POTPISAN TKU

Sindikati: 'Nadamo se da nas Vlada sad neće prevariti smanjenjem plaća'

Iako ga nije potpisalo svih 11 pregovarača TKU će vrijediti za sve znanstvenike profesore, učitelje, socijalne radnike, medicinske sestre, liječnike, kulturnjake...
 Davor Pongračić / CROPIX

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nekoliko minuta iza podneva u Banskim je dvorima sa šest od 11 članova pregovaračkog odbora sindikata javnih službi potpisao Temeljni kolektivni ugovor. Iako ga nije potpisalo svih 11 sindikalnih pregovarača TKU će vrijediti za sve znanstvenike profesore, učitelje, socijalne radnike, medicinske sestre, liječnike, kulturnjake ... jer takvu mogućnost daje Zakon o reprezentativnosti koji je stupio na snagu prošlog ljeta.

- Drago mi je da smo potpisali TKU nakon skoro šest mjeseci pregovaranja i moram iskazati zahvalnost ovdje prisutnim sindikatima što su imali razumjevanja za situaciju u kojoj se nalazimo. Imali su pregovaračkih sposobnosti i uspjeli smo se približiti u stajalištu. Sva prava iz starog TKU-a koji je potpisom na novi ugovor otišao u povijest, uspjeli smo sačuvati na četiri godine. Dogodrilo smo i dodatak gdje smo definirali ono čega se moramo odreći jer za to u ovom trenutku novca u proračunu - nema - rekao je ministar Mirando Mrsić ustvrdivši kako se, do trenutka dok nećemo morati pregovarati o dodacima TKU, nego ćemo pregovarati o povećanju za osnovicu plaća, moramo odreći nekih prava.

- Raditi u javnoj službi je privilegija i obaveza. Svi se moramo solidarizirati sa dijelom realnog sektora koji je izgubio plaće i radna mjesta, koji je na Zvodu za zapošljavanju. U javnom sektoru plaće će stizati na vrijeme, a nama predstoji razgovor o Sporazumu o plaćama. Žao nam je što današnjem potpisivanju nema četiri sindikata okupljenih u Matici sindikata te sindikata Preporord koji je parafirao TKU, ali, evo, danas se nisu pojavilina potpisivanju, što nam je žao jer mislimo da su pregovori bili dobri - zaključio je Mrsić.

- Ovo su mi bili jedni od težih pregovora, iako ministar kaže da nije bilo tako strašno - rekla je sindikalna čelnica Spomenka Avberšek.

- Sindikati potpisnici od početka nisu mijenjali mišljenje. Za par dana, da nismo potpisali, ne bi imali Temeljni kolektivni ugovor. A činjenica je da su naši ljudi na gubitku i ovako. Neisplata regresa i božićnica atak je na naše novčanike, posebno u ovako teškim vremenima. Ali, imali smo dvije mogućnosti, jednokratno odricanje svih ovih stvari kojih smo odrekli ili 10 posto s plaćama dole. Mi smo se se odlučili na manje bolnu varijantu. Tim više što ovaj dodatak vrijedi do kraja 2013., ima rok. A znali smo i da je Vlada bez problema mogla maknuti 10 posto plaće - rekla je Avberšek i naglasila kako su sindikati "nakon dugo vremena pregovaranja doživjeli da pregovarači nisu morali uzimati stanke za konzultacije, da pitaju smiju li nam nešto dati ili ne."

- Nije bilo ni kašnjenja, dolazili su i prije nas. A što se tiče situacije u kojoj bi na red mogle doći i plaće, smanjenje koficijenata, moram reći da su plaće zadnja crta obrane. Između plaća i rezanja materijalnih prava, sindikati su se odlučili za ovo drugo, i ne mogu vjerovati da bi nam Vlada nakon ovog potpisa, mogla smanjiti koeficijente ili osnovicu. Jer, to bi bila prevara - zaključila je Avberšek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 10:52