DOGOVOR

MOST PRELOMIO, PRIHVATILI SU PLENKOVIĆEV PRIJEDLOG! 'Sutra ćemo dati zajedničku izjavu, točno u podne'

 Bruno Konjević / CROPIX

>>> NOVO 19:49 Most je objavio da je Nacionalno vijeće usvojilo prijedlog usuglašen od strane oba pregovaračka tima sa zadnjeg sastanka održanog u srijedu 5. listopada.

'Zajednička izjava za medije predviđena je za sutra', objavili su još iz Mosta, najavljujući da će tada iznijeti detalje dogovora.

Prema neslužbenim informacijama o kojima smo već izvijestili, navodno je dogovoreno da Most dobije položaj predsjednika Sabora prve dvije godine mandata, mjesto potpredsjednika Vlade u cijelom mandatu te da zadrži četiri ministarska resora, s tim da bi se Ministarstvu zaštite okoliša pridodala energetika, koja je trenutno pod ingerencijom Ministarstva gospodarstva.

Dogovoreni paket između HDZ-a i Mosta, koji je iznesen na posljednjem službenom zajedničkom sastanku, kako doznajemo, uključuje rotirajuće mjesto predsjednika Sabora, što znači da će prve dvije godine na čelu zakonodavnog tijela biti predsjednik Mosta Božo Petrov, a druge dvije glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, iako je, kažu u Mostu, Plenkovićeva ideja bila da Petrov sjedi u Vladi.

Kada je riječ o ministarstvima, Most će dobiti četiri resora, i to Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, kojemu će se pripojiti energetika iz Ministarstva gospodarstva, te Ministarstvo uprave, što znači da ostaju samo bez Ministarstva poljoprivrede i dijela Ministarstva gospodarstva, koje su imali u prošloj Vladi.

U Vladi, doznajemo, neće biti mjesta prvog potpredsjednika, nego “običnog”, a kao praktički već gotovo rješenje spominje se omiški gradonačelnik i treći čovjek u Mostu Ivan Kovačić.

----------------------------------

18:52 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je u četvrtak da se telefonski čuo s članovima Mosta te da će opširnije o svemu vezano uz odluku Nacionalnog vijeća Mosta reći u petak.

"Sutra ćemo vam sve kazati", kratko je rekao Plenković novinarima prilikom izlaska iz središnjice HDZ-a.

Plenković je potvrdio i da se telefonski čuo s članovima Mosta koji su mu rekli da će mu odgovor o tome hoće li ići u suradnju s HDZ-om reći tijekom večeri.

Smatra i da se do sutra ne može više ništa očekivati te da sad nije do njega.

----------------------------------

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak poslijepodne je novinarima okupljenima ispred središnjice stranke odgovorio na nekoliko kratkih pitanja vezanih uz pregovore o formiranju Vlade.

Na pitanje je li se čuo s Božom Petrovom i članovima Mosta, koji su danas imali sjednicu Nacionalnog vijeća, odgovorio je:

- Čut ćemo se iza pet sati, još nisam dobio odgovore sa sastanaka Mosta, bio sam na drugom sastanku.

Imate li potpise manjinaca? - bilo je drugo pitanje.

- Očekujem da ćemo ih sutra imati sve, a moje kolege će se sutra sastati s gospodinom Pupovcem i Kajtazijem - rekao je Plenković.

Na pitanje inzistira li Milorad Pupovac još uvijek na zapošljavanju manjinaca u javnim poduzećima čelnik HDZ-a odgovorio je da to nije tema.

Zamoljen da komentira je li konačna ponuda Mostu četiri ministarstva, mjesto potpredsjednika Vlade i rotirajuće mjesto predsjednika Sabora, Plenković je odgovorio:

- Mislim da sam i ja to danas pročitao u medijima, a mogu reći da smo kolegama iz Mosta dali pravičnu, realnu i poštenu ponudu.

Je li to bila ponuda o kojoj su pisali mediji? - odmah je uslijedilo pitanje.

- Slična - rekao je Plenković uz smiješak.

Kakav će biti sastav ministarstava?

- Čekam da se jave iz Mosta nakon pet sati pa ćemo sve znati. Ukoliko se naš prijedlog prihvatio, onda ćemo razgovarati o drugim temama, a konkretno i o sastavu vlade.

Hoćete li imati dovoljno potpisa za većinu? - bilo je zadnje pitanje.

Što se tiče potpisa, tu dileme nema, mi ćemo ih sigurno imati, a cilj nam je da i kolege iz Mosta daju potpise kako bismo formirali stabilnu Vladu - rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:36