BLOKADA FILOZOFSKOG

Ministar Predrag Šustar: Danas ću donijeti odluku o dekanu Previšiću!

Na upit može li Previšić ostati i nakon 30. rujna, jer je navršio 70 godina, ministar je odgovorio: “Prosjek godina svih dekana je 53...”
Predrag Šustar
 Darko Tomas / EPH

- Situacija na Filozofskom fakultetu krajnje je napeta i delikatna, treba donijeti zrele odluke koje neće ugroziti početak akademske godine. Vremena je malo i zato ću danas donijeti odluku kako bi se početak akademske godine mogao početi u miru. Mi smo tu zbog studenata i zato ću dati svoj odgovor na situaciju - izjavio je Jutarnjem tehnički ministar znanosti Predrag Šustar, ne precizirajući što konkretno kani poduzeti, s obzirom na vezanost ruku u odnosu na autonomiju Sveučilišta.

Na upit može li dekan Vlatko Previšić ostati raditi na fakultetu i nakon 30. rujna, kada mu zakon omogućava odlazak u mirovinu budući da je u tekućoj akademskoj godini navršio 70, ministar odgovara:

Drugo pitanje

- Hajdemo stvari pogledati kroz drugo pitanje. Znate li koji je prosjek godina svih dekana? Iznenadio sam se i ja, 53! - informirao se Šustar, potvrđujući da je zatražio i mišljenje pravnih stručnjaka, o čemu će se također danas očitovati.

Ministar u odlasku očito ne staje iza varijante ostanka dekana Previšića, kojega je pokušalo smijeniti Fakultetsko vijeće nezadovoljno metodama njegova rada. Jučer je čekao očitovanje rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa, kojega je prethodno zatražio hitno tumačenje Statuta vezano uz izbor dekana. Borasa je pismeno zatražio da Sveučilište zauzme jasan stav oko radno pravnog statusa dekana Filozofskog, s obzirom na to da je isti u akademskoj godini 2015./16., koja istječe za dva dana, navršio 70 godina života.

Rektor Boras jučer je pak od Ministarstva znanosti zatražio očitovanje o ugovoru o radu dekana Previšića, budući da je zaključio da “ni rektor niti Senat nemaju statutarnu osnovu za smjenu dekana Previšića”.

Utjecaj rektora

“Mogućnost utjecaja rektora i Senata na rad Filozofskog fakulteta propisana je Statutom, a ključnu odgovornost za nesmetano funkcioniranje Fakulteta moraju preuzeti dekan i članovi Vijeća”, stoji u priopćenju Rektorata u kojem Boras apelira na dekana i Vijeće da sami riješe spor.

Boras također poziva na suzdržavanje od bilo kakvog govora mržnje i iskazivanja netrpeljivosti te navodi da Sveučilište nije mjesto političkih obračuna, prijetnji i ucjena. Oštro je osudio svako vrijeđanje studenata i profesora.

- Mi smo kolege i ne želim nikakav ping-pong. Vidjet ću što stoji u dopisu rektora, konzultirati se i ponuditi svoj odgovor na situaciju - komentirao je ministar Šustar, također uz opasku da su nepotrebni povišeni tonovi i zazivanja neprimjerenih metoda jer takve stvari lako mogu eskalirati.

Prema mišljenju stručnjaka za radno pravo sa Sveučilišta u Zagrebu, koji iako iznimno dobro upućen u slučaj želi ostati anoniman (“jer bi situacija mogla potrajati, a onda teško da će dobro završiti po Filozofski, ali i Sveučilište”) - Previšićev ugovor o radu automatski treba stati s krajem akademske godine u kojoj je napunio 70.

Previšić se, međutim, odlučio za drugi potez, prekinuo je nastavničke obveze, no produljen mu je (potpisom prodekana) rad na funkciji dekana do isteka mandata 30. rujna 2017. godine.

Dostojanstvena mirovina

- Za mene nema sumnje da njegov radni odnos mora prestati. Mislim da mu i Sindikat znanosti i ministar Šustar daju mogućnost časnog izlaza: krajem ovoga mjeseca dekan treba zahvaliti i otići. Ako to ne kaže, a Senat ustraje na drukčijim tumačenjima zakona, ući ćemo u situaciju da će to biti pravna borba koja će dovesti do lošega ne samo Filozofskom nego i Sveučilištu - kaže profesor radnoga prava, uz dodatak da zbog autonomije Sveučilišta ministar ne može biti taj koji će smijeniti dekana.

- Činjenica je da bi u ovim okolnostima bilo najbolje da se dekan podvrgne sili zakona i ode u mirovinu. To ne bi u potpunosti smanjilo ljagu svega onoga što mu se imputira, no to je najkorisnije rješenje i za nastavnike i za studente, kao i za gospodina Previšića koji zavređuje - s obzirom na to da ispunjava sve odluke - mirovinu na dostojanstven način, koliko je to moguće - komentira Zrinka Blažević, profesorica Filozofskog fakulteta iz kvote nezadovoljnika Previšićevim radom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:40