PLOVIDBA BIVŠEG PREMIJERA

Ljeto na jahti za 125.000 eura tjedno

Obitelj Sanader plovila je na brodu Seagull II Juroslava Buljubašića

Na kojem su to brodu Sanaderovi slavili 62. rođendan Mirjane Sanader i tko je snosio troškove putovanja, dva su ključna pitanja koja se postavljaju nakon što su hrvatski mediji objavili fotografije Petre Sanader s njezina Instagram profila s obiteljskog ljetovanja u Italiji.

Uspoređujući fotografije, njihove geolokacije i rutu broda, obitelj Sanader nekoliko je dana provela na luksuznoj motornoj jahti Seagull II, na kojoj tjedan dana krstarenja stoji oko 125 tisuća eura, s troškovima goriva i hrane.

www.seagull2.com

Prijatelj suvlasnik

Brod je inače u suvlasništvu splitskog poduzetnika Juroslava Buljubašića (55), Sanaderovog prijatelja, koji je u domaćim medijima često označavan kao jedan od najbogatijih Hrvata.

Sam Buljubašić jučer je za Jutarnji list putem telefona rekao da on nema takve informacije.

- Sanader nije bio na brodu, koliko ja znam nije - rekao je, ali je dodao kako Seagull II ionako od 1. travnja do 1. listopada iznajmljuje čarter agencija, a ne on.

www.seagull2.com

- Neću reći ni da ni ne, ali mislim da Sanaderovi nisu bili na tom brodu. Nemam saznanja da su bili na brodu - istaknuo je. Na kraju je u šali dodao da bi volio da jest, da bi se odmorio od sudskih progona s kojima je suočen u Hrvatskoj.

- Nikad nisam skrivao tko su mi prijatelji. Poznajem i Ivu Sanadera, ali i Mladena Bajića i žao mi je što im se dogodilo to što im se dogodilo. Ja od Hrvata nikad ne bježim - zaključio je.

www.seagull2.com

Otkrila ih ruta

Seagull je 64 godine stara motorna jahta koja se preko svoje službene web stranice reklamira kao punih 55 metara bezvremenske elegancije stvorene za one koji cijene osjećaj ultimativnog luksuza.

Ako se usporede podaci dostupni iz Instagram fotografija Petre Sanader te ruta Seagulla II, upravo na palubi tog broda obitelj je proslavila Mirjanin rođendan 25. srpnja ove godine.

www.seagull2.com

Najam luksuzno opremljenog broda u art deco stilu s devet članova posade i popratnim osobljem stoji između 110-125.000 eura, sudeći prema podacima s web stranice croatia-yacht-charter.com, ovisno o troškovima hrane i goriva.

Fotografije Petre Sanader na Instagram profilu otvorenom za javnost objavljivale su se naknadno. Među njima i one snimljene u noći 25. srpnja, na dan majčinog rođendana na kojima se vidi kako Petra i Bruna na palubi Seagulla II bosonoge plešu zagrljene s majkom.

Pod tu fotografiju Petra je na engleskom napisala: Sanaderove cure plešu na majčin rođendan prošlog tjedna dok dečki puštaju muziku u pozadini. Uz to je dodala hashtagove gettingdrunkwithparents (napijam se s roditeljima) i familygoals (obiteljski ciljevi).

Veseli praznici

Uz to, druge fotografije imaju i geolokacijske oznake u Palermu, na Capriju i Amalfiju uz hashtagove chilling (odmaranje), yachtlife (život na jahti), leavemealone (ostavite me ne miru) i druge, a prikazuju sestre Sanader, Brunu i Petru, na palubi broda te cijelu obitelj dok poziraju u Piazza del Plebiscito u Napulju ispred Kraljevske palače, osvijetljene u noći. To je i jedina fotografija na kojoj je snimljen i bivši premijer Ivo Sanader, u opuštenom izdanju, sa šeširom, u kratkim hlačama i japankama. Obitelj Sanader na fotografijama djeluje iznimno veselo.

Can't sleep round 2 #sisters #princesses #photoshoot #vacation #wannagoback

A photo posted by Petra Sanader (@petrasanader) on

Petrine objave usporedili smo s rutom Seagulla II koja se može pronaći na web stranici marinetraffic.com, koja prikazuje rute i položaje brodova, tankera i velikih jahti u cijelom svijetu, a kojom se koristi oko šest milijuna ljudi mjesečno.

Podatke o rutama i položajima u realnom vremenu iz 140 zemalja svijeta na stranici objavljuje oko 18.000 volontera i zaljubljenika u yachting i prekooceansku plovidbu. Podaci se mogu preuzimati i do 60 dana unatrag.

Na toj web stranici tako se može saznati da je Seagull 16. srpnja ujutro isplovio iz Budve u Crnoj Gori, a tri dana kasnije iz luke Tivat. Kako doznajemo Seagull II uglavnom upravo iz Tivta kreće na sva svoja putovanja zbog jeftinije cijene goriva.

Pozicija motorne jahte 22. srpnja zabilježena je u luci Gioia Tauro Anch u sjevernom dijelu Kalabrije, 29. srpnja Seagull je pristao u Valletti na Malti, a 31. srpnja u Licati na Siciliji.

Još nije poznato kad su se točno Sanaderovi ukrcali na brod, koliko su na njemu boravili, jesu li njime krenuli odmah iz Crne Gore ili su avionom doputovali do neke od luka u kojima je Seagull boravio.

Ruta luksuzne jahte otkriva da je 22. srpnja bio usidren kod Napulja, gdje su se Sanaderovi fotografirali na kopnu, a 24. srpnja kod Caprija i Amalfija gdje se Petra tagirala putem Instagrama.

Ive Sanadera na fotografijama, osim na jednoj, nema, a možda je upravo on autor onih s proslave 62. rođendana svoje supruge Mirjane na palubi broda. Protiv njega se trenutno u Hrvatskoj vode tri sudska postupka, ali i dalje ima valjanu putovnicu s kojom može putovati po inozemstvu. Kako je došlo do aranžmana na Seagullu II još nije poznato s obzirom na to da Buljubašić kaže kako njega Ivo Sanader nije kontaktirao direktno. Riječ je o brodu koji je sagrađen 1952. godine u pulskom Uljaniku, a tada je nosio ime po Vladimiru Nazoru.

Malta,11042009,GLOBUS
Juroslav Buljubasic
Foto:Tom Dubravec
Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Danas prima 12 gostiju, luksuzne sobe opremljene su satelitskim televizorima, a ima i otvoreni jacuzzi na palubi. Juroslav Buljubašić, suvlasnik broda, svojedobno je za hrvatske medije izjavio da mu brod puni agencija iz Monte Carla, a gosti na njemu uglavnom su anonimni bogataši, ali i arapski šeici, danski princ i belgijska princeza.

Manjinski vlasnik

Seagull je prijavljen na Malti gdje mu je i zimsko sidrište, a troškove održavanja navodno pokrije samo deset tjedana najma godišnje. Buljubašić je 58-godišnji poslovni čovjek koji je još osamdesetih osnovao tvrtku koja se bavila satelitskim antenama. Jedan je od osnivača Splitsko- dalmatinske banke u stečaju, a u većini tvrtki manjinski je vlasnik. Zbog sudskih postupaka velik dio imovine obitelji Sanader je blokiran.

Ivo Sanader prima saborsku mirovinu, kći Petra je glumica u New Yorku, a Bruna radi kao liječnica u Njemačkoj. Supruga Mirjana radi na Filozofskom fakultetu.

Prvo sljedeće pojavljivanje na Županijskom sudu Ivu Sanadera očekuje se 6.rujna na ponovljenom suđenju za Fimi-Mediju s novom sutkinjom Irenom Kvaternik.

www.seagull2.com

Od putničkog broda do jahte za Tita, Bona Voxa i prinčeve...

Seagull II izgrađen je 1952. godine u pulskom Uljaniku, a unutar Jadrolinijine serije brodova nazivanih po pjesnicima, dobio je ime Vladimir Nazor.

Povezivao je Rijeku, Split, Dubrovnik i Kotor i mogao primiti 700 putnika. Nakon što ga je Jadrolinija prodala, preimenovan je u Biser Jadrana, a služio je za izlete do Venecije.

Prije 12 godina je u Trogiru kompletno obnovljen i pretvoren u luksuznu motornu jahtu s interijerima u stilu art décoa, a danas kao jedan od najljepših brodova na Mediteranu je u vlasništvu poslovnog čovjeka Juroslava Buljubašića.

Od travnja do listopada za bogate goste iznajmljuje ga čarter agencija, a plovi pod zastavom Malte gdje je zimi i privezan.

Među najpoznatijim putnicima su bili Tito, Bono Vox i Frederik Andre Henrik Christian, danski princ. Brod je danas opremljen Wi-Fijem, satelitskim televizorima, playstationom i luksuznim namještajem te otvorenim jacuzzijem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:18