RASPISAO NATJEČAJ

KRŠI LI OLEG BUTKOVIĆ ZAKON? Ministar na odlasku traži šefove za HAC, HC i HŽ!

 Bruno Konjević / EPH

Samo dan nakon što je u Saboru izglasano nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću i kada je zbog toga cijela Vlada pala te postala tehnička, u Narodnim novinama objavljeni su natječaji za predsjednike i članove uprava HŽ Infrastrukture, Hrvatskih autocesta (HAC) i Hrvatskih cesta (HC), tvrtki u državnom vlasništvu.

Vlada Tihomira Oreškovića pala je 16. lipnja, a natječaji su objavljeni 17. lipnja, što znači da je HDZ-ov ministar prometa, pomorstva i infrastrukture, Oleg Butković, u čijem su resoru ove državne tvrtke, unatoč zakonskim propisima i dobroj političkoj praksi, odlučio kadrovirati iako to ne bi smio. Naime, prema Zakonu o Vladi RH, nakon što se premijeru u Saboru izglasa nepovjerenje, Vlada postaje tehnička, a prema Zakonu o postupku primopredaje vlasti, takva Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnosti.

Ključan članak 4.

Iznimno, Vlada može, piše u članku 4. tog zakona, u slučajevima kada je to nužno radi osiguranja nesmetanog rada tijela državne uprave ili drugih državnih tijela imenovati vršitelja dužnosti. To u ovom primjeru nije slučaj, jer se natječajem traže predsjednici i članovi uprava, a ne vršitelji dužnosti. Nove ljude nije nužno imenovati i zato što je ministar Butković još u svibnju smijenio stare SDP-ove kadrove u tim tvrtkama i na njihova mjesta postavio sebi bliske ljude do imenovanja nakon provedenih natječaja. Inače, Butković je to napravio bez službene odluke Vlade, pa ispada da sada drugi put krši zakone, na što upozorava bivši SDP-ov ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić.

Druga pogreška?

- Apsolutno je neprimjereno da tehnička Vlada i tehnički ministar donose odluke o izboru novih predsjednika uprava društava u državnom vlasništvu. Riječ je ne samo o grubom kršenju zakona nego i dobrih političkih običaja - kaže Hajdaš Dončić te dodaje kako ova Vlada također razrješuje članove nadzornih odbora nekih tvrtki, a da im nije istekao mandat.

Butković je, podsjetimo, 31. svibnja za predsjednika Uprave HAC-a imenovao Josipa Draženovića, u HŽ Infrastrukturu došao je Ivan Kršić, a na mjesto predsjednika Uprave Hrvatskih cesta postavio je Josipa Škorića. Oni su tu dužnost trebali obavljati do izbora novih čelnika preko natječaja. I tada su bila sporna imenovanja jer odluku o opozivu i imenovanju članova uprava nije donijela Vlada nego je postupak odradilo resorno Ministarstvo.

Zakon o sprečavanju sukoba interesa striktno navodi da Vlada skupštini društva predlaže članove upravnih tijela, no Butković je to ignorirao kako bi izbjegao svađu s Mostom oko kadroviranja i postavio ljude kojima vjeruje. Nekima je, poput Nenada Maljkovića iz HC-a, istjecao mandat, no, primjerice, Renati Suši iz HŽ Infrastrukture mandat je trebao isteći tek u kolovozu.

Stručnjaci protiv

Sada se može dogoditi da se na natječaju izaberu ti isti ljudi u upravama triju društava, a da ih u rujnu ili listopadu smijeni neka druga Vlada i isplati im otpremnine za posao koji će raditi nekoliko mjeseci.

I stručnjak za ustavno pravo s Pravnog fakulteta u Osijeku, doc.dr.sc. Mato Palić, slaže se da bi se tehnička Vlada trebala suzdržati od donošenja takvih odluka.

- Pitanje je interpretacije odredbi u Zakonu o postupku primopredaje vlasti, jer se u članku 4. navodi da Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnosti, pa treba vidjeti spadaju li ti predsjednici i članovi uprava pod tu kategoriju - tumači Palić.

Dodaje kako bi se načelno ova Vlada trebala suzdržati od svega onoga što bi se moglo kositi sa zakonskom odredbom u članku 4. Zakona o postupku primopredaje vlasti. Ministar Oleg Butković jučer nije odgovarao na naše pozive, zbog neradnog dana, nismo mogli dobiti ni odgovor ministarstva.

Butković: Vlada neće učiniti ništa protuzakonito

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u četvrtak kako Vlada neće sigurno učiniti ništa protuzakonito u vezi natječaja za imenovanje čelnika u javnim poduzećima koji su već raspisani.

"Natječaji su raspisani temeljem odluka skupština održanih prije opoziva premijera, a odluke će ionako donijeti slijedeća Vlada", ustvrdio je Butković odgovarajući na pitanja novinara pri dolasku na sjednicu Vlade, prvu sjednicu tehničke Vlade nakon što joj je Sabor prošli tjedan izglasao nepovjerenje.

Naime, Hrvatski sabor je u četvrtak, 16. lipnja iskazao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, čime je pala i hrvatska Vlada, a u ponedjeljak, 20. lipnja Sabor donio odluku o samoraspuštanju s 15. srpnja.

Prema odredbama Zakona o Vladi, nakon što se Vladi u Saboru izglasa nepovjerenje, Vlada postaje tehnička, a Zakon o primopredaji vlasti određuje da takva Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnost.

Dan nakon pada Vlade, 17. lipnja u Narodnim novinama (56/2016.) su objavljeni natječaji za imenovanje predsjednika i po dva člana Uprave u tri javna poduzeća - HŽ Infrastrukturi, Hrvatskim autocestama i Hrvatskim cestama, a raspisao ih je Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Prema samim natječajima, oni su objavljeni temeljem Vladine Uredbe o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i odluka skupština tih triju tvrtki od 2. lipnja ove godine, a rok za prijavu na natječaj je 15 dana od dana objave.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture je početkom lipnja najavilo objavu javnih natječaja za izbor i imenovanja uprava tvrtki i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa, a koje su u nadležnosti tog resora.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković u svojstvu skupštine trgovačkih društava iz nadležnosti tog resora podnio je, u skladu s odredbama Uredbe o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, prijedlog za pokretanje postupka odabira kandidata putem javnog natječaja, kao i tekst javnog natječaja. Tekst je potom dostavljen Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) radi objave u Narodnim novinama i daljnje provedbe postupka, priopćili su iz Ministarstva 2. lipnja.

Ta je objava uslijedila nakon što je krajem svibnja Ministarstvo opozvalo članove uprava i nadzornih odbora u nekoliko tvrtki iz nadležnosti tog resora, uz obrazloženje kako je riječ o čelnicima kojima je istekao ili istječe mandat te su imenovani novi čelnici s mandatom do imenovanja novih temeljem javnog natječaja. Tada su imenovani novi čelnici u upravama HAC-a, HAC ONC-a, Hrvatskih cesta i HŽ Infrastrukture, a ta su imenovanja izazvala i brojne reakcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 13:22