POJEDINAČNO NA KONZULTACIJE

KONAČNI RASPAD NARODNE KOALICIJE Opačić: 'Koalicije nema zbog Beljakove izjave, kod predsjednice svi idemo samostalno'

Narodna koalicija više ne postoji. Nema je otkad je predsjednik HSS-a Krešo Beljak kazao da će HSS podržati Andreja Plenkovića za mandatara - kazala je potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić na koju je Zoran Milanović prenio ovlasti vođenja stranke dok se na unutarstranačkim izborima ne izabere novi predsjednik i cjelokukpno novo vodstvo.

Predsjednici stranaka koje su činile Narodnu koaliciju zatražili su da ih predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović sutra primi pojedinačno na konzultacije.

- Ne znam hoće li predsjednica udovoljiti zahtjevu koji smo joj u dopisu uputili mi iz SDP-a, Ivan Vrdoljak u ime HNS-a i Silvano Hrelja iz HSU-a, no naš je stav da se zbog raspada koalicije koja je zajednički izašla na izbore trebamo pojaviti pojedinačno - kaže Opačić koja će sutra u Ured predsjednice doći sa kolegom iz Predsjedništva Sinišom Hajdašem Dončićem. Premda je još predsjednik SDP-a, Zoran MIlanović neće se pojaviti na Pantovčaku, što je u skladu s njegovom najavom o povlačenju koje podrazumijeva da više neće nastupati u ime stranke.

Na primjedbu kako je Beljak kazao da pet HSS-ovih zastupnika ipak neće predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću dati potpise za mandatara, Opačić odgovara da je Beljak u svome istupu bio jasan, te poručila kako se ne može istovremeno biti u oporbi i podržavati vlast.

- SDP je oporba, a u oporbi ostaju i HNS, te HSU. Što se SDP-a tiče, konzultacije će kratko trajati jer kao oporbena stranka nemamo što puno reći. Stvar je političke kulture odazvati se na predsjedničin poziv za konzultacije - kazala je Opačić.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak također kaže kako Narodna koalicija ne postoji. - Postojala bi da smo osvojili vlast, ali koalicije u oporbi nema. HNS je još u ponedjeljak najavio da će u Saboru formirati svoj klub zastupnika i samostalno djelovati kao oporbena stranka - kazao je Vrdoljak potvrdivši kako očekuje samostalan prijem kod predsjednice Grabar Kiatarović.

Proglašeni krivac za raspad Narodne koalicije, Krešo Beljak je izjavio da HSS-ovi zastupnici neće dati potpise Plenkoviću za mandatara.

- Idem sutra na Pantovčak, ali bez potpisa. Žao mi je što sam pogriješio s izjavom o podržavanju nove Vlade. Ta je podrška načelna i za nas ona znači samo davanje kredibiliteta većini, de facto potvrdu postojećeg stanja. HSS je u opoziciji - objašnjava Beljak napominjući kako Plenković nije od njega tražio potporu, da o tome nije bilo nikakvog razgovora, niti je on podršku o kojoj je govorio ičim uvjetovao. - Stvar je samo u tome da HSS neće biti faktor nestabilnosti - zaključio je Beljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:28