PIŠE ROBERT BAJRUŠI

KOMENTAR JUTARNJEG: Zašto je sitni politikantski potez, kaznena prijava koju je Petrov podnio protiv Todorića bizarna i opasna

 Goran Mehkek / Hanza Media

Nikoga ne bi posebno iznenadilo da je u Sjevernoj Koreji Kim Jong-un tužio direktora propale kompanije, a ni da je presuda izvršena pola sata poslije. Slično bi reagirali da slično napravi Nicolás Maduro u Venezueli ili Vladimir Putin u Rusiji. Takvo što je uobičajeno u državama koje vode diktatori ili autokratski čelnici. Ali u demokratskim državama političarima skoro nikada neće pasti na pamet preuzeti ulogu tužiteljstva ili policije i podizati kaznene prijave protiv vlasnika privatne tvrtke.

Upravo zbog toga kaznena prijava koju je Božo Petrov, čelnik Sabora, podnio protiv Ivice Todorića, većinskog vlasnika Agrokora, s demokratskog stajališta podjednako je bizarna i opasna. U ovoj državi još djeluju DORH i MUP u kojima rade tisuće inspektora u čijem je opisu poslova i provjera zakonitog gospodarskog poslovanja.

A ako je kaznenu prijavu podnio “usputno” kao privatni građanin, radi se o arogantnoj neistini. Sve dok je na položaju čelnika Sabora, Petrov nije i ne može biti privatna osoba. Odnosno, može ako je sa suprugom i djecom ili s prijateljima, no kada podnosi kaznenu prijavu, on simbolizira vlast i državu, i posljednji je koji to može činiti. Svaka blagajnica u Konzumu ili vozač Ledove hladnjače ima veće moralno i materijalno pravo (jer se radi o njihovim egzistencijama) prijaviti Todorića, nego kada to uradi Petrov ili bilo koji hrvatski političar.

Šteta da se Petrov nije zadržao na svom nedavnom upozorenju da nitko osim Ivice Todorića nije odgovoran za stanje u Agrokoru i da će država brinuti o Agrokoru, ali neće spašavati Todorića te da očekuje od njega da povuče racionalne poteze.

Ovako, Petrov želi stvoriti dojam da upravlja procesom spašavanja Agrokora, no u stvarnosti samo se kompromitira. Nitko u ovdašnjoj politici nema pravo tužiti Todorića jer svi su, i desni i lijevi, surađivali s njim. Franjo Tuđman ga je zvao na rođendane, Ivica Račan je u svoju vladu uveo Damira Kuštraka i Maju Brinar, oboje su bili potpredsjednici Todorićeva koncerna, a visoke funkcije u Agrokoru imali su i HDZ-ovci Davorin Mlakar i Zdravko Marić, bivši ministar uprave i aktualni ministar financija. Plus, bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski, kojega su podržali i SDP i HDZ, prije nego što je otišao za Todorićeva savjetnika.

U svemu ovome nije bilo Mosta jer Most u to vrijeme nije postojao, a ne jer je družina Bože Petrova moralnija od drugih. U to bismo teško povjerovali i da gosp. Petrov potpiše izjavu o moralu i ovjeri ju kod javnog bilježnika. Ali, duboko vjerujemo da je njegova kaznena prijava protiv Todorića sitan politikantski potez i dio kampanje Mosta za lokalne izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:20