NEODGOVORNO TROŠENJE

MARIĆ OTKRIO DETALJE RASIPNIŠTVA U DRŽAVNIM FIRMAMA 'HPB je gubitaš, a najveći su po isplati bonusa, Plinacro ugovarao nepovoljne kredite...'

 
Goran Marić
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar državne imovine Goran Marić u razgovoru za Jutarnji list u subotu otkrio je da je napravljena analiza u 48 državnih firmi i institucija kako bi se ustanovilo gdje i kako se trošio novac, a za HRT je danas otvoreno otkrio koje su firme najviše trošile na službena putovanja, dnevnice, reprezentaciju...

Marić nije htio upirati prstom u nikoga, ali je naglasio kako su troškovi mogli biti znatno niži i da je kod nekih izostala poslovna odgovornost.

- Interesantno je da oni koji su najviše akumulirali gubitaka, rastrošni su na troškovnoj strani, ali prednjače veliki giganti. Iako HEP posluje pozitivno, prednjači upravo ta tvrtka, izjavio je Marić.

- Prednjači i sustav Hrvatskih željeznica. Interesantno je da se donacijama bavi i HBOR. Interesantno je da se Zračna luka Osijek oglašava znatno više od svih drugih luka zajedno. Također je interesantno da Zračna luka Dubrovnik potroši pet puta više na reprezentaciju nego Zračna luka Split, a po veličini su otprilike iste. Zanimljivo je i da Hrvatska poštanska banka, iako je u prethodnih 6-7 godina akumulirala gubitak, najveća je po isplati bonusa i otpremnina. Od ukupno 32 milijuna kuna bonusa u HPB-u je isplaćeno 70%, a zapravo akumuliraju gubitak. Ima mnogo podataka koji upućuju na drugačiji pristup upravljanju državnim tvrtkama i upravljanju državnom imovinom - rekao je Marić istaknuvši da mu je sumnjivo poslovanje državne tvrtke Plinacro.

- Ugovarala je vrlo nepovoljne kredite, čiji bi raskid mogao dovesti do isplate odštete od vrtoglavih 240 milijuna kuna. Mi smo pokušali refinancirati, zajedno s nadzornim odborom i upravom Plinacra, i pronašli smo već za 2/3 manju kamatnu stopu, čime bismo uštedjeli 100 milijuna kuna samo na kamati. Međutim, ugovor je takav da moramo čekati raskid ugovora, izjavio je Marić.

- Također moramo čekati i raskid ugovora s Ministarstvom pravosuđa za zgradu u Novom Zagrebu koja je zaključena na 13,5 godina. Ali, gdje god smo mogli utjecati, mi smo to već učinili i uštedjeli 40 milijuna kuna samo u ovoj godini na zakupninama koje imaju ministarstva i agencije s fizičkim osobama, rekao je Marić za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:16