PROBLEMI NA PRISAVLJU

KAOS NA HRT-u, TV PROGRAM U SVE VEĆIM PROBLEMIMA 'Program je devastiran, gledanost pada. Dio novinara podijelio se u HDZ-ov i Mostov klan...'

V. d. ravnatelja ne želi riskirati da se ne zamjeri dok se neki se urednici dodvoravaju HDZ-u kako bi zadržali pozicije, a dio novinara podijelio se u dva klana: HDZ-ov i Mostov
 Dragan Matić / HANZA MEDIA

- Kaos, napetost, iščekivanje - tim riječima djelatnici HRT-a opisuju trenutačno stanje na javnoj televiziji koju već mjesecima, nakon smjene Gorana Radmana, vode v.d. ravnatelji - prvo Siniša Kovačić, a sada Blago Markota. Nadzorni odbor HRT-a raspisao je natječaj za novoga glavnog ravnatelja 30. studenoga, a on je otvoren do 15. siječnja.

Očekuje se da bi novi čovjek na čelo HRT-a mogao doći krajem veljače ili u ožujku, a na Prisavlju su mnogi u ovom trenutku prilično uvjereni kako bi Markota svoju privremenu poziciju mogao zamijeniti stalnom te dobiti četverogodišnji mandat.

Status quo

Navodno su se HDZ i Most već dogovorili oko ostanka Markote. Podsjetimo, u igri za v.d. ravnatelja ranije su bila još dva imena - Josip Popovac i Jozo Barišić.

No, Most je odbio Popovca koji je bio HDZ-ov prijedlog, a HDZ je odbio Barišića kojeg je zagovarao Most.

No, Markota zasad, kako kažu na HRT-u, ne povlači nikakve bitne korake.

- Ne znamo kako će se rasplesti stvari. Iz Markotinih poteza ne može se ništa zaključiti. Mislim da on sada kalkulira i održava neki status quo jer se planira kandidirati za glavnog ravnatelja pa ne želi riskirati, niti se zamjerati bilo kome kako ne bi ugrozio svoje šanse. Vjerujem da pravih poteza neće ni biti dok on ne osigura svoju poziciju, a onda bi mogli uslijediti rezovi - slaže se nekoliko HRT-ovih djelatnika. Ističu, međutim, da zbog takve situacije na HRT-u već dulje vrijeme vlada programsko i kadrovsko rasulo.

Cenzura

- Program je potpuno devastiran, profesionalni standardi su se urušili, gledanost je značajno pala. Pa u našem središnjem Dnevniku uopće ne možete vidjeti vijesti koje objavljuju sve druge televizije i ostali mediji. Primjerice, naš Dnevnik nije objavio ni riječi o aferi Čokolinda, niti da je premijer Plenković na pitanje o proračunu novinaru odbrusio da izađe na izbore i pobijedi, pa onda da planira proračun. Za naš Dnevnik to se nije ni dogodilo - priča ogorčeno dio HRT-ovih zaposlenika.

Ističu da u TV prilogu nisu objavili ni pitanje vlastitog novinara koji je premijera pitao oko Deutsche Telekoma i širokopojasnog pristupa internetu.

- To je sramotno, iako nije teško shvatiti zašto se neki urednici tako ponašaju. Naime, u kuloarima se nagađa o brojnim smjenama koje će uslijediti, pa se neki dodvoravaju novim šefovima i HDZ-u kako bi zadržali svoje pozicije. To se prije svega odnosi na Katarinu Perišu Čakarun, v.d. rukovoditeljicu Informativno-medijskog servisa, i Ankicu Posavljak, urednicu medijskog sadržaja. One žele zadržati svoje pozicije, i to je jedno od objašnjenja zašto se u glavnom Dnevniku HRT-a preskaču ‘neugodne vijesti’ - ističu izvori s Prisavlja. Dodaju da se dio novinara već podijelio u dva klana, onaj HDZ-ov i Mostov.

Odbio izvršiti nalog

Novi v.d. glavnog ravnatelja Blago Markota dosad je obavio tek jednu bitnu smjenu u programskoj ekipi - umjesto Dražena Miočića na mjesto v.d. ravnatelja programa HRT-a početkom prosinca postavio je Domagoja Burića, redatelja dokumentarno-igranih filmova “Hrvatski kraljevi”, “Ludi rimski carevi”, “Tajnoviti srednji vijek”, “Republika”... Burić je nekad bio i čelni čovjek Programa za kulturu, a od 2007. do 2010. bio je direktor programa HTV-a. Kad je Burić preuzeo novu funkciju, ostavku na mjesto v.d. glavne urednice Drugog programa podnijela je odmah njegova supruga Jasna Burić kako ne bi bili u sukobu interesa. A na svom prvom programskom kolegiju Burić je ostavku zatražio od v.d. glavnog urednika Trećeg programa Krešimira Čokolića. Na Prisavlju kažu da je Burić to učinio jer su on i Čokolić u kumskim vezama.

Za Burića, inače, u prisavskim kuloarima kažu da je “umjereni HDZ-ovac” te, ističu, da od njega očekuju da spriječi ekscese koji su zaredali na HRT-u otkako je tu javnu kuću preuzela ekipa bliska bivšem šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku. No, dio djelatnika smatra da Burić neće imati snage za to. Navode kako, primjerice, Vladimir Brnardić, urednik TV kalendara, nije dosad snosio nikakve posljedice nakon što je odbio izvršiti nalog v.d. glavnog urednika Prvog programa da izmijeni sramotni prilog o ubojstvu Aleksandre Zec koji je emitiran u toj emisiji.

Smjene u ožujku

Neki HRT-ovci, pak, predviđaju da bi prave promjene mogle uslijediti od ožujka do lipnja, kada Markota i Burić osiguraju svoje pozicije na HRT-u. U kuloarima se priča da bi smijenjena mogla biti i v.d. urednica Radio Sljemena Tanja Baran te Nevenka Dujmović, v.d. urednice Trećeg programa Hrvatskog radija. Zanimljivo je i da gotovo nitko na HRT-u nije siguran što sada točno radi bivši v.d. glavni ravnatelj Siniša Kovačić. Kažu kako se on nije htio vratiti na svoju staru poziciju, ali da “sjedi” u Informativno-medijskom servisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:00