SLJEMENSKI PAKT

Karamarko će podržati Bandića za gradonačelnika!?

Tomislav Karamarko vrlo ozbiljno provjerava varijantu da HDZ podrži Milana Bandića kao kandidata za gradonačelnika Grada Zagreba na idućim lokalnim izborima koji se trebaju održati u svibnju 2012. godine. Informaciju o Bandiću kao kandidatu kojega bi podržao i HDZ, za Jutarnji list potvrdila je osoba iz užeg Karamarkova kruga.

Uostalom, nedavno su se na ručku na Sljemenu sastali Karamarko, Bandić i Jozo Petrović, bivši član Uprave Ine i u prošlosti osoba od povjerenja Ive Sanadera. Dakako da sadržaj razgovora nije poznat, radilo se o diskretno orgniziranom sastanku za koji je znalo samo nekoliko članova vodstva HDZ-a, no sigurno je da se Karamarko i Bandić nisu susreli bez ozbiljnog povoda.

Nekoliko dana poslije, Milan Bandić se sastao i s Milijnom Brkićem, novim glavnim tajnikom HDZ-a, i najbližim suradnikom Tomislava Karamarka.

Ruši svoj HDZ

Signifikantno je da je poslije ta dva sastanka u medije plasirana informacija prema kojoj Karamarko nije zadovoljan situacijom u zagrebačkom HDZ-u i da planira smijeniti tamošnjeg predsjednika Zvonimira Golema. Formalno gledajući, Karamarko je u pravu: u Zagrebu je utjecaj HDZ-a manje-više marginalan, a stranački kandidati su na posljednjim lokalnim, parlamentarnim i predsjedničkim izborima uvjerljivo gubili. Pritom nema naznaka da će se u skoroj budućnosti nešto bitnije promijeniti, a posebno kada je riječ o budućem kandidatu za gradonačelnika. Kako god okrene, Karamarko u HDZ-u ne može pronaći nekoga tko ima ozbiljne izglede.

Zato je inicirao susret s Bandićem, što je iz perspektive HDZ-a donedavno djelovalo nemoguće. Kao predvodnik zagrebačkog SDP-a, Milan Bandić je cijelo jedno desetljeće bio glavni politički protivnik HDZ-a, u kojem su na račun zagrebačkoga gradonačelnika upućene optužbe za korupciju i sumnjive poslovne odnose.

‘Spasimo Karamarka’

Sadašnja situacija je dijametralno drukčija, a ideja o suradnji na lokalnim izborima zapravo je pokušaj spašavanja i Karamarka i Bandića. Međutim, ne treba je a priori odbcivati kao nerealnu.

Prema istraživanju koje je naručio SDP, u prvom krugu izbora za zagrebačkog gradonačelnika Bandić bi dobio 20,8, a Bernardić 23,9 posto glasova. U drugom krugu Bernardić bi osvojio 49,2, a Bandić 35 posto glasova, prognozirali su u Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske.

Izborni gubitnik

Kada bi dobio formalnu podršku HDZ-a, Bandić bi nedvojbeno povećao broj glasača, a time i izglede za pobjedu. S druge strane, koalicija Karamarko-Bandić sigurno bi ujedinila i lijevo-liberalne birače, koji nipošto ne žele da se HDZ, makar i posredno, dočepa vlasti u Gradu Zagrebu.

Bandić na izbore planira izići s vlastitom listom. Na parlamentarnim izborima u prosincu 2011. prošao je katastrofalno: u I. izbornoj jedinici koja obuhvaća širi centar Grada Zagreba osvojio je samo 2,4 posto glasova. Unatoč slabom rezultatu na državnim izborima, i istraživanje naručeno u SDP-u pokazalo je da Bandić ima realne izglede za ulazak u drugi krug izbora za gradonačelnika. Također, Bandićeva lista u izborima za zastupnike u zagrebačkoj Skupštini samostalno bi mogla osvojiti barem pet vijećničkih mandata.

Slabost novog HDZ-a

Karamarkov susret s Bandićem, kao i kasniji sastanak Milijana Brkića i zagrebačkog gradonačelnika, dio su strategije šefa HDZ-a koji za predstojeće lokalne izbore namjerava okupiti široku i heterogenu grupaciju stranaka koje su opozicija Vladi Zorana Milanovića.

Ali takav pristup pokazuje i koliko je, zapravo, HDZ slab jer čak ni u državnom središtu nemaju vlastitog kandidata koji se ne bi osramotio na izborima za gradonačelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 19:00