PROBLEMI U TEHNIČKOJ VLADI

Most i HDZ zaratili zbog mandata Siniše Kovačića na HRT-u

S obzirom da se Nadzorni odbor žalio na odluku Trgovačkog suda kojom se odbija Mario Raguž kao privremeni ravnatelj državne televizije, priču mora zaključiti Visoki trgovački sud koji je ionako dužan imenovati privremenog šefa HRT-a po službenoj dužnosti
Siniša Kovačić
 Tomislav Kristo / HANZA MEDIA

Nastavljaju se trzavice u Banskim dvorima između Mosta i HDZ-a, nakon što je propao pokušaj političke trgovine između dvaju partnera da se na dnevni red prošle sjednice Vlade uvrsti točka oko HRT-a, na kojoj inzistira HDZ, i Prijedlog plana gospodarenja otpadom koji gura Mostov ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Naime, na užem kabinetu Vlade prošli je tjedan, kako doznaje Jutarnji list iz dobro obaviještenih izvora iz Banskih dvora, došlo do burne rasprave između potpredsjednika Vlade i čelnika Mosta Bože Petrova, te HDZ-ovog ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, koji je u toj stranci zadužen za koordinaciju među ministrima.

Htjeli mijenjati zakon

HDZ je, naime, namjeravao na prošlotjednoj sjednici Vlade donijeti Uredbu kojom se mijenja Zakon o HRT-u čime bi se mandat vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja Siniši Kovačiću produljio za još šest mjeseci, odnosno na ukupno godinu dana od trenutka kada ga je Sabor 4. ožujka izabrao na tu dužnost.

No, ta bi Uredba zapravo vrijedila samo 25 dana nakon što Kovačiću 5. rujna istekne mandat, jer je 1. listopada 2015. na snagu stupio Zakon o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Sabora, a prema odredbi članka 88. stavka 3. Ustava, sve uredbe koje Vlada donese temeljem tog Zakona prestaju vrijediti istekom roka od godinu dana od dana dobivene ovlasti, dakle 30. rujna 2016.

Most se tome otpočetka protivio jer smatraju da je u mandatu Siniše Kovačića HRT vođen neprofesionalno, a njihov je stav bio, govori nam Petrov, da je Trgovački sud nadležan za imenovanje privremenog upravitelja nakon što Kovačiću istekne mandat, te da ne treba tu Uredbu stavljati na dnevni red.

Tehnički premijer Tihomir Orešković stao je na stranu Mosta i nije htio uvrstiti na dnevni red tu točku. Most je pak tražio da se, ukoliko HDZ želi uvrstiti tu točku, na dnevni red stavi i Dobrovićev Prijedlog plana gospodarenja otpadom, kojem se pak HDZ protivi.

Most je, kaže nam Petrov, svjestan da HDZ u Vladi ima većinu i da bi ih preglasali kod obje točke, no htjeli su da se javno i transparentno vidi tko je za što.

- Mi smo predložili da na sjednicu dođe i jedna i druga točka. Po pitanju Kovačića mi smo protiv, a po pitanju otpada za i nemamo problem s time da nas HDZ preglasa. Oni su na kraju odbili da se te dvije točke stave na sjednicu Vlade jer očito smatraju da im preglasavanje u ovom trenutku predstavlja gubitak političkih bodova u predizbornoj kampanji - kaže Petrov.

Oreškovićeva je zadnja

Dodaje kako očito HDZ, iako su sva mišljenja ministarstava pozitivna oko Prijedloga plana gospodarenja otpadom, nema snagu da provede promjene jer u mnogočemu biračka baza, a ne stručnjaci, odlučuje što će se događati na razini države.

- HDZ inzistira na Kovačiću jer se očito ne žele dovesti u situaciju da nakon njega 5. rujna netko drugi dođe na čelo HRT-a, ali ne vidim razlog zašto to ne bi mogao napraviti Trgovački sud kada za to ima nadležnost. Nema problema ako nas žele preglasati, ali mi od svog stava nećemo odustati jer smatramo da su ljudi koji su zadnjih pola godine vodili HRT, obavljali taj posao zaista sramotno - poručuje Petrov.

Pojašnjava kako je Orešković taj koji odlučuje o dnevnom redu Vlade, u čemu ne vidi ništa neobično jer se i dosad nisu uvrštavale neke sporne točke na dnevni red, ako je postojao sukob među partnerima. Takav je bio načelni dogovor između Mosta i HDZ-a, tvrdi Petrov, a tek kada bi se postigao konsenzus, točke bi se uvrstile na dnevni red.

- Mislim da je to legalno i normalno - smatra čelnik Mosta.

Vlada je još 15. srpnja na prijedlog Ministarstva kulture na e-savjetovanje poslala ovaj Prijedlog uredbe, no protiv toga su se pobunile neke udruge civilnog društva i HND, a Nadzorni odbor HRT-a Trgovačkom sudu je poslao prijedlog da se za privremenog upravitelja imenuje predstavnik radnika u NO HRT-a Mario Raguž. No, kako je Jutarnji jučer pisao, Trgovački sud je u prvom stupnju odbio taj prijedlog.

Čeka se sudski epilog

NO se žalio na ovu odluku, pa se sada čeka ishod s Visokog trgovačkog suda. Postupak je u tijeku, kako doznajemo, i čeka se pravomoćno rješenje. Ali ako se dotad niti ne dogodi ništa, Visoki trgovački sud je ionako dužan po službenoj dužnosti imenovati privremenog upravitelja nakon što Kovačiću istekne mandat, pa ako u međuvremenu Vlada ne donese ovu Uredbu, Sud će donijeti pravomoćno rješenje i onda će Raguž moći biti imenovan za privremenog upravitelja do izbora novog glavnog ravnatelja HRT-a.

Hasanbegović: Most trguje, ovo je osveta za otpad

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović (HDZ) kaže, pak, kako Božo Petrov nije bio protiv stavljanja na dnevni red Prijedloga uredbe, već je to vezao uz Prijedlog plana gospodarenja otpadom, što je, prema njegovom mišljenju, jedna vrsta trgovine, ali kako on nema ništa protiv da se i ta točka stavi na dnevni red. Hasanbegović kaže kako na sljedeću sjednicu Vlade treba ići njegova uredba jer je to potvrdio i Trgovački sud, a da je NO HRT-a obmanjivao javnost jer su znali za odluku.

- Trgovački sud je donio rješenje, što je potvrdilo ispravnost moje inicijative koja nema nikakve veze s personalnim odnosima (Kovačić), nego da Vlada mora sukladno zakonu skrbiti o ustanovi HRT i kako se ne može dogoditi pravni vakuum - rekao je.

U HDZ-u, pak, neslužbeno kažu i to kako je plan gospodarenja otpadom isto vrlo bitan, ali da ga treba doraditi i kvalitetno pripremiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:40