UBIO ČETVORICU TALIJANA I JEDNOG FRANCUZA

Kako su 1992. poginuli promatrači Europske zajednice. 'Pilotu jugoslavenskog MIG-a 21 časnik je naredio: Oderi ga!'

 Željko Hajdinjak/CROPIX

VARAŽDIN - U mjestu Podrute pokraj Novog Marofa obilježena je 20. godišnjica pogibije petorice promatrača Europske zajednice. Nenaoružani helikopter bijele boje u kojem su bila četvorica talijanskih i jedan francuski časnik, 7. siječnja 1992. godine na nebu iznad Podruta sa dvije rakete pogodio je zrakoplov JNA. Poginuli su Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale, Fiorenzo Ramaci i Jean - Loup Eychenne.

Borbenim avionom MIG-21 bivše JNA koji je srušio helikopter europskih promatrača upravljao je major propalog JRZ-a Emir Šišić. Šišić je zbog toga u Hrvatskoj osuđen u odsutnosti na 20 godina zatvora, a nakon što je uhapšen u Mađarskoj i izručen Italiji, sudilo mu se i u Rimu gdje je osuđen na 15 godina zatvora.

- Šišić je bio pripadnik 125. eskadrile 117. lovačkog avijaciskog puka stacioniranog na uzletištu Željava kod Bihaća. Tog je dana bio u sustavu „dežurne pare“, odnosno dva su aviona MiG - 21 bila spremna za polijetanje po nalogu operativnog centra. Poletio je samo Šišić, a dežurni časnik u OC podpukovnik Dobrivoje Opačić je Šišiću dao nalog da leti u zonu u okolici Varaždina. Dao mu je pravac i visinu leta, a Šišić je helikoptere sustigao kod Novog Marofa. Javio je kontroli leta da vidi cilj i doslovno mu je operativni časnik naredio: „Oderi ga“ - ispričao nam je Varaždinac Danijel Borović, u to vrijeme pripadnik ratnog zrakoplovstva JNA koji je također bio stacioniran na uzletištu Željava. Borović je manje od mjesec dana kasnije sa avionom MIG-21 prebjegao u Hrvatsku, a kasnije je bio i jedan od svjedoka na suđenju Šišiću.

Tragična smrt talijanskih i francuskih vojnika, promatrača EZ i danas se, kao i u svakoj prethodnoj godini, obilježava u Republici Hrvatskoj s dužnim poštovanjem i sjećanjem na njihovu žrtvu te su njihova imena zauvijek ugrađena u temelje mira.

U povodu obilježavanja 20. godišnjice pogibije promatračke misije zapalili su svijeće i položili vijence izaslanik hrvatske Vlade, pomoćnik ministrice vanjskih poslova Hrvoje Marušić te predsjednik Ivo Josipović .

- Danas smo ovdje da se sjetimo mirotvoraca koji su doprinijeli hrvatskoj slobodi. Njihova je žrtva ugrađena u modernu Hrvatsku koja je na pragu ulaska u Europsku uniju, Hrvatsku koja sa svim susjedima, pa i onima s kojima je ratovala, želi graditi dobre i prijateljske odnose - naglasio je u svom govoru predsjednik Josipović.

Komemoraciji su prisustvovale i talijanska veleposlanica u Hrvatskoj te pomoćnica francuskog veleposlanika u Hrvatskoj. One su u svojim govorima zahvalile hrvatskoj državi na kontinuiranom obilježavanju ovog tragičnog događaja, kako se ne bi zaboravila žrtva europskih promatrača u očuvanju demokracije na ovim prostorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:05