PRAVOSUDNA MASOVKA

LOGISTIČKI PAKAO: TRAŽI SE PROSTOR ZA NAJVEĆE ROČIŠTE U POVIJESTI RH Na sud stiže 15.000 ljudi: 'Za to će im trebati dvorana kapaciteta Arene Zagreb'

 Marko Miščević / CROPIX, Željko Puhovski / CROPIX

Na Trgovačkom sudu u Zagrebu u tijeku su, neslužbeno doznajemo, tehničke pripreme za objavu dosad najveće liste svih potraživanja “teške” oko 58 milijardi kuna, i to onih prema Agrokoru, a koja bi trebala postati javna sljedeći tjedan.

Na sudu se, neslužbeno doznajemo, pribojavaju zakonom propisanih rokova jer se radi o dosad najvećoj nagodbi u povijesti suda zbog koje su, čak, i od Ministarstva pravosuđa, zatražili tehničku potporu te pronalazak adekvatnog prostora u kojem bi uopće mogli održati sam postupak. Zatražili su prostor koji bi mogao primiti više od 15 tisuća vjerovnika, a koji će istodobno biti prikladan uvjetima u sudnici. U Ministarstvu pravosuđa, neslužbeno doznajemo, već razmatraju neke prostore te kažu da na raspolaganju imaju “više opcija”, ali nisu nam htjeli otkriti koje su u igri.

Najdeblji spis

- Morat će uzeti neku sportsku dvoranu za postupak same nagodbe - komentirao je izvor iz Agrokora, a naš drugi sugovornik blizak sudu kaže da se spominje i najam Arene Zagreb. Također će se za postupak nagodbe morati angažirati i zaštitari jer obično vjerovnici tijekom postupka znaju i glasno reagirati, pa će cijeli taj postupak morati biti pod odgovarajućim mjerama osiguranja. Inače, zbog očekivanih logističkih poteškoća, sud je nedavno obišao i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i obećao potrebnu pomoć.

Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak je, podsjetimo, u RTL-ovoj emisiji Direkt otkrio da je dug te kompanije, priznatih i nepriznatih tražbina, oko 58 milijardi kuna. Lista svih trebala bi biti objavljena sljedeći tjedan, i to do 10. studenoga. Iako se cijeli proces, iniciran Zakonom o postupku izvanredne uprave, mora dovršiti do 10. srpnja sljedeće godine, na Trgovačkom sudu ovih su se dana mogle čuti bojazni zbog rokova propisanih samim zakonom. Na Trgovačkom sudu se Agrokorov spis, neslužbeno doznajemo, samo “deblja”, pa tako već sada ima više od 14 tisuća stranica. Problema imaju i sa skeniranjem same dokumentacije, jer nemaju na raspolaganju ni dovoljno skenera, a ni ljudi.

- Na tom predmetu radi sutkinja i njezina suradnica. Nemaju one veliku infrastrukturu, ali se dosad napravilo u roku - kaže nam izvor blizak zagrebačkom Trgovačkom sudu. Sa svim tim manjkavostima, kažu, zasad su se uspješno borili, pa ovih dana informatičari prilagođavaju sustav kako bi u tablicama, kad se objavi popis potraživanja, svi podaci bili vidljivi. U tim tablicama će izvanredni povjerenik naznačiti priznaje li ili osporava svaku prijavljenu tražbinu. I ta tablica će se objaviti na stranici e-Oglasna ploča sudova, a vjerovnici će moći zatražiti osporavanje tražbina drugih vjerovnika u roku od osam dana od dana objave tablice. Nije poznato koliko bi taj postupak, neslužbeno doznajemo, mogao potrajati.

Nacrt nagodbe

No, objašnjavaju da sigurno neće biti nimalo brz, a ni jednostavan te da bi se mogao odužiti navodno i do nekoliko mjeseci. Nakon toga slijedi što hitnije formiranje stalnog vjerovničkog vijeća, koje će se formalnopravno moći uhvatiti u koštac s konačnim dogovorom o debt-equity swapu, odnosno izmjeni vlasničke strukture koncerna, te kreiranjem planova daljnjeg restrukturiranja. Doznaje se da se da će Ramljak prvi nacrt prijedloga nagodbe vjerovnika stalnom vjerovničkom vijeću dostaviti do 15. siječnja. Stalno vjerovničko vijeće razlikovat će se od privremenog vjerovničkog vijeća, neslužbeno doznajemo, jer u njemu vjerovnici će u razrede biti podijeljeni na temelju vrste njihovih tražbina, pa će tako, primjerice, jedan vjerovnik vjerojatno imati potraživanja u više razreda.

Ruski Sberbank u tom postupku zauzeo je poziciju pokušaja rušenja dogovorenog roll up modela financiranja Agrokora, ali Visoki trgovački sud je krajem kolovoza riješio da se “odbija kao neosnovana žalba vjerovnika-predlagatelja osiguranja Sberbank of Russia”. O sudbini Agrokora vjerovnici će odlučiti prema lex Agrokor, koje predviđa način odlučivanja u skladu s odredbama hrvatskog Zakona o stečaju.

Novi razredi

Prema njima, novost je da se neće ulaziti u parcijalna rješenja, odnosno prodaju po dijelovima, ili u druga specifična rješenja po sastavnicama koncerna. Nagodba vjerovnika podrazumijeva otpis dijela potraživanja te pretvaranje dijela potraživanja u vlasništvo, a time će se trajno promijeniti vlasnička struktura Agrokora i stvoriti pravne i financijske predispozicije za nastavak restrukturiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:19