RAT U SDP-u

KAKO JE 'PUKLO' IZMEĐU GRBINA I BERNARDIĆA Napetost je počela još prošli petak... BERO DOBIO NEOČEKIVANU PODRŠKU Žestoki kritičar ga počeo braniti!

 
 CROPIX

Najžešći sukob ma sada već čuvenoj sjednici Kluba zastupnika SDP-a izbio je između Davora Bernardića i Peđe Grbina koji je bio za to da SDP ipak odustane od ultimatuma HDZ-u, odnosno uvjetovanja glasanja o ustavnim sucima osnivanjem istražnog povjerenstva za Agrokor, te naposljetku podnio ostavku na funkciju potpredsjednika saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav.

Bernardić je na Klubu negirao da zna bilo što o ostavci i tvrdio da je o njoj čuo samo iz medija. To je iživciralo Grbina koji mu je rekao da ga gleda u oči i laže jer mu je osobno rekao za ostavku i demonstrativno napustio sastanak. Bernardić je, navodno, poslije zvao Grbina da mu se ispriča i objasni da nije mislio tako.

Napetost između njih dvojice traje još od prošlog tjedna. Bernardić je prošli petak dogovorio da se prije Kluba nađu Gordan Maras, Siniša Hajdaš Dončić, Arsen Bauk i Peđa Grbin i dogovore u vezi s izborom ustavnih sudaca. Na kraju je Bernardić pomaknuo termin sastanka sat vremena ranije prije planiranog, a da Grbina nije pozvao.

U obranu šefa stao Fred Matić

Sukobi unutar SDP-a uglavnom se vode između dvije struje. Na jednoj su strani pristaše aktualnog predsjednika stranke Bernardića, a na drugoj su “stari” SDP-ovci koji su imali istaknute stranačke pozicije i visoke funkcije u izvršnoj vlasti u vrijeme kad je SDP vodio Zoran Milanović.

No, kako nam prenose izvori iz stranke koji su svjedočili burnom sastanku Kluba SDP-a, ovaj put je Bernardićevu stranu aktivno držao samo Zlatko Komadina, a neočekivano mu je u obranu stao još i Fred Matić. U raspravi koja je bila vrlo kritična prema predsjedniku stranke prednjačila je Milanka Opačić, pridružio joj se bivši glavni tajnik stranke Igor Dragovan, riječima kritike javio se i Željko Jovanović koji obično šuti, nezadovoljni su bili Orsat Miljenić, Joško Klisović, a najburnije je bilo s Peđom Grbinom.

Zanimljivo je da je nekoliko utjecajnijih članova SDP-a koji su imali visoke pozicije u Milanovićevoj eri uspjelo održati neutralnu poziciju u unutarstranačkim sukobima. Riječ je o Siniši Hajdašu Dončiću, Mihaelu Zmajloviću, Borisu Lalovcu i Arsenu Bauku.

Podjela na milanovićevce i bernardićevce prisutna je i u Predsjedništvu SDP-a. No, kako doznajemo, u kritici stranačkog vodstva na Predsjedništvu stanke u pravilu se isticao samo Peđa Grbin, a ostali nastoje biti suzdržani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:15