KRIZNI SASTANAK U SABORU

KRIZNI SASTANAK U SABORU Zbog kašnjenja zakona EU će uzimati 15.000 eura dnevno

Zbog upornog nedonošenja Zakona o duhanskim proizvodima Europska komisija je već aktivirala prvi od četiri koraka koji vode prema novčanoj kazni za Hrvatsku
 HANZA MEDIA

Premda je Europska komisija tražila od Hrvatske da novi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, koji bi bio usklađen s direktivom EU, bude donesen do svibnja ove godine, to se još nije dogodilo, pa nam opasno prijeti mogućnost pokretanja tužbe pred Europskim sudom pravde, što može rezultirati novčanom kaznom od oko 15.000 eura po danu sve dok se ne ispuni ta obveza. Inače, za danas je sazvana hitna sjednica saborskog Odbora za zdravstvo upravo na temu novog zakona koji kasni.

Komisija je već aktivirala prvi od četiri koraka koji se u takvim slučajevima primjenjuju, pa je u srpnju poslala službeni dopis hrvatskoj Vladi u kojem se traži objašnjenje zašto se kasni. Izgovor je tada nađen u izborima i konstituiranju nove Vlade.

Zadnji rok

U suprotnom, aktivirao bi se sljedeći korak koji trenutno prijeti Hrvatskoj, a to znači izazivanje mišljenja o nepoštovanju zakona EU.

- Imam informaciju da će to Komisija učiniti već idućeg mjeseca - kaže eurozastupnica Biljana Borzan. Drugim riječima, prostora za prolongiranje donošenja novog zakona zapravo više nema.

- Budući da je prijedlog Zakona završen, uskoro bi mogao u saborsku proceduru, što znači da bi do kraja godine mogao stupiti na snagu - uvjerava ministar zdravstva, prof. dr. Milan Kujundžić. U tom slučaju, dodatnih problema za Hrvatsku ne bi bilo, ali već i Kujundžićev prethodnik govorio je da će se zakon prihvatiti do studenoga, pa se to ipak nije dogodilo. Prema nekim informacijama, razlog odgode je duhanska industrija, koja je tvrdila da ne može prodati sve zalihe cigareta u staroj ambalaži u tako kratkom roku (do svibnja 2017.)!? Naime, većina zakonskih izmjena odnosi se na strože reguliranje proizvodnje i promjenu izgleda kutija cigareta, čijih 65 posto površine mora biti prekriveno fotografijama organa koji stradaju od duhanskog dima i porukama o opasnostima pušenja. Istina, lobiranja te vrste bilo je i u EU, pa su proizvođači tako uspjeli smanjiti “opasnu” površinu kutije s predloženih 75 na 65 posto. Najkasnije do svibnja u svim državama EU kutije cigareta bit će izgledom ujednačene, a u nekima će nestati i logo proizvođača. Primjerice, Slovenija je tako već krenula s proizvodnjom “bezimenih” cigareta, odnosno sve su kutije iste boje, sa zastrašujućim fotografijama i zdravstvenim porukama.

S ujednačavanjem zakonodavstva u dijelu koji se odnosi na pušenje u javnim prostorima ide malo teže. Potpunu zabranu pušenja u restoranima ima 11 zemalja EU. Mogućnost pušenja u posebno odvojenim i ventilacijski opremljenim prostorima omogućena je zakonski u 12 zemalja, a u samo četiri pušenje je dozvoljeno u dijelu restorana koji mora biti odvojen od nepušačkog vratima koja izoliraju dim. No, u stvarnosti u restoranima zemalja EU cigareta ne postoji jer je vlasnicima takva vrsta izolacije preskupa.

'Kapsule'

S kafićima je situacija tek malo “labavija” i puno toga ovisi o veličini prostora. Naime, u devet zemalja na snazi je potpuna zabrana pušenja u kafićima, dok u ostalima ili mora postojati odvojeni prostor za pušače i nepušače ili pak “kapsule” s posebnom ventilacijom. Oni koji ne poštuju propise, a takvih, prema izvješću Europske komisije, uglavnom nema, rigorozno se kažnjavaju, pa im je eventualni prvi ujedno i zadnji prekršaj.

A kako je u Hrvatskoj? U restoranima se po zakonu ne smije pušiti, ali se ipak puši. U kafićima se smije pušiti, ali ventilacija mora raditi maksimalno, no ne radi. Svi su se nekako naučili da je zakon tek mrtvo slovo na papiru, odnosno da duhanski dim nije nešto čime bi se inspekcija uopće trebala baviti. Ni najave nadzora vlasnicima nisu “inspirativne”, pa je prva inspekcijska kontrola poštovanja Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda izazvala prošlog tjedna konsternaciju među vlasnicima restorana zatečenih u kršenju propisa jer - dobili su zabranu rada na osam dana.

Ventilacijski sustav

Vjerojatno bi kazni za kršenje propisa bilo još više kad bi se kontrolirala uporaba ventilacije u kafićima, koja uglavnom radi na minimumu, a negdje ni toliko. Prema prijedlogu novog zakona, u kafićima u kojima je dozvoljeno pušenje ventilacijski sustav mora osigurati najmanje 30 litara dodatnog zraka u sekundi po jednoj osobi!

U suprotnom, trebale bi uslijediti kazne za vlasnike, što će im vjerojatno vrlo teško pasti, kao i ovo kažnjavanje vlasnika restorana. Očito, svi ćemo se konačno morati naviknuti na činjenicu da je Hrvatska dio Europske unije i pod budnim okom provođenja zakona, pa tako i onog o zabrani pušenja tamo gdje cigareti nije mjesto. Dapače, lokalna samouprava prema novom će zakonu moći proglasiti “zone slobodne od duhanskog dima” koje čine javne površine, primjerice, dječjih igrališta ili rekreacijskih parkova poput Maksimira ili Jaruna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:18