KOLONA PROTIV POBAČAJA

Koordinatorica inicijative 'Hod za život': Zahvalna sam majci što me rodila...

Premijerov savjetnik Stjepo Bartulica viđen je jučer na prosvjedu, a neki tvrde i da je jedan od organizatora
 Neja Markičević / CROPIX

Otprilike sedam tisuća prosvjednika jučer je marširalo od Trga kralja Tomislava prema glavnom zagrebačkom trgu u prvom prosvjedu protiv pobačaja. Pod sloganom “Za život, obitelj i Hrvatsku” krenuli su preko Zrinjevca na Trg bana Jelačića gdje su organizirali glazbeni program. Prosvjed su organizirale udruge U ime obitelji, Vigilare, Molitvena zajednica Srce Isusovo, Život biraj, SKAC, Neokatekumenski put i Božja pobjeda.

Prosvjed “Hod za život” na glavnom trgu podržala je i Sanja Orešković, supruga premijera Tihomira Oreškovića koja je rekla da “svaka razborita osoba treba podržati inicijativu ‘Hod za život’”. Na skup je došla u pratnji svoje dvije kćeri.

Zagreb, 210516.
Pod sloganom Za zivot, obitelj i Hrvatsku Gradjanska inicijativa Hod za zivot, organizirala je prvi Nacionalni hod za zivot. Povorka se kretala od Trga kralja Tomislava do Trga bana Jelacica.
Na fotografiji: Zeljka Markic i supruga Tihomira Oreskovica.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

Željka Markić, jedna od organizatorica akcije, najavila je kako planira organizirati prosvjed i dogodine, to jest da bi akcija mogla prerasti u godišnju manifestaciju, kako je rekla, “širenja optimizma i stvaranja povjerenja u Hrvatsku”.

Televizijske su kamere među prosvjednicima snimile premijerova savjetnika Stjepu Bartulicu. On je jučer na svom Facebook profilu podijelio slike s mimohoda, a prema nekim informacijama, bio je među organizatorima.

Istodobno je samo nekoliko stotina metara dalje organiziran protuskup na kojemu se okupilo otprilike 500 prosvjednika u organizaciji građanske inicijative “Obrani pravo na izbor” koji, pak, tvrde da se prosvjedom želi ograničiti pravo žena na siguran medicinski prekid trudnoće.

Mrsić na protuskupu

Aktivisti su nosili transparente “Žena je čovjek, ne inkubator”, “Nećemo natrag na ilegalni pobačaj”, “Ni država, ni Bog blizu jajnika mog”. Prosvjednike je pjesmom “Ja sam žena za sva vremena” podržala Zdenka Kovačiček.

Toj se inicijativi pridružio i bivši ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić koji je ustvrdio da žene imaju pravo na izbor i reproduktivno zdravlje, što im niti jedna vlast ne može oduzeti. Viđena je i nekadašnja SDP-ova ministrica Mirela Holy.

Unatoč prisutnosti brojnih zaštitara i interventnoj policiji, ipak je došlo do izgreda oko 11 sati kad su tri prosvjednice istupile na ulicu kod križanja s Katančićevom te tijelima spriječile kolonu da nastavi prema Trgu bana Jelačića. Kako pokazuju snimke, došlo je do naguravanja od strane zaštitara koji su htjeli ukloniti prosvjednike kako bi povorka nastavila dalje.

Zagreb, 210516.
Strossmayerov trg.
Inicijativa Obrani pravo na izbor organizirala protestni skup protiv ugrozavanja prava zena na siguran medicinski prekid trudnoce.
Na fotografiji: Policija privela sudionike skupa Obrani pravo na izbor.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

Na fotografiji: Policija je privela sudionike skupa Obrani pravo na izbor

Unatoč činjenici da je oba skupa osiguravala interventna policija, ipak je došlo do opasne situacije koja je, srećom, završila bez težih ozljeda. Zaštitari tvrtke Lupus osiguravali su prosvjedni skup “Hod za život”, a jedan od njih navodno je nasrnuo na kontraprosvjednicu koja je pred povorku stala s gitarom u ruci.

Zaštitari nisu privedeni

Neki su mediji javili da je riječ o zaštitaru Marinku Bobincu kojega se prije spominjalo u sklopu izvještaja o ubojstvu Adriana Čupića. Za informaciju da je baš on nasrnuo na prosvjednicu nismo uspjeli dobiti potvrdu. Također, nijedan od zaštitara nije bio priveden u policiju.

Nakon reakcije policije dvije od prosvjednica su privedene u Prvu policijsku postaju Zagreb na obradu, a puštene su na slobodu oko 13 sati te protiv njih nije pokrenut kazneni postupak. Među prosvjednicima se postavilo pitanje zašto policija nije odmah reagirala kad su pripadnici jednog prosvjeda krenuli prema drugom, odnosno zašto je uopće donesena odluka da dvije strane prosvjeduju tako blizu jedna drugoj.

Neki prosvjednici pitali su se je li Grad Zagreb besplatno ustupio pozornicu na glavnom zagrebačkom trgu građanskoj inicijativi “Hod za život”.

Oba prosvjeda su nakon incidenta nastavila s planiranim programom, odnosno povorka u sklopu “Hoda za život” nastavila je prema Trgu gdje je organiziran glazbeni program koji je vodila bivša pjevačica grupe Feminem Ivana Marić, a na kojem je kasnije nastupio i Jasmin Stavros.

Zagreb, 210516.
Pod sloganom Za zivot, obitelj i Hrvatsku Gradjanska inicijativa Hod za zivot, organizirala je prvi Nacionalni hod za zivot. Povorka se kretala od Trga kralja Tomislava do Trga bana Jelacica.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

Na fotografiji: Davor Ivo Stier

Drugi se tabor, pak, solidarno postavio pred policijsku postaju dok dvije prosvjednice nisu puštene na slobodu te se nakon toga u miru raspustio. Koordinatorica inicijative “Hod za život”, Hajdi Begović, okupljenima je poručila da je sretna što ih se toliko okupilo.

- Zahvalna sam majci što me rodila, kad je doznala da je trudna, moje srce je već kucalo. Zato smo ovdje, žalosti nas što se 75 posto žena odluči na pobačaj iz ekonomskih razloga ili pritiska okoline - rekla je Hajdi Begović.

Koordinatorica suprotne strane, odnosno inicijative “Obrani pravo na izbor”, Bojana Genov, rekla je da su se okupili oko poruke da pravo na kontrolu vlastite reproduktivne uloge mora ostati sačuvano.

- Protiv onih smo koji žele zabraniti izbor i koji pod krinkom brige za obitelj napadaju obitelj jer im uskraćuje autonomnost i mogućnost odluke bez uplitanja drugih. Postojeći zakon, koji je na snazi nekoliko desetljeća, izrazito je dobar i moderan i treba ga zaštititi - rekla je Genov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:09