VELIKA USPOREDBA

KOLIKE SU PLAĆE U NAJPRIVLAČNIJOJ NAŠOJ INDUSTRIJI Evo koliko točno zarađuju naše sobarice, recepcionari, kuhari, konobari i pomoćni radnici!

Ilustracija
 CC/Flickr

Koliko iznose prosječne plaće radnika u turizmu danas je jedna od najskrivenijih tajni ovog sektora.

“Informacija o prosječnim primanjima sezonskih radnika spada u našu poslovnu tajnu te vam nismo u mogućnosti dostaviti tražene podatke”, tako je, otprilike, glasio odgovor desetak najvećih hotelskih kuća kojima je Jutarnji list prošloga tjedna poslao upitnik o prosječnim primanjima.

Na temelju njega željeli smo prikazati prosječne neto i bruto plaće u najpropulzivnijoj domaćoj industriji, sektoru koji danas čini više od 19 posto BDP-a, u kojem radi oko 25 tisuća sezonskih radnika i čiji su najveći poslodavci u 2015. godini uprihodili više od pet milijardi kuna te ostvarili nešto malo više od 650 milijuna kuna dobiti.

Najveći poslodavac u hotelijerstvu, tvrtka Valamar Riviera, bila je jedina od deset kompanija koja je pristala poslati makar načelan odgovor o svojoj politici plaća.

BOLJI OD KOLEKTIVNOG

Ona je, ujedno, jedna od rijetkih kompanija koja plaće ne obračunava prema osnovici iz Kolektivnog ugovora koja je u 2016. iznosila 2900 kuna već ona za radnike Valamara iznosi 3370 kuna, a potom se množi s koeficijentom koji je ugovoren za pojedino radno mjesto u toj tvrtki.

“Valamar Riviera jedan je od najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj. Od 2012. godine prosječne plaće i primanja u Valamaru kontinuirano rastu, čak i brže od prosjeka na nacionalnoj razini. U 2016. prosječna neto primanja iznose 5825 kuna, što je 24 posto više od prosjeka industrije i 3 posto više od hrvatskog prosjeka”, pojasnili su za Jutarnji iz Valamara.

Informaciju o prosječnoj plaći uspjeli smo još doznati i za tvrtku Importanne Resort koja u svom posljednjem godišnjem izvješću piše da je ona za 2015. iznosila 5319 kuna, i to bez troškova smještaja za djelatnike koji se obično izražavaju kao plaća u naravi.

Ipak, ove podatke o prosječnim plaćama “poboljšavaju” plaće u administraciji i rukovodstvu hotela. Da bismo ipak uspjeli rekonstruirati prosječna primanja u ovoj industriji, Jutarnji list nabavio je tarifne modele pet hotelskih kuća iz kojih se vidi kakve su danas osnovne plaće turističkih radnika u svim zanimanjima, i to uglavnom za hotele kategorije tri i četiri zvjezdice.

Odabrali smo šest osnovnih zanimanja - sobarica, recepcionar, konobar, kuhar, slastičar i pomoćni radnik u kuhinji - te izračunali koliko u brutu iznose njihove osnovne plaće na koje se radnicima potom obračunavaju dodaci. Prema dostupnim tarifnim modelima, čini se da najtežu početnu poziciju imaju sezonski radnici koji plaću zarađuju na području Dalmacije, posebno srednje i južne, gdje su početne plaće nešto niže nego u ostatku zemlje.

SLABIJI JUG

Osnovna plaća sobarice ovdje će se kretati od 3200 kuna bruto do 4600 kuna bruto za glavnu sobaricu, što će u netu biti osnovna primanja na razini od 2500 do 3500 kuna. Konobar u Dalmaciji zarađivat će od 3500 kuna bruto za najniži rang poslužitelja do 6200 kuna bruto za kategoriju “konobar I”, dok se plaće kuhara ovdje kreću od 4800 kuna bruto do 8400 u kategoriji šefa kuhinje (neto od 3700 do 5800 kuna).

Radnici u Istri dotle će prolaziti nešto bolje, uglavnom zbog činjenice da ondje ima nešto veći broj hotela viših kategorija. Sobarica u Istri radit će prosječno za iznos od 4000 do 4400 kuna bruto (u netu je to između 3100 do 3400 kuna), plaće konobara bit će od 4500 do 5800 kuna bruto (neto od 3400 do 4300), a recepcionar će primati između 5600 i 6700 bruto kuna (neto 4200 do 4900).

Prema riječima Eduarda Andrića, predsjednika Sindikata turizma i usluga Hrvatske, plaće u turističkoj djelatnosti od prosjeka plaća u gospodarstvu niže su do 13 posto i ne dostižu ih čak niti kad se na ove osnovne plaće obračunaju dodaci za smjenski rad, rad u drugoj smjeni ili rad noću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:30