VJERA I POLITIKA

MINISTAR KUJUNDŽIĆ NA TRIBINI U ŽUPI NA VOLOVČICI 'Jedan svećenik u bolnici vrijedi više od 20 doktora jer njegova utješna riječ beskrajno puno znači'

Ministar zdravstva Milan Kujundžić
 Davor Pongračić / CROPIX

Ministar zdravstva Milan Kujundžić sudjelovao je u srijedu na tribini ‘Vjera i politika u odgoju, obrazovanju i zdravstvu’ održanoj u dominikanskom samostanu i župi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Volovčici. Između ostalog je istaknuo da ‘nekad jedan svećenik u bolnici vrijedi više od 20 doktora jer svećenikov osmijeh, utješna riječ, ohrabrenje, beskrajno znače i bolesniku i obitelji’.

Osim Kujundžića na tribini je govorila i dekanica Pravnog fakulteta u Zagrebu prof. dr. Dubravka Hrabar, a razgovor je vodio dominikanac dr. Anto Gavrić.

Kako stoji na stranicama samostana, prof. Kujundžić je podsjetio na to da oni koji napadaju kršćanske vrijednosti, čine to u dnevno-političke svrhe, da njih sadržaj ne zanima. ‘Hrvatska nacija opstala je zahvaljujući Katoličkoj Crkvi, da nije bilo Katoličke Crkve, hrvatskog naroda više ne bi bilo’, rekao je. Osvrnuo se i na problematiku abortusa te naglasio da život počinje od začeća i da po tom pitanju nema dvojbi.

Kujundžić smatra da se vjera i politika međusobno ne negiraju i dodaje da Hrvati ne bi trebali odustati od kršćanskih vrijednosti ‘bez obzira na sve mijene i prilagodbe’.

‘Ako u sebi nemamo usađene kršćanske vrijednosti, prije ćemo krenuti stranputicama. Kad god se politika odmicala od naroda i univerzalnih kršćanskih vrednota, nije bilo dobro. Ako se te vrednote budu živjele uistinu, a ne samo deklarativno, Hrvatska će biti uređena zemlja u kojoj će se cijeniti znanje, rad, poštenje’, rekao je.

Govoreći iz osobnog iskustva o svećenicima koji djeluju u bolnicama rekao je da nekad jedan svećenik u bolnici vrijedi više od 20 doktora jer svećenikov osmijeh, utješna riječ, ohrabrenje, beskrajno znače i bolesniku i obitelji.

Kao ravnatelj Nove bolnice u Zagrebu založio se za otvaranje bolničke kapelice: ‘Onima koji ne vjeruju, kapelica u bolnici ne škodi, a nama koji vjerujemo, puno znači.’

Osvrnuo se i na molitelje pred bolnicama. Rekao je da se moliti može svugdje, ali da misli da je primjerenije da se u dogovoru s ravnateljima bolnica moli u primjerenom prostoru, a ne na prolazu. Potvrdio je da je u hrvatskom zdravstvu dug od osam milijardi kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 02:19