ODGOVOR NA FACEU

Vlada o 350.000 nezaposlenih: 'Vrt koji se nije održavao 8 godina, ne može se brzo i lako urediti. Osim u bajkama!'

Broj nezaposlenih u 14 sati je, prema podacima na stranicama HZZ-a, iznosio 350.432, a slobodnih radnih mjesta ima svega 3.573
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - Situacija u Hrvatskoj sve je gora. U samo tri dana bez posla je ostalo čak 3.000 ljudi! Na službenim stranicama Hrvastkog zavoda za zapošljavanje tako je objavljeno kako je broj nezaposlenih premašio psihološku granicu od 350.000 ljudi.

Broj nezaposlenih u 14 sati je, prema podacima na stranicama HZZ-a, iznosio 350.432, a slobodnih radnih mjesta ima svega 3.573.

350.355 LJUDI BEZ POSLA Mrsić: 'Broj nezaposlenih i dalje će rasti. Taj broj će biti odraz stanja u kojem je Hrvatska sada'

Od kada je Vlada objavila svoje mjere za poticanje zapošljavanja registrirano je čak 14.5 posto više nezaposlenih!

U nešto više od šest mjeseci primjene Zakona o poticanju zapošljavanja broj nezaposlenih je porastao za gotovo 45 tisuća, odnosno za 14,5 posto.

Ogorčeni građani danas su zatrpali Facebook stranicu Vlade zbog obaranja novog rekorda kada je nezaposlenosti u pitanju. Iz Vlade su građanima dali iscrpan odgovor :

Od kad smo preuzeli odgovornost za upravljanje i vođenje Hrvatske, brojku osoba evidentiranih kod HZZ-a učinili smo javno dostupnom i ne maskiramo ju ili skrivamo ni na kakav način. Nismo 15000 osoba poslali na prekvalifikaciju, skinuli ih pred izbore s evidencije, a kad su odradili prekvalifikaciju, ponovno su dspjeli u evidenciju, samo kod drugog referenta ili referentice. Vodeći se tom logikom, mogli smo s evidencije skinuti 40tak tisuća nezaposlenih koliko ih je najmanje sudjelovalo u sezonskim radovima u poljoprivredi. Evidencija HZZ-a bi izgledala ljepše, ali nebi pokazivala stvarno stanje. Javnosti, građankama i građanima naše zemlje želimo dati točne i istinite podatke. A oni kažu da se unatoč gotovo 178000 osoba zaposlenih s evidencije HZZ-a, do kraja studenoga, gubi više radnih mjesta nego što ih se stvara. Zbog takve situacije, kreirali smo mjere koje poboljšavaju zapošljivost, koje potiču samozapošljavanje i omogućuju očuvanje postojećih radnih mjesta. U proračunu za 2012., prvom koji je bio i nominalno manji od proračuna za godinu prije, jedina sredstva koja su rasla su bili poticaji za zapošljavanje, a socijalu, i nakon rebalansa, za plaće. Sredstva za poticanje zapošljavanja iskoristilo je više od 40000 osoba koje nisu brisane ili privremeno maknute iz evidencije HZZ-a ako nije otvoreno novo radno mjesto. Država može pomagati privremenim i vatrogasnim mjerama, ali samo je otvaranje novih radnih mjesta mjera koja u većem opsegu i dugoročno smanjuje nezaposlenost.

Do kraja listopada 2012. bilo je oko 165 000 novozaposlenih s liste HZZ-a što je rast od oko 5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istovremeno, u cijeloj su prošloj godini 33 972 osobe bile obuhvaćene Mjerama aktivne politike zapošljavanja, a ove godine, do kraja 10. mjeseca 39 664 osoba, što je rast od 16.75%. Jedine stavke ovogodišnjeg proračuna koje nisu rezane su poticaji za zapošljavanje i sredstva za socijalna davanja. Čak, dapače, kako u ovogodišnjem, tako i u proračunu za sljedeću godinu povećana su sredstva za Mjere aktivne politike zapošljavanja.

Država ne otvara radna mjesta. Ona stvara uvjete za kreiranje novih, radnih mjesta što je jedino rješenje za smanjenje nezaposlenosti. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, kao dio Vlade RH, kreira mjere i programe kojima pomaže da se prebrode teška vremena naglog pada zaposlenosti. U skladu s tim, kreirani su razni programi, namijenjeni različitim grupacijama, kroz koje se potiče stjecanje dodatnih znanja i iskustava, vraća u svijet rada dugotrajno nezaposlene i omogućuje brža i lakša realizacija poduzetničkih ideja.

Nakon razgovora sa zainteresiranim skupinama, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava je izmijenilo Zakon o poticanju zapošljavanja kako bi ga dodatno prilagodili potrebama i zahtjevima korisnika Mjera aktivne politike zapošljavanja. Recimo, rezove i preslagivanja koja radi ova Vlada, u Poljskoj su napravljena 2008. godine. I Poljska je jedina zemlja u Europi koja bilježi ozbiljnije stope rasta. Čarobnog štapića nema i nema instant rješenja koja daju rezultate preko noći. S jedne strane, prestali smo prikazivati lažnu sliku nezaposlenih na HZZ-u i svjesni smo da su vremena teška i da prije druge polovice 2013. teško možemo očekivati oporavak, a s druge strane, vrt koji je bio zapušten i koji se nije održavao 8 godina, ne može se brzo i lako urediti. Osim u bajkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:33