IZNENADNA PROMJENA

Ministar Butković bez odluke Vlade smijenio čelnike HC-a, HAC-a i HŽ-a

U Ministarstvu prometa kažu da nije potrebna odluka ili prijedlog Vlade jer je ministar određen kao njen zastupnik
Oleg Butković
 Dragan Matić / CROPIX

Na čelo uprava Hrvatskih autocesta, HŽ Infrastrukture i Hrvatskih cesta danas dolaze novi ljudi.

Za predsjednika Uprave Hrvatskih autocesta bit će imenovan Josip Draženović, sadašnji predsjednik Uprave HAC ONC-a. Na čelo HŽ Infrastrukture dolazi Ivan Kršić, donedavni direktor tvrtke Hidroelektra, a na mjesto predsjednika Uprave Hrvatskih cesta dolazi Josip Škorić, šef Sektora za održavanje prometa u HC-u.

Oni će tu dužnost obavljati do izbora novih čelnika preko natječaja. U priopćenju Ministarstva prometa navodi se da se smjene i imenovanja uprava i nadzornih odbora provode na temelju odredbi Zakona i podzakonskih akata o trgovačkim društvima te da se opozivaju članovi uprava i nadzornih odbora kojima je istekao ili istječe mandat. No, odluku o opozivu i imenovanju članova uprava nije donijela Vlada nego cijeli postupak odrađuje resorno Ministarstvo prometa.

Ništetne odluke?

Pojedini naši sugovornici tvrde da je to protuzakonito. Primjerice, i sadašnja Uprava HAC-a imenovana je na službeni prijedlog Vlade. Naime, Zakon o sprječavanju sukoba interesa striktno navodi da Vlada skupštini društva predlaže članove upravnih tijela. Nadalje, Uredba “o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja predsjednika uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za RH” navodi da se čelni ljudi biraju preko natječaja ili agencija. Međutim, u ovom slučaju je pronađeno treće rješenje.

Pravna zastupnica Ministarstva prometa, Željka Maroslavac, rekla nam je da nije potrebna odluka ili prijedlog Vlade jer ministar prometa određen kao zastupnik Vlade u skupštini tvrtke može donositi relevantne odluke oko imenovanja članova uprava. Prema njenim riječima, Zakon o sprječavanju sukoba interesa nije relevantan nego ranije spomenuta Uredba. Ona tvrdi da će novi predsjednici uprava imati ograničen mandat do provedbe natječaja. Tumačenja da bi sve odluke novopostavljenih uprava mogle postati ništetne jer su izabrane protuzakonito naša sugovornica oštro demantira i tvrdi da se to neće dogoditi.

Po tumačenjima naših sugovornika, ovo je još jedan pokazatelj nefunkcioniranja Vlade jer je ovim pravnim manevrom HDZ izbjegao kadrovsko raspravljanje i svađu s Mostom te je uspio postaviti ljude kojima vjeruje.

Promjene na čelnim mjestima ovih tvrtki, prema riječima naših sugovornika, obavljaju se zbog toga što nekim članovima uprava istječu mandati, a u nekim se tvrtkama žele ubrzati natječaji, projekti, pregovori s financijskim institucijama.

Predsjedniku Uprave Hrvatskih cesta, Nenadu Maljkoviću, uskoro istječe mandat. Na njegovo mjesto dolazi Josip Škorić, koji je bio direktor HC-a u vrijeme vladavine HDZ-a. Ministar prometa Oleg Butković nije bio zadovoljan radom uprava HAC-a i HŽ Infrastrukture.

Iživciran ministar

Posebno ga je živcirala činjenica da je natječaj za izgradnju pruge Dugo Selo - Križevci toliko dugo trajao te činjenica da nema projekata za nizinsku prugu. Stoga će danas umjesto Renate Suše, kojoj mandat istječe krajm kolovoza, na čelno mjesto HŽ Infrastrukture biti postavljen Ivan Kršić, donedavni direktor Hidroelektre. Na to je mjesto imenovan krajem 2014. godine, kada je ovu tvrtku preuzeo Sergej Gljadelkin koji je prethodno kupio IGH. Kršić je upravo iz IGH, gdje je bio pomoćnik direktora Zavoda za stručni nadzor i vođenje projekata, doveden na čelo Hidroelektre.

Menadžerski ugovori

Josip Draženović se nakon dva i pol mjeseca vraća na čelo Hrvatskih autocesta s mjesta direktora HAC ONC-a. Od njega se očekuje da ubrza pregovore s Europskom i Svjetskom bankom oko rješavanja kreditnih obveza ove tvrtke. Na čelo HAC ONC-a trebao bi biti imenovan Boris Huzjan, sadašnji član Uprave te tvrtke. Od danas će u upravama ovih tvrtki biti samo jedan član koji neće imati menadžerski ugovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 03:16