NEKAŽNJENI ZLOČINI

Komemoracija za srpske žrtve ubijene nakon Oluje u Varivodama i Gošiću

 Nikša Stipaničev / CROPIX

Komemoracija i vjerski obred za 16 starijih civila srpske nacionalnosti ubijenih nakon vojne akcije Oluje kod Kistanja održani su u četvrtak u zaseocima Varivode i Gošić u Općini Kistanje.

Vijence u Varivodama položili su izaslanik hrvatskoga premijera Krešimir Partl, šibensko-kninska dožupanica Anja Šimpraga, predstavnici Srpskoga narodnog vijeća (SNV), obitelji ubijenih te predstavnik SDSS-a - šibenski saborski zastupnik Boris Milošević.

Za društvo razarajuće da se takav zločin ne kazni

"Civili u Varivodama izvijesili su na kućama bijele krpe i 50 dana su strahovali jer je svaki dan netko dolazio u selo i pucao. Država tada nije zaustavila pljačku, koja je uzela tolike razmjere da su novine tada pisale kako su pljačke prestale jer se više nije imalo šta opljačkati", podsjetio je Milošević. Istaknuo je da j preživio jedino Milan Pokrajac, srčani bolesnik, i to samo zato što mu nisu ušli u kuću te dodao kako je policija za ovaj zločin znala idući dan,. Mi se pak, rekao je, "svake godine pitamo što je policija tada poduzela i što poduzima danas.

"Ne smijemo ratne zločine ostaviti nekažnjenima. Zar je moguće da se ne može naći tko je pucao i iz kojega oružja. Ne tražimo osvetu, već da djeluje zakon i stvara se atmosfera dijaloga u kojoj moramo prihvatiti sve žrtve rata. Za društvo je razarajuće da ovakav zločin bude nekažnjen. Pozivam državne institucije da ga riješe, jer bez toga se ne mogu kvalitetno graditi međunacionalni mostovi", poručio je Milošević.

U Gošiću je 27. kolovoza 1995. ubijeno sedam starijih osoba, a gotovo dva mjeseca nakon Oluje, 28. rujna 1995. i devet mještana Varivoda. Svi ubijeni bili su civili, a u selima ni ranije niti u vrijeme ubojstava nije bilo nikakvih ratnih aktivnosti. Za ta ubojstva još uvijek nitko nije optužen.

Prvi put na komemoraciji članovi sarajevskoga Centra za nenasilnu akciju

Vijence žrtvama u Varivodama položilo je i dvadesetak članova Centra za nenasilnu akciju iz Sarajeva koja okuplja ratne veterane iz Armije Bosne i Hercegovine (BiH), Vojske Republike Srpske krajine, Hrvatske vojske i Vojske Jugoslavije.

"Ovo je prva ovakva komemoracija u Hrvatskoj na kojoj sudjelujemo, a ovdje smo došli kako bismo poslali poruku mira i pokazali da naša generacija, koja je sudjelovala aktivno u ratu, nije sastavljena od ratnih zločinaca, već čestitih ljudi koji su imali nesreću naći se u ratnim zbivanjima. Želimo ukazati novim generacijama da ne rade naše greške", rekao je član toga centra Neđad Novalić.

Nakon Varivoda, komemoracija i vjerski obred održani su i u zaseoku Gošić.

SNV je istaknuo da je za zločine u Oluji nad srpskim civilnim stanovništvom pred hrvatskim pravosuđem do danas pravomoćno osuđen samo Božo Bačelić, bivši zapovjednik voda Izvidničke satnije 113. šibenske brigade, za ubojstva počinjena u Prokljanu i Mandićima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:36