ŠTO KAŽE ZAKON

KOLIKA JE ZAPRAVO OREŠKOVIĆEVA MOĆ? Otkrivamo što bi se dogodilo da premijer podnese ostavku

Na fotografiji: Tihomir Orešković
 Damjan Tadic / CROPIX

Kako razriješiti neobičnu situaciju kad premijer od dvojice članova Vlade, uz to potpredsjednika, Tomislava Karamarka i Bože Petrova, javno traži da napuste Vladu, a oni to ne žele učiniti?

Zakon o Vladi daje ovlast premijeru da razriješi člana Vlade čijim radom nije zadovoljan. Kad bi Orešković odlučio Tomislavu Karamarku i Boži Petrovi potpisati odluku o razrješenju, o tome bi u najkraćem roku morao izvijestiti Sabor. Odluku o njihovu razrješenju Sabor prima na znanje, ali o njoj ne glasuje.

Međutim, premijer već na prvoj sjednici Sabora mora predložiti nove kandidate za potpredsjednike Vlade, a za tu mu je dvojicu potrebna natpolovična potpora Sabora. Kako Orešković u Saboru nema svoju stranku, podršku za nasljednike Tomislava Karamarka i Bože Petrova morao bi tražiti ili od HDZ-a i Mosta, čije je čelnike smijenio iz Vlade, ili od sadašnje oporbe.

U slučaju da Orešković odustane od toga dužeg puta i odluči sam podnijeti ostavku na premijersku dužnost, pala bi cijela Vlada. Članak 7 Zakona o Vladi je jasan: “Kad predsjednik Vlade podnese ostavku, smatra se da su ostavku podnijeli svi članovi Vlade”. U tome slučaju Ustavom je predviđen rok od najviše 30 dana u kojem Sabor može provesti preslagivanje, tj. izglasati povjerenje novoj Vladi.

Ako proces preslagivanja ne uspije, predsjednik Sabora dužan je o tome izvijestiti predsjednicu Republike i ona odmah po primitku te obavijesti raspisuje prijevremene parlamentarne izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:54