TUŽBA ZA NADOKNADU ŠTETE

MLADA DJEVOJKA ANA DRAGIČEVIĆ ĆE ZBOG PRISILNOG LIJEČENJA NA PSIHIJATRIJI TRAŽITI ODŠTETU Za tri godine prisilnog liječenja odšteta do 300.000 kn

 CROPIX

Privatna tužba, kaže Anin odvjetnik Josip Mađarić, fokusirat će se na vrijeme njezine punoljetnosti, odnosno tri godine koje je provela u bolnici bez privole

Nakon što je bivša ravnateljica psihijatrijske bolnice Lopača, 68-godišnja Mirjana Vulin, na riječkom Općinskom sudu nepravomoćno osuđena na 10 mjeseci bezuvjetnog zatvora zbog nesavjesnog liječenja i prisilne hospitalizacije, njena žrtva Ana Dragičević podnosi privatnu tužbu protiv te ustanove za nadoknadu štete.

Potvrdio nam je to Josip Mađarić, jedan od najpoznatijih hrvatskih odvjetnika za naknade štete u tužbama protiv bolnica, koji će Anu Dragičević zastupati u privatnoj parnici. Ana su, podsjetimo, njeni roditelji dali na liječenje u Lopaču kao 16-godišnjakinju, i to zbog njene homoseksualne orijentacije, kao i navodne ovisnosti koja nikada nije potvrđena, a djevojka je u Psihijatrijskoj bolnici provela ukupno pet godina, od čega tri kao punoljetna osoba bez vlastitog pristanka. Otpuštena je iz bolnice u svibnju 2008., nakon čega je ova priča “eksplodirala” u javnosti.

Kraj postupka na sudu

Prema riječima odvjetnika Mađarića, čekali su sve ove godine da se okonča kazneni postupak protiv bivše ravnateljice Vulin koji je rezultirao zasad nepravomoćnom presudom koja potvrđuje navode iz optužnice.

To nam je temelj privatnog spora. Presuda je objavljena, čeka se još pisani otpravak, nakon čega podižemo tužbu - rekao nam je Mađarić, navodeći da obrana ima pravo žalbe, što će vjerojatno i iskoristiti.

Kako nam je pojasnio Josip Mađarić, privatna tužba fokusirat će se na vrijeme Anine punoljetnosti, odnosno tri godine koje je provela u bolnici bez privole. Radi se o razdoblju od 9. rujna 2005. do 13. svibnja 2008. godine. Pored Psihijatrijske bolnice Lopača, tužba će biti usmjerena i prema Gradu Rijeci koji je osnivač te medicinske ustanove.

Mađarić veli da ne želi otkrivati koliku će svotu tražiti u zahtjevu za naknadu štete, no ističe da kao kriterij uzimaju sudsku praksu kod obeštećenja za nezakonito lišavanje slobode.

U skladu s tom praksom postavit će se i konačni zahtjev - najavio je Mađarić.

Inače, kako smo doznali u riječkim odvjetničkim krugovima, cjenik za protupravno lišavanje slobode nije službeno formiran, no kao okvirna cijena najčešće se uzima 300-tinjak kuna za dan proveden u zatvoru. U slučaju Ane Dragičević, tom logikom došlo bi se do iznosa od 300-tinjak tisuća kuna. Valja napomenuti da takvi slučajevi najčešće završavaju nagodbom, a obično se u tužbama pridodaju i drugi problemi nastali zbog lišavanja slobode, poput duševnih boli, izmakle dobiti i slično.

Nije mogla raditi

Kod tužbe Ane Dragičević, kako nam je rekao odvjetnik Mađarić, uzet će se u obzir izmakla dobit, s obzirom na to da tri godine, koliko je kao punoljetna osoba provela na psihijatriji, nije mogla raditi.

Prema nepravomoćnoj presudi riječkoga Općinskog suda, izrečenoj prošli tjedan, doktorica Vulin je nesavjesno postupala i primijenila nepodobno sredstvo i način liječenja, protuzakonito donijela odluku o zadržavanju Ane Dragičević u ustanovi, ordinirala konzumaciju vrlo potentnih antipsihotika, neprimjerenih za poremećaj ličnosti, u liječenju primjenjivala sredstva fizičke sile vezivanjem i fiksiranjem, o primjeni terapijsko-sigurnosnih intervencija nije obavještavala roditelje niti je vodila dokumentaciju, a trajanje hospitalizacije bilo je apsolutno nesrazmjerno medicinskim indikacijama.

Simptomi koje ima nakon “liječenja” uključuju epizode ponovnog proživljavanja traume nametljivim sjećanjima, snovima te izbjegavanja situacija i aktivnosti koje podsjećaju na traumu.

Ana Dragičević, žrtva psihijatrice Vulin, potvrdila je za Jutarnji podizanje privatne tužbe za odštetu, ali kaže da nikakve detalje ne može otkrivati, već upućuje na svojeg odvjetnika.

Što se tiče presude protiv doktorice Vulin, kaže da je zadovoljna što je pravda pobijedila.

- Kazna je, po meni, mogla biti i veća, ali bitno je da se nije izvukla. S nestrpljenjem iščekujem da počne i služiti zatvorsku kaznu - rekla nam je Ana Dragičević i dodala da se nada da će sada naći svoj mir.

O svojem privatnom životu nije željela razgovarati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 05:24