OBRAČUN STRANAČKIH ČELNIKA

Kako je propalo preslagivanje s HNS-om: Vrdoljak i Karamarko umjesto u savez ušli u rat

 EPH

Intervjui Tomislava Karamarka, u kojima je u srijedu o aferi Konzultantica prvi put javno govorio za sve tri nacionalne televizije, otkrili su javnosti još jedan zanimljiv detalj koji pokazuje da od mogućih preslagivanja u Saboru doista neće biti ništa.

Naime, predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade, od afere koja će možda odrediti njegovu daljnju političku sudbinu, uz već poznate demantije da nije bio u sukobu interesa kad je njegova supruga imala potpisan ugovor s MOL-ovim konzultantom Josipom Petrovićem, branio se i napadima na bivšu Vladu.

Napad preko Bujanca

Posebno je istaknuo “jednog bivšeg ministra čija je supruga jako konkretno poslovala baš u sferi energetike”. “Ništa od toga nisu bile afere. Nisu bile afere. A danas se izmišlja afera koja to nije”, rekao je Karamarko u intervjuu Novoj TV, a slično je ponovio i na RTL-u te HRT-u. Iako Karamarko izrijekom nije naveo o kojem se ministru radi, jasno je da je sektor energetike pripadao sadašnjem predsjedniku HNS-a i bivšem ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku. Isti dan, nakon što je Karamarko u intervjuima to spomenuo, HDZ-u blizak urednik i voditelj “Bujice” Velimir Bujanec u rukama je u svojoj emisiji držao dokumente koji navodno dokazuju da je tvrtka bivše supruge Ivana Vrdoljaka od 2011. do 2014. zabilježila značajan rast prihoda jer je u većini slučajeva poslovala s HEP-om, koji je bio pod ingerencijom tadašnjeg ministra gospodarstva.

To je očito bio i odgovor na tportalov tekst u kojem su utvrdili da je tvrtka Ane Karamarko, Drimia, u 2015. imala fantastičan rast prihoda od gotovo 50 posto, uz isti broj zaposlenih i približno slične rashode te je nakon nekoliko godina gubitaka godinu završila u plusu od 500.000 kuna.

Brakorazvodna parnica

Riječ je o tvrtki ATO inženjering, koja posluje još od 2000., danas zapošljava 40-ak ljudi, u 2014. je imala oko 20 milijuna kuna prihoda, a već godinama radi s HEP-om.

Ivan Vrdoljak svoj je udio od 16 posto dionica u toj tvrtki prebacio na bivšu suprugu Tatjanu još 2009. u sklopu brakorazvodne parnice, dakle prije nego što je postao ministar.

Istina jest da je tvrtka, kako smo provjerili, u 2014. i 2015. radila s HEP-om, i to prošle godine na održavanju elektroenergetske opreme u TE-TO Osijek. Na tom poslu zaradili su gotovo četiri milijuna kuna, što se može vidjeti iz dokumenata javne nabave HEP-a. No, izvori iz HNS-a bliski Vrdoljaku tvrde da u toj tvrtki samo 10 do 20 posto prihoda dolazi od HEP-a te da s njima posluju već godinama.

Zanimljivo je da je Karamarko odlučio krenuti u napad na Vrdoljaka očito tek nakon što je postao svjestan da od preslagivanja u Saboru, u kojima bi HNS, vjerovali su u HDZ-u, zamijenio Most, neće biti ništa. Kako Jutarnji doznaje od izvora bliskih HNS-u i HDZ-u, prije tri tjedna u Zagrebu se održao sastanak na kojem je bio Karamarko s jedne, te Ivan Vrdoljak i glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak s druge strane. Na sastanku se razgovaralo o mogućoj suradnji između HDZ-a i HNS-a. U to se vrijeme u medijima nije baš moglo vidjeti da se HNS i HDZ napadaju. Štoviše, Karamarko je čak i službeno posjetio Međimursku županiju na kojoj je na vlasti HNS-ovac Matija Posavec te pohvalio rad župana.

Točka razlaza

No nakon tog sastanka na kojem nije dogovoreno preslagivanje, prvi je u napad krenuo Vrdoljak. Prije tjedan dana tako je javno izjavio da “ako su ugovori između Ane Karamarko i Petrovića autentični, Karamarko mora odstupiti”.

Šef HDZ-a mu nije ostao dužan pa je nezadovoljan zbog njegovih istupa počeo napadati Vrdoljaka za sukob interesa. Izvori iz HNS-a kažu kako je Vrdoljakovo pozivanje Karamarka da odstupi zbog afere Konzultantica očito bila točka definitivnog razlaza, pa su se počeli međusobno napadati zbog supruga (pa i bivših).

Očito su razlike između Karamarka i Vrdoljaka prevelike da bi stranke mogle surađivati. Šef HNS-a je taj koji je kao ministar gospodarstva pokrenuo protuarbitražu između MOL-a i Hrvatske, a Karamarko se zalaže za prekid arbitraže i dogovor s mađarskom stranom.

Vrdoljak kaže da Karamarko radi sve kako bi skrenuo pažnju sa svoje afere, a da napad na njega ide zbog toga što je javno rekao da treba odstupiti.

- I prije dvije godine željeli su me diskreditirati zbog raznih interesa, to danas pokušavaju, ali to neće promijeniti moj rad. Da imalo postoji istine u tome, onda bi kolege u vrijeme kada su mi slali helikoptere da snimaju balkon, i kad su se pratila moja kretanja, vjerojatno nešto već našli - poručuje Vrdoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 15:28