BURNA REAKCIJA NA KRITIKE

NEOČEKIVANA I NEOPOZIVA OSTAVKA MINISTRA OBRANE Damir Krstičević za Jutarnji objasnio zbog čega je odlučio povući tako radikalan potez

Damir Krstičević u mjestu Gornje Sitno
 Božidar Vukičević / CROPIX

- Dajem ostavku na mjesto ministra obrane. Više nisam ministar obrane - kazao nam je u u 14 sati i 10 minuta ministar obrane Damir Krstičević. Na pitanje zbog čega daje ostavku, ministar nam je samo kazao: - Tako je to. Ne moram ja biti ministar...

Pitamo ga je li razgovarao s predsjednicom ili premijerom: - Ne. Ja samostalno donosim odluke!

Krstičević je ostavku podnio samo sat i pol vremena nakon što je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović kazala kako je vojska jučer trebala izaći ranije na požarišta. Ona je to izjavila netom nakon što je premijer Plenković u pratnji ministra Krstičevića govorio kako je sustav odlično reagirao.

Odmah nakon njezine izjave pitali smo ministra Krstičevića kako komentira tvrdnje predsjednice: - Ne znam na što je mislila, pitajte nju, odgovorio nam je kratko.

Razgovor smo nastavili nešto kasnije, a očito je bilo kako je ministra jako pogodila predsjedničina izjava: - Ako vojska nešto nije dobro učinila, odmah dajem mandat na raspolaganje. Premijer i predsjednica me odmah mogu smijeniti. Zna se kako sustav funkcionira. Zahtjev za angažman vojske daje glavni vatrogasni zapovjednik. Tek na njegov zahtjev angažira se vojska. Ja do ovog trenutka nisam primio nikakav zahtjev. Ali, zato sam zajedno s načelnikom Glavnog stožera stavio sto vojnika u pripravnost i u trenutku kada je bilo najpotrebnije smo ih angažirali. Predsjednica je vrhovna zapovjednica i ona je mogla zatražiti angažiranje vojske u svakom trenutku. Vojnici su 'izginuli' spašavajući što se spasiti dalo, ali ako nešto nije bilo dobro, neka me smijene, rekao nam je ministar u 14 sati.

Deset minuta kasnije nam je kazao: - Više nisam ministar. Dajem ostavku!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:10