno pozvana na teren. Ona je to poručila iz Salzburga, a on je tu njenu izjavu čuo dok je bio u Žrnovnici, okružen opožarenom zemljom i umornim vojnicima koji su danonoćno gasili požare. Netom prije s premijerom je obilazio teren, slušao ga je kako govori da je sustav odlično funkcionirao. Naravno, znao je da je to priča za javnost jer je malo toga dobro funkcioniralo. Vatrogasci nisu bili spremni, Civilna zaštita nije postojala, sve se raspadalo. Kopnene vojne snage pozvane su u ponedjeljak kasno poslijepodne, a u pripravnost su stavljene još u jutarnjim satima, ako vatrogascima zatreba pomoć.

Nitko ih to nije tražio, ali Krstičević i načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov procijenili su da bi mogli zatrebati. I onda, iako nisu bile iscrpljene sve vatrogasne snage, vojska je izašla na teren. Navodno je postojao usmeni dogovor o tome s ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje. I dan poslije, nakon što su uspješno obranjeni Žrnovnica i Split, iz Salzburga mu stiže pljuska. Nije je mogao otrpjeti. “Ako se utvrdi da je vojska pogrešno reagirala, da smo krivo reagirali, neka me predsjednica i premijer smjene. Dajem mandat na raspolaganje”, rekao je za Jutarnji list Krstičević u utorak nešto prije 14 sati. Desetak minuta kasnije odlučio je zaoštriti situaciju te daje neopozivu ostavku.

Pomirenje

Premijer za nju saznaje kada slijeće u Zagreb iz Splita, a predsjednica je još u Salzburgu. Ona šalje pomirljive izjave i pokušava stupiti u kontakt s ministrom obrane, ali on, tvrde upućeni, ne odgovara na njene telefonske pozive. Premijer organizira konferenciju za novinare. Oboje odbijaju njegovu ostavku. Krstičević je blizu Žrnovnice i kada predsjednica dolazi u Split. Nije ju dočekao. U odboru za doček bili su Dragan Lozančić i general Šundov. On odlazi za Zagreb ljutit i povrijeđen. Smatra da je ovo direktan udar na vojsku. Odbija davati izjave za javnost. Kontaktira s premijerom koji ga odgovara od ostavke.

U utorak ujutro Krstičević je u MORH-u. U 8 sati počinje kolegij s državnim tajnicima, pomoćnicima, načelnikom GS-a... Analizira se situacija, ali o političkim događajima nema ni riječi. Informacije koje su se pojavile kako je ministar rekao da ostaje na dužnosti i da je ostavku dao kako bi prodrmao sustav pokazale su se netočnima, a demantirao ih je i MORH. Kolegij je trajao gotovo četiri sata. A potom je slijedio ručak s predsjednicom i sastanak s talijanskom ministricom obrane. Pred novinare, gdje mu je bila namjera govoriti samo o hrvatsko-talijanskim obrambenim odnosima, Krstičević dolazi prilično opušten.

Krstičević je svom šefu već prijetio ostavkom, i to kada se slagao proračun. Ministar financija Marić mu je davao manje, a on je želio više. Kada je pred Plenkovića došao s ostavkom, novac se našao. Ovaj je put otišao korak dalje i podnio ostavku. I drugi put odlazi iz sustava.

Krstičević ostaje dok Plenković ne prihvati ostavku

Članci 6. i 7. Zakona o Vladi reguliraju situaciju kada pojedini ministar više ne želi biti član vlade, a u tom slučaju premijer i dotični ministar rješavaju problem bez posrednika. Za razliku od premijera koji ostavku kuvertira predsjendiku Sabora i ona znači pad cijele Vlade, ministar, prema članku 6. ostavku podnosi predsjedniku Vlade.

U članku 7. stavku 2. Zakona o Vladi kaže se da “ako predsjednik Vlade prihvati ostavku pojedinog člana Vlade, rješenje o razrješenju toga člana Vlade donosi predsjednik Vlade i o tome obavješćuje Hrvatski sabor”. Ovaj zakonski članak znači da premijer može, ali i ne mora, prihatiti ostavku pojedinog ministra. U slučaju ministra obrane, Damira Krstičevića to znači da će ostati na dužnosti i dalje ukoliko premijer Andrej Plenković u nekom trenutku ne odluči drugačije. (I. Toma)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:48