KONTROLA POSLOVANJA

Ministar u bolnice zbog isplate prekovremenih poslao inspekciju, prijeti kaznama

Utvrdi li se prekršaj u isplatama prekovremenih sati, kazna za bolnicu bit će 100.000 kuna, a za ravnatelja 10.000 kuna iz vlastitoga džepa 
 Srđan Vrančić / CROPIX

Inspekcija rada krenula je ovih dana u obilaženje hrvatskih bolnica i kontrolu opravdanosti prekovremenih sati liječnika i medicinskih sestara. Naime, ministar zdravlja Dario Nakić dogovorio je s ministricom rada Nadom Šikić inspekcijski nadzor nakon što je utvrđeno da su troškovi za zaposlene u bolnicama u prva tri mjeseca porasli oko 80 milijuna kuna.

Sve više posla

S druge strane, ravnatelji kažu da su prisiljeni plaćati prekovremene jer zbog zabrane zapošljavanja imaju sve manji broj zaposlenih, a posla je sve više. “Nismo mogli zapošljavati ljude čak ni kao zamjenu za umirovljene djelatnike. Ne možemo poslati pacijente kući i zato smo prisiljeni plaćati više prekovremenih od onoga što dozvoljava zakon. Po ovome neće biti bolnice koja neće platiti kaznu”, kažu nam neki ravnatelji.

Utvrdi li se prekršaj u isplatama prekovremenih, slijedit će kazne za “pravnu osobu”, tj. bolnicu od 100.000 kuna, a za ravnatelja 10.000 kuna iz vlastitog džepa. To bi značilo da će se iz zdravstvene blagajne u proračun preliti oko 4 milijuna kuna na ime kažnjavanja 40 bolnica i ravnatelja jer sve imaju velik broj prekovremenih sati. No, ministar uvjerava kako je dogovoreno da inspekcija rada ne ide u sve bolnice, nego samo u one koje imaju liječnike čija je plaća proteklih mjeseci znala prijeći 18.000 kuna.

Veći trošak

Dodaje da se veći trošak za zaposlene nastavio kao prošlogodišnji trend, kad je, podsjetimo, na snazi bila akcija 72 sata, odnosno brzi prijem onkoloških pacijenata i početak liječenja te kad je zbog skraćivanja lista čekanja dio bolničkih ambulanti određene dane radio i poslijepodne. Sve te akcije ministar je ukinuo, ali prekovremeni sati za koje on tvrdi da nemaju opravdanje su ostali. No, iz Ministarstva rada saznajemo da će inspektori ipak “posjetiti” svih 40 bolnica. Inače, na sastanku s ministrom bilo je četrdesetak ravnatelja i redom kažu da imaju i imat će prekovremenih sati, tj. liječnika čije plaće prelaze 18.000 kuna, a sve im je isplaćeno što po zakonu, što po kolektivnom ugovoru - dakle opravdano. Dapače, naglašavaju da će nasilno smanjenje prekovremenih sigurno rezultirati lošijom zdravstvenom skrbi, baš kao što se dogodilo kad je ministar Rajko Ostojić uveo tzv. smjenski rad.

Nema drugog izbora

Događalo se da liječnici koji su dežurali vikendom nisu dolazili u bolnice do četvrtka, a sve samo da se “smanji trošak plaća”. Povećale su se liste čekanja, pao je broj operacija i drugih zahvata... Naime, da bi pao broj prekovremenih, liječnici tvrde da bi trebalo zaposliti barem još 1000 liječnika u bolnicama i oko 5000 medicinskih sestara kojih nema, a kad bi ih i bilo, to bi opet značilo povećanje troška rada sigurno veće od ovog o kojem govori ministar. S druge strane, ministar dodaje da je na sastanku s ravnateljima bolnica prije mjesec dana tražio stroži nadzor nad prekovremenim satima, a kad se u većini bolnica ništa nije promijenilo, dogovorio je inspekcijski nadzor. No, ravnatelj najveće hrvatske zdravstvene ustanove KBC-a Zagreb, prof. dr. Ante Ćorušić, u čijoj bolnici zasad inspekcija nije bila, kaže da i dalje odobrava prekovremeni rad jer nema drugog izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:43