DRUGA STRANA PRIČE

Matić i Sabo: Nudili smo novac za obnovu vodotornja, odbili ste

 EPH

Akcija obnove vukovarskog vodotornja, za koju se treba prikupiti najmanje 20 milijuna kuna, ima i drugu stranu priče. Suradnici Zorana Milanovića tvrde da su već bili osigurali taj iznos, ali da je Ivan Penava iz HDZ-a, kad je postao gradonačelnik, odbio sredstva koja je pripremila lijeva vlast.

To tvrde bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo i Predrag Matić Fred, koji je kao ministar braniteljabio veza između vlasti u Vukovaru i prethodne vlade. Sabo i Matić su prije dvije godine osigurali više od dvadeset milijuna kuna za rekonstrukciju vodotornja, a izabran je i projekt obnove i izdana građevinska dozvola. Onda je Sabo završio u zatvoru, a novi gradonačelnik ukinuo odluke prethodnika.

Sve je počelo 2012., kada je raspisan natječaj za vodotoranj u Vukovaru na kojem je pobijedio arhitekt Goran Rako. “Željeli smo slaviti život i zato su u vodotornju predviđeni vidikovac, restoran, panoramski lift i multimedijalna dvorana. Rakin projekt je plaćen 800 tisuća kuna, a 2014. izdana je i građevinska dozvola. U dogovoru s premijerom Milanovićem, dogovorili smo da vlada sa 20 milijuna kuna financira obnovu vodotornja”, govori Željko Sabo.

Memorijalni centar

Da bi to bilo moguće, vodotoranj je iz vlasništva Grada Vukovara prešao pod Memorijalni centar Domovinskog rata, koji je pod Ministarstvom branitelja. Matić i Sabo kažu da su isposlovali da proračun Memorijalnog centra iduće dvije godine bude za desetak milijuna kuna veći, a taj novac bi se iskoristio za obnovu vodotornja. Uslijedila je, međutim, promjena vlasti i HDZ-ov gradonačelnik Penava ukinuo je prijašnju Sabinu odluku i vodotoranj vratio u vlasništvo grada. U Vukovaru nije bilo financijskih sredstava za obnovu, ali Penava nije htio surađivati s Milanovićevom vladom, koju je nazivao nenarodnom.

Posljedica: vukovarski vodotoranj više nije spadao pod Memorijalni centar.

Ali u pitanju je politički važna inicijativa i početkom ove godine Ivan Penava predstavio je projekt “Vukovarski vodotoranj - simbol hrvatskog zajedništva”.

“Kad sam je predlagao da vodotoranj financiraju drugi hrvatski gradovi, Penava me optužio da prosim, a on sada istu ideju prodaje kao zajedništvo”, komentira Željko Sabo.

Vodotoranj je visok 50 m, a do rata je na njegovu vrhu bio restoran s vidikovcem na Vukovar, Dunav i okolno srijemsko vinogorje. Tijekom agresije na Vukovar, vodotoranj je bio jedna od najčešćih meta neprijateljskog topništva koje mu je nanijelo više od šest stotina oštećenja. Zanimljivo je da je i novi projekt izradio arhitekt Rako, a razlika u odnosu na prvobitnu verziju je ta da na vrhu neće biti restoran jer u HDZ-u smatraju kako bi to bilo neprimjereno s obzirom na simboliku vodotornja.

No tek treba skupiti novac i zato je pokrenuta akcija. Pomogli su Zagreb, Rijeka, Split, Dubrovnik, učenici iz Čepina, NK Rijeka i mnogi drugi. Radovi bi trebali započeti na jesen i trajali bi godinu dana.

Donatorski koncert

Cijena je oko 20 milijuna kuna. Hrvatska radiotelevizija na svoj rođendan organizirala je donatorski koncert pod naslovom “Svi za Vukovar - donatorski koncert za vukovarski vodotoranj” i prikupljeno je gotovo 1,200.000 kuna. Penava je najavio da će popis donatora biti ugraviran u sam vodotoranj, a do početka svibnja prikupljeno je približno dva milijuna kuna (plus HTV-ova akcija). Znači da nedostaje između 17 i 20 milijuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:40