AFERA INA-MOL

LUKAV POTEZ MAĐARA 'Tužba protiv Hernadija je samo trik da on izbjegne uhićenje u Hrvatskoj'

Nazire se novi zaplet u bitci mađarske naftne i plinske grupe MOL i hrvatske vlade za kontrolu nad Inom

Nazire se novi zaplet u bitci mađarske naftne i plinske grupe MOL i hrvatske vlade za kontrolu nad Inom, nakon što se MOL-ov čelnik Zsolt Hernadi suočio s privatnom tužbom pred sudom u Budimpešti, čija bi presuda mogla imala implikacije i po njegov položaj u hrvatskom sporu, piše The Financial Times.

Protiv predsjednika uprave i izvršnog direktora MOL-a Zsolta Hernadija podnesena je prošli tjedan privatna tužba pred sudom u Budimpešti u kojoj ga se optužuje za "neprimjereno i nezakonito ponašanje" u vezi s MOL-ovom akvizicijom upravljačkih prava u Ini 2009. godine.

JUTARNJI OTKRIVA Kako je MOL pokušao povećati udio u Ini iznad 50 posto

Prema MOL-ovom priopćenju od petka, tužbu je podnijela privatna osoba i dioničar MOL-a, biviši zaposlenik kompanije koji tvrdi da su dionice mađarske kompanije izgubile na vrijednosti zbog akvizicije upravljačkih prava u Ini. Istog je dana agencija Reuters objavila da je tužbu podnijela Ilona Banhegyi, do 2006. voditeljica MOL-ove pravne službe. U MOL-u nisu potvrdili identitet tužitelja, ali je ime Ilone Banhegyi izrečeno na sudu, navodi Reuters.

Pokretanje tužbe potaknulo je nagađanja u investicijskim krugovima da bi - iako se ne može pouzdano tvrditi da je to bila namjera stranaka u sporu - tužba mogla iznjedriti pravno rješenje za blokirane pregovore Mađarske i Hrvatske o poziciji MOL-ova čelnika, piše u nedjelju FT.

Zagreb je izdao europski i međunarodni uhidbeni nalog za Hernadijem i traži njegovo uhićenje zbog sumnje da je nekadašnjem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu dao pet milijuna dolara mita kako bi MOL-u osigurao upravljačka prava u Ini, usprkos tek 49-postotnom vlasničkom udjelu u hrvatskoj kompaniji.

Prošle je godine hrvatski sud u prvostupanjskoj presudi proglasio Sanadera krivim za prihvaćanje mita, uključujući i novac koji je trebao ubrzati MOL-ovo preuzimanje Ine. Sanader se žalio na presudu.

Budući da je sadržaj mađarske tužbe na račun Hernadija identičan onoj koju je podigla Hrvatska, u investicijskim krugovima procjenjuju da bi eventualna presuda mađarskog suda o Hernadijevoj nevinosti stvorila presedan, piše FT.

"Mislim da je to veliki trik", nagađa u razgovoru za FT neimenovani mađarski analitičar. "Ako sud presudi u korist Hernadija, što će se sigurno dogoditi, tu će presudu morati prihvatiti sudovi u Europskoj uniji", tumači analitičar.

Time bi se, po njegovom tumačenju, automatski poništili uhidbeni nalozi izdani prema Hernadiju, navodi FT.

Hernadijev odvjetnik Peter Zamecsnik odlučno u razgovoru za FT opovrgava nagađanja da su tužiteljica i MOL izrežirali tužbu kako bi mađarski sud proglasio Hernadija nevinim i time ga poštedio suđenja u Hrvatskoj. "To apsolutno nije točno, ne. Ne poznajem tu gospođu koja je dioničar u MOL-u. Mislim da je otišla iz kompanije 2006. godine", tvrdi Zamecsnik.

Ipak, potvrdio je da bi presuda o Hernadijevoj nevinosti imala implikacije i po njegov položaj u hrvatskom sporu. "Mislim da u tom slučaju postoji mogućnost res iudicate, što znači da se optuženom koji je proglašen nevinim ne može ponovo suditi prema istoj optužbi. Ako dobijemo taj spor, naravno da ćemo to iskoristiti", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:30