PREMIJER U BRUXELLESU O PLAĆAMA

Milanović: 'Nemamo novca za dodatke na plaću!'

 Jakov Prkić / CROPIX

BRUXELLES - Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak u Bruxellesu kako bi bio sretan kada bi bilo novaca za dodatke na plaću koji su ranije bili odobreni, ali da to nije realno te da osnovne plaće nisu dirane.

Premijer Milanović u četvrtak je održao predavanje u sjedištu Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, u organizaciji Međunarodnog europskog pokreta (IEM), na temu "Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji i njegova korist za zapadni Balkan". Većina pitanja nakon predavanja odnosila se na pitanja o gospodarskoj i socijalnoj politici u Hrvatskoj.

U raspravi je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić napao vladu i premijera Milanovića da krše načela kolektivnog pregovoranja, temeljna radnička prava, odredbe Međunarodne organizacije rada i Europske socijalne povelje.

"Nikada nisam bio demagog i pričao bajke okolo, to kao političar prezirem. Činjenica je da nemamo dovoljno novca da platimo ono što je odobreno ranije u dobra vremena ili na početku loših vremena od strane onih koji su prije bili na vlasti. Tko bi bio sretniji od mene da to možemo, ali to nije realno", odgovorio je Milanović, dodajući da u javnom sektoru nitko nije otpušten, dok su stotine tisuća ljudi u privatnom sektoru uvelike nezaštićeni.

"Osnovne plaće su netaknute. Za plaće imamo novac i one ostaju na istoj razini, ali neki dodaci moraju biti srezani, božićnica i regres za godišnji odmor. Je li to vrijedno socijalnog konflikta", upitao je Milanović.

"Ti dodaci su razlog zašto neki sindikati nisu potpisali ugovor s vladom, neki jesu. Vi imate pravo prosvjedovati, drugi sindikati su izabrali drugi put, a mi ih nismo podmićivali", rekao je.

Premijer Milanović je rekao da mora voditi računa i o mišljenju bonitetnih agencija, zbog čega ne "paničari", ali da to mora uzeti u obzir.

Rekao je da nije velik ljubitelj mjera štednje, nego da je za zdrave financije. Mjere štednje, rekao je, imaju svoja ograničenja, potrebno je pokrenuti rast.

Na pitanje kada će Hrvatska ući u schengenski prostor i uvesti euro, Milanović je rekao da se očekuje skori ulazak u prostor bez unutarnjih graničnih kotrola, ali da za eurozonu "ne zna".

Upitan bi li Hrvatska podržala federalnu Europu, Milanović je rekao da "ne bi bio šokiran" tim prijedlogom, nego "zdravo skeptičan". Dodao je kako treba kontrolirati banke u EU-u, ali da mu federalizam u Europi "zvuči udaljeno".

Premijer je rekao da želi da naši istočni susjedi što prije uđu u Europsku uniju, što neće biti lako, budući da je i Hrvatska prešla težak put. Rekao je da će Hrvatska biti moderator i promotor regije u EU-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:28