BEZ SLUŽBENIH IZJAVA O BUDUĆNOSTI

Most izlazi iz Vlade ako Karamarko preživi glasovanje u Saboru!

U Mostu samo neslužbeno potvrđuju kako su svjesni da je ovo pitanje njihovog opstanka u Vladi i da su Mostovi ministri spremni dati ostavke ako opoziv ne prođe
 Darko Tomas / CROPIX

Preživi li prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko izglasavanje povjerenja u Saboru, Mostu neće preostati ništa drugo nego izaći iz Vlade i spremiti se za nove izbore. Sve drugo bilo bi licemjerno. Tu je neslužbenu vijest Jutarnjem listu potvrdio izvor blizak vrhu Mosta.

Bez obzira na to što se HDZ na svom Saboru u subotu mobilizirao i pokazao da čvrsto stoji iza svog šefa, dosadašnji tempo događaja i prevrati govore da je sve moguće, pa je još otvorena i opcija da se stranka obračuna s Karamarkom, napominje isti izvor Jutarnjeg.

Službeno stajalište Mosta je neodređenije. Glasnogovornik Mosta Miroslav Šimić tvrdi da je Most svjestan mogućih posljedica i spreman za sve scenarije, ali da odluku o Mostovim potezima, u slučaju opstanka Tomislava Karamarka, tek treba donijeti Nacionalno vijeće.

Teze političkih analitičara da Most “potapanjem” Karamarka spašava samog sebe od propasti i činjenice da je kod birača već mjesecima u slobodnom padu, Šimić, kaže, “baš ne razumije”. To što je nakon istupa Bože Petrova i Mira Bulja i prozivanja Karamarka zbog odnosa s Jozom Petrovićem nastupilo zatišje, što je izazvalo nagađanja da su reterirali, Šimić objašnjava time da je prošli tjedan bilo vrijeme odluke. Vlada je, naime, prošli petak morala dati mišljenje o SDP-ovoj inicijativi za pokretanje opoziva potpredsjedniku Vlade pa je to bila prilika da Most pokaže da je mislio ozbiljno.

“Nacionalni interesi su preozbiljna stvar da bi se mogli svesti na kalkuliranje. Most se zauzima za novi model etičkog ponašanja političara, za poštenu vlast, na tome smo dobili izbore.”

I jedan Mostov ministar neslužbeno potvrđuje da bi za Most izglasavanje nepovjerenja Karamarku moglo prerasti u pitanje vlastitog opstanka u Vladi. Tvrdi da su Mostovi ministri u paketu spremni dati ostavke, pa i po cijenu potpunog raspada Vlade.

Da je opoziv Karamarka biti ili ne biti, može se zaključiti i po izjavi ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića koji je uoči izglasavanja povjerenja na Vladi izjavio da “Karamarko mora otići, a hrvatski narod mora prepoznati da se sada lome najvažnije stvari”.

- Ovo nije Mostovo političko samoubojstvo, nego stvar principa, posljednja linija obrane koju nismo spremni pomicati. Ne sumnjamo da će Tomislav Karamarko upregnuti sve živo da ostane u Vladi, da sad kreću spletke i lobiranja. No, tri tjedna je dugo razdoblje. Tko bi stavio ruku u vatru da neće iskrsnuti još neki od dokumenata? Hoće li i onda Karamarko imati šanse ili će ga se stranka odreći? Karamarko forsira zaokret HDZ-a prema tvrdoj liniji, što je pokazalo i lansiranje Zlatka Hasanbegovića u novu zvijezdu HDZ-a. To ‘nabrijavanje’ udesno Karamarku će se obiti o glavu. I zato u Mostu smatramo da ta prijetnja novim izborima zapravo najviše pogađa Karamarka. Most sada ima 12 čvrstih zastupnika koji stoje iza odluke Bože Petrova. Istraživanja pokazuju da bismo na izborima dobili 10 zastupnika, ali vjerujem da uz dobru kampanju možemo ostati na istom broju - otkrit će Jutarnjem atmosferu u Mostu izvor blizak Petrovu.

Petrov: Teško mogu zamisliti da ja odem, a moji ministri ostanu...

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov izjavio je u ponedjeljak kako ne vidi na koji bi način Most, nakon što je podržao prijedlog opoziva prvog potpredsjednika Vlade i čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka, s njim mogao nastaviti suradnju u Vladi.

"Ako smo za opoziv, ne vidim iskreno na koji način možemo ostati. Naravno, ja sam rekao da će Nacionalno vijeće donijeti odluku, ali teško da ćemo smanjivati kriterije", odgovorio je Petrov na pitanje novinara u Saboru je li moguć nastavak suradnje u Vladi.

Ponovio je da 12 zastupnika Mosta ostaje pri istoj odluci da će u saboru glasovati za Karamarkov opoziv, a na Karamarkovu izjavu da će "HDZ bez Petrova kao kamenčića u cipeli pokrenuti prave reforme" uzvratio je "Super, kamenčić se malo kotrlja, nekad od Banskih dvora do Sabora, a nekad u suprotnom smjeru".

Upitan postoji li mogućnost da osobno ode iz Vlade, a da Mostovi ministri ostanu odgovorio je: "Teško". Nakon završetka sjednice Sabora, Petrov je bio opet ispred novinarskih mikrofona: - Ako opoziv ne prođe, spreman sam dati ostavku. Vrlo je vjerojatno da u tom slučaju ministri Mosta neće ostati u Vladi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 11:36