PREMIJER PORUČIO

Milanović u Bruxellesu održao predavanje: ‘Plaće nećemo smanjivati, rezat ćemo samo beneficije radnika’

Zagreb, 221012.Pantovcak - ured Predsjednika RH.Izvanredna konferencija za novinare predsjednika Ive Josipovica i premijera Zorana Milanovica povodom najnovije afere prisluskivanja.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Prije sudjelovanja na summitu Europske Unije predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović održao je u Bruxellesu predavanje na temu “Ulazak Hrvatske u EU i koristi zapadnog Balkana”.

Međutim, predavanje, kao i većina pitanja, pretvorilo se u raspravu o unutarnjoj gospodarskoj i socijalnoj politici u Hrvatskoj, dok je Milanović o regiji jedino poručio da će Hrvatska, nakon ulaska u EU, igrati ulogu “moderatora i promotora” regije.

Milanović je na tom predavanju u organizaciji Europskog međunarodnog pokreta i Gospodarskog i socijalnog odbora pojasnio što je mislio izjavom da je Hrvatska “kompleksna nacija”.

Velike razlike

- Hrvatska je kompleksna nacija. To sam i ranije govorio i krivo su me interpretirali pa je ispalo kao da sam rekao da je Hrvatska neupravljiva. Mislim na tolike različitosti na tako malom prostoru s tek 4,5 milijuna stanovnika. Te razlike su od kulinarstva, zemljopisa. Mi smo i mediteranska, i balkanska, i srednjoeuropska država - rekao je Milanović.

Govoreći o članstvu u EU, spomenuo je referendum na kojem je dvije trećine glasalo za, ali je izlaznost bila relativno mala, što je velika razlika u usporedbi s drugim istočnoeuropskim državama koje su ušle znatno ranije. Najavio je da će u svibnju sljedeće godine u Hrvatskoj biti održani izbori za Europski parlament, a godinu dana poslije ponovno, kada se održavaju u svim državama članicama.

Kad je o regiji riječ, Milanović Hrvatsku vidi u ulozi “moderatora”, ali i promotora regije u EU. Kao uspjeh gospodarske suradnje u regiji spomenuo je i to što su hrvatska poduzeća ulagala u Srbiji i danas pridonose izvozu Srbije. Rekao je da će Hrvatska biti spremna za razgovor, ali da za to treba sugovornik s druge strane.

Ne ispod granice

Govorio je i o socijalnoj situaciji u Hrvatskoj.

- Za socijaliste ‘štednja’ je najteža riječ. Ali mi drugog izbora nemamo. Ne diramo plaće, ali ćemo ukinuti neke povlastice, božićnice i regres za godišnji. Međutim, postoji granica do koje možemo rezati jer moramo generirati i rast.

Predsjednik sindikata Vilim Ribić iskoristio je tu raspravu da optuži Vladu da krši temeljna socijalna prava, i to u vrijeme kada hrvatski građani čekaju garanciju istih prava kao u EU.

Ribić je optužio Vladu da krši “temeljna ljudska prava”, a kršenjem kolektivnog ugovora ona “suspendira demokraciju u socijalnoj domeni”. Upitao je Milanovića kada će Vlada poštovati spocijalna prava?

Milanović je pitao koji bi model trebalo izabrati: grčki, portugalski, talijanski ili švedski. Rekao je da se traži rješenje, da je Vlada otvorena za razgovor i s predstavnicima sidnikata. Ali je upitao što je s pravima radnika u privatnom sektoru, tko njih zastupa?

Kreditni rejting

- Nisam demagog i nisam sklon lijepim pričama. Ne možete štedjeti ono što nemate. Agencije za kreditni rejting nisu omiljene teme, ali one postoje i mi moramo računati i na njih i na naš kreditni rejting - rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 15:17