SPORNI OGLASI

Metković prijavio Bandića, Most nije: 'Oni su imali našu dozvolu'

 Marko Todorov / CROPIX

Zbog nedopuštenog plakatiranja u Metkoviću u nedavnoj predizbornoj kampanji stranka Milan Bandić 365 prekršajno je prijavljena i vjerojatno će biti kažnjena sa 6900 kuna. Stranka, ali i Milan Bandić osobno, kažnjeni su jer su na različitim lokacijama u Metkoviću zalijepili 23 plakata bez dozvole gradskog Odsjeka za komunalne poslove.

Odlučilo je tako gradsko komunalno redarstvo nakon pregleda javnih površina koje su u posljednjoj kampanji bile oblijepljene plakatima stranaka.

Za razliku od Bandića, stranka Most nije kažnjena, odnosno nije dobila prekršajni nalog iako su plakati bili jedni pokraj drugih, a nisu kažnjeni ni HDZ i HSS, koji su također stavljali plakate na javnim površinama i čijih ostataka ima u Metkoviću i dva tjedna nakon izbora.

To je izazvalo različite komentare, od onih da je Bandić namjerno izabran za kažnjavanje pa do toga da gradska vlast štiti stranku Most, kojoj zapravo i pripada, a posredno i druge političke stranke.

Odgovor na te spekulacije potražili smo u gradskom Odsjeku za komunalne poslove, gdje smo doznali da su sve političke stranke trebale podnijeti zahtjev za korištenje javnih gradskih površina, da bi u kampanji mogli legalno postavljati svoje plakate, što su sve stranke učinile osim Bandića. Nije to nikakva nova odredba, doznali smo, nego tako stoji u odluci o komunalnom redu koja je na snazi još od mandata Stipe Gabrića Jambe i dosad se u predizbornim kampanjama više-manje primjenjivala.

- Stranka Milana Bandića nije podnijela zahtjev za korištenje javne gradske površine - kazala nam je Marlena Ostojić, voditeljica Odsjeka za komunalne poslove, prostorno planiranje, gospodarstvo i fondove EU.

Stoga su Bandićevi aktivisti ilegalno stavljali plakate na metkovskim ulicama, čime su prekršili odluku o komunalnom redu, a konačan rezultat je prekršajni nalog i novčana kazna, koju će stranka Milana Bandića platiti (šest tisuća kuna ili umanjeno četiri tisuće kuna ako se plate dvije trećine kaznenog iznosa te 900, odnosno 600 kuna za Bandića osobno, plus 200 kuna troškova postupka).

Kako je Metković bio oblijepljen plakatima mnogih političkih stranaka uzduž i poprijeko, a pokraj plakata Milana Bandića bili su i plakati Mosta, pitali smo odgovorne u Gradu Metkoviću jesu li i toj stranci poslali prekršajni nalog.

- Za razliku od stranke Milana Bandića, Most, HSS i HDZ podnijeli su zahtjev za korištenje javne površine i s njima je sklopljen ugovor sukladno važećoj odluci o komunalnom redu - objasnila je voditeljica.

Iako je stranka Milan Bandić 365 jedina zaradila prekršaj jer nije poštovala pravila, kaznu još nisu platili. Naime, u tijeku je rješavanje prigovora po izdanom prekršajnom nalogu, doznajemo u jedinstvenom upravnom odjelu grada Metkovića, pa bi taj postupak s obzirom na ažurnost naših sudova mogao potrajati do novih državnih izbora.

Građani Metkovića s kojima smo razgovarali smatraju da sve stranke koje postavljaju plakate na javnim površinama, bez obzira na to imaju li odobrenje ili ne, treba natjerati da ih nakon kampanje sami uklone da ne bi bili ruglo mjesecima nakon kampanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:54