GLAVNI KANDIDAT

KREŠIMIR MACAN ULAZI U VLADU: PREMIJER UZIMA STRUČNJAKA ZA DIZANJE REJTINGA Bio je savjetnik Račanu, vodio kampanju Josipoviću, radio s Kerumom

 
 CROPIX

Krešimir Macan, PR stručnjak čija je specijalnost krizno komuniciranje, mogao bi, kako doznajemo, uskoro postati savjetnik za medije premijeru Andreju Plenkoviću. Službenu potvrdu jučer nismo mogli dobiti ni od jedne strane, no izvor iz HDZ-a potvrdio nam je da ta mogućnost postoji.

- U ovom trenutku još ništa nije dogovoreno, ali s Macanom se vode razgovori - rekao nam je sugovornik iz te stranke. Iako neki u HDZ-u kažu kako je premijerova odluka da pojača svoj PR tim potaknuta njegovim padom rejtinga, sve učestalijim napadima, posebno oko Agrokora, te lošom komunikacijom s novinarima, izvori upućeni u odnose u Vladi ističu kako se ne radi ni o kakvoj iznenadnoj odluci.

Strategija i tim

- U Vladi je za sada samo glasnogovornica Sunčana Glavak, a s obzirom na reforme koje želi provesti, Plenković ne može samo odgovarati na napade, nego treba voditi komunikaciju. Trebaju mu i strategija i tim - kaže naš sugovornik te ističe kako je problem u tome što većina stvari nije odrađena strateški.

Zagreb, 081117.
Mangjura, Murticeva 6.
Kresimir Macan, intervju.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
CROPIX

- Reakcija Vlade oko Agrokora je, primjerice, bila dobra jer se reagiralo prije nego što se sve raspalo. Sada Plenkovića svi napadaju i zapravo se ne vidi ono dobro što je napravljeno. To je problem, kao i odnos s novinarima jer se poslije uglavnom priča o premijerovim reakcijama na pitanja. A dugoročno nije dobro ako je on stalno meta i ako samo odgovara na napade. Plenković preuzima previše odgovornosti na sebe i nepotrebno se bavi nekim stvarima. Mislim da to treba mijenjati - pojašnjava naš sugovornik zašto se razmišlja o jačanju PR tima i angažmanu Krešimira Macana, vlasnika agencije Manjgura, vjerojatno jedne od najiskusnijih agencija za odnose s javnošću, s obzirom na to da ove godine slavi 20. godišnjicu.

Sedam pobjeda

Manjgura je, naime, osnovana 1997. godine, dok je sam Macan u poslu od 1991. godine. U to je vrijeme surađivao s prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom i radio u Ministarstvu informiranja. Njegov prvi zadatak tada je bio, kako je ispričao u više intervjua, objava pada Vukovara. Macan je neko vrijeme radio i kao glasnogovornik HRT-a, a nakon toga uslijedila je suradnja s nizom političara. Tako je bio savjetnik za medije bivšem premijeru Ivici Račanu, radio je kampanju za predsjedničke izbore Ivi Josipoviću, godinama surađuje s čelnikom IDS-a Borisom Miletićem, pomagao je u kampanji nezavisnom Mirku Duspari u Slavonskom Brodu, a tu je još suradnja i s Vesnom Škare-Ožbolt, šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem, gradonačelnikom Opatije Ivom Dujmićem, a na listi političara s kojima je radio našao mu se i bivši splitski gradonačelnik, osebujni Željko Kerum. Prva pobjeda bila mu je ona 2005. kada je radio kampanju za SDP-ovu Marinu Lovrić Merzel koja je tada postala županica. Macan je odradio većinu lokalnih i parlamentarnih izbora, a samo na posljednjim lokalnim izborima radio je kampanju za devet kandidata, od čega ih je sedam zabilježilo pobjede.

Zagreb, 081117.
Mangjura, Murticeva 6.
Kresimir Macan, intervju.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
CROPIX

Redoviti komentator

Laburisti su ga 2014. angažirali za kampanju za europske izbore, a široj javnosti poznat je i po tome šro je za RTL komentirao dvoje parlamentarne izbore. Na izbornim kampanjama bio je angažiran i u regiji, od Slovenije do Makedonije, a 2016. radio je za Demokratsku stranku u Srbiji, što mu je priskrbilo niz naslovnica u tamošnjim medijima.

Iako je dosta radio s političarima, Macan, inače inženjer elektrotehnike, u više je navrata isticao kako se od politike na tržištu ne može živjeti pa se njegova agencija specijalizirala za krizno komuniciranje i strane investicije. Na listi njegovih poslova tako su se našli i Rockwool, projekt golfa na Srđu, a tjedan dana bio je angažiran i oko afere Agrokor, i to na vrhuncu krize, u travnju ove godine. S Macanom nismo uspjeli komunicirati jer se, kako su nam rekli u agenciji, trenutačno nalazi na Islandu na konferenciji međunarodonog udruženja političkih komunikatora. No u posljednjem intervjuu za tportal o premijeru Plenkoviću je rekao:

“Pažljivo bira riječi i formulacije, iako to ponekad zna ispasti ‘atraktivno’, kao u slučaju požara u Splitu. Vjerujem da će se komunikacija popraviti, vidite i sami da je sve manje tih nervoznih ispada prema novinarima. Lex Agrokor jedan je od najjačih poteza vlada u nekoliko posljednjih mandata, a vidite kako je danas pod paljbom zbog njega”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 23:13