NEPOVOLJNA PROGNOZA

METEOROLOZI IZDALI CRVENU UZBUNU: OBILNA KIŠA VEĆ DONIJELA POPLAVE, ALI GLAVNINA OBORINA TEK SLIJEDI Dijelovima RH prijeti izuzetno opasno nevrijeme

 
vodena bujica prije nekoliko dana urušila je komad ceste između Zadra i Ražanca
 Jure Mišković / CROPIX, Meteoalarm

Kiša koja je počela padati u petak do subote je na više lokacija na području Kvarnera, otoka, Like i Gorskog kotara donijela lokalne poplave pa je tako potopljeno središte Crikvenice, na Rabu su zabilježeni odroni, a problema s poplavljenim kolnicima ima i u Novom Vinodolskom.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, na Rabu je u zadnja 24 sata palo 117 litara kiše po četvornom metru.

Prema podacima Istrameta, od ponoći su najviše kiše zabilježile su meteorološke postaje u Crikvenici (169 mm), Selcu (129 mm) te Poratu na otoku Krku (94 mm). U samom gradu Krku palo je od 72 do 74 mm, dok je na Cresu izmjereno 50 mm.

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, glavnina oborina tek je pred nama što nikako nije dobra vijest za stanovnike na već poplavljenim područjima.

U zapadnim predjelima tijekom subote se očekuje promjenljivo do pretežno oblačno mjestimice s kišom. Na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru uz pljuskove i grmljavinu lokalno je moguća i obilnija oborina.

Zbog najavljenih obilnih kiša, DHMZ je putem Meteoalarma izdao crvena upozorenja za Istru, sjeverno primorje, Gorski kotar i Liku. Ponegdje se očekuje i do 120 litara kiše po četvornom metru zbog čega su lokalno moguće bujične poplave. Crveno upozorenje izdaje se u situaciji kada se očekuju izuzetno opasni vremenski uvjeti, a na nedavnom primjeru poplava u Zadru jasno se vidi kakve probleme poplave mogu donijeti ljudima.

Djelomice ili pretežno sunčano i uglavnom suho u subotu će biti u većem dijelu Slavonije i Dalmacije.

Vjetar uglavnom slab sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu umjereno do jako jugo i jugozapadnjak, na sjevernom dijelu u okretanju na sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 18 do 22, na istoku zemlje i u Dalmaciji od 24 do 28 °C.

U nedjelju diljem države promjenljivo do pretežno oblačno, mjestimice s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom. Ponegdje će u noći, ujutro i prijepodne biti obilnije oborine, osobito na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru i Lici te u sjevernoj Dalmaciji.

Od sredine dana sa zapada postupno smirivanje i prestanak oborina, a popodne i djelomično razvedravanje. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, a u Dalmaciji jugo pa sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 17, na Jadranu od 17 do 22, a najviša dnevna uglavnom od 17 do 22, u istočnoj Slavoniji i Dalmaciji do 26 °C.

Početkom sljedećeg tjedna i dalje promjenljivo i nestabilno, povremeno uz kišu, češću i obilniju, pogotovo na prijelazu s ponedjeljka na utorak. Temperatura zraka u postupnom padu, a od utorka na kopnu osjetno svježije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:36