OGULIN

Krivotvorili Statut da bi je opet izabrali? Nikolina Luketić Delija i dalje na čelu Pučkog učilišta

 Facebook

Upravno vijeće Pučkog otvorenog učilišta u Ogulinu poništilo je natječaj za izbor ravnateljice Nikoline Luketić Delije (HDZ), po kojem je izabrana još prije dvije godine, te imenovalo vršiteljicu dužnosti dok se ne raspetlja administrativni čvor u koji su se sami uvalili.

Kao da im nije bilo dosta što su nelegalno izabrali ravnateljicu koja je dužnost nelegalno obavljala dvije godine, oni su vršiteljicom dužnosti ravnateljice imenovali - opet nju. Da nešto nije u redu sa Statutom, koji regulira i izbor ravnatelja, otkrili su kolege s OGportala, zaključivši da su 1. srpnja 1998., donesena dva dokumenta.

Naoko jednaka, osim u detalju, u članku 27. koji se odnosi na izbor ravnateljice u jednom piše da se “može izabrati osoba koja ima visoku, višu ili srednju stručnu spremu i tri godine radnog iskustva na poslovima koji su u svezi s djelatnošću Učilišta”, a u drugome, po kojem su regulirali reizbor Luketić Delije, uvjeti su postroženi te se traže “VSS društvenog smjera, najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima kulturologije i društvenih djelatnosti, najmanje pet godina aktivnog rada u kulturno-umjetničkim udrugama te aktivno znanje engleskog jezika”.

Formalnost

Budući da je ona u međuvremenu diplomirala etnologiju i filozofiju, a bila je i godinama aktivna u lokalnom KUD-u, ispada da je poništeni natječaj iskrojen po njezinoj mjeri. Za promjenu Statuta blagoslov trebalo je dati Gradsko vijeće, a kako nije, ispada da je barem jedan Statut, vjerojatno drugi, krivotvoren. Luketić Delija rekla nam je da je postupak u tijeku i da se radi o formalnoj pogrešci. U obrazloženju se navodi da je Upravno vijeće učilišta 28. veljače izvršilo analizu akata i utvrdilo određenu neusklađenost između Odluke o ustrojstvu javne ustanove POU Ogulin i Statuta.

Navode kako je Upravno vijeće donijelo Statut 1998. godine i potvrdilo ga je Gradsko vijeće. - Vijeće je na sjednici 20. listopada 2008. donijelo Prijedlog izmjena Statuta tako je promijenjen članak 27. kojim se uređuju uvjeti za izbora ravnatelja. Utvrđeno je da prijedlog nije dostavljen Gradskom vijeću radi suglasnosti - navode. Iz labirinta upravno-pravnih fraza su htjeli izaći 2010. pročišćenim Statutom te su taj tekst koristili kao pravovaljani.

Nelegalni mandat

U šumi pojmova očito su se i sami pogubili, pa su ravnateljicu birali po nevažećem, po onome za koji 2008. godine nisu dobili suglasnost, jer ga Vijeću nikad nisu ni dostavili. Po tome bi se dalo zaključiti da je ravnateljica nelegalno odradila ne samo dvije godine, nego i cijeli jedan mandat ranije, u razdoblju od 2011. do 2015. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:27