UZVRATIO I DORH

MOST UZVRATIO KALMETI 'Mi da utječemo na Cvitana? To s indignacijom odbacujemo! A Kalmeta neka smogne snage i odstupi s položaja'

 Jure Mišković / CROPIX

U Mostu su s indignacijom odbacili izjave Božidara Kalmete da se Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan ovom novom optužnicom protiv zadarskog gradonačelnika dodvorava Mostu, a prema njihovu mišljenju svi s tako ozbiljnim optužnicama bi trebali odstupiti dok se ne donese pravomoćna presuda.

- Most se oduvijek zalagao i zalagat će se za neovisnost pravosuđa, naravno prije svega Državnog odvjetništva na čelu s gospodinom Cvitanom. S indignacijom odbacujemo bilo kakvu ideju da se nama itko dodvorava i da utječemo na bilo koga kad su u pitanju DORH-ove optužnice. Mi nismo imali nikakav utjecaj ni prije na gospodina Cvitana ili bilo koga drugog u DORH-u, niti imamo utjecaj na njihov rad danas. To se najbolje vidi po našem zalaganju u Saboru za neovisnost institucija koje se bave ovom problematikom. Zalažemo se za učinkovito pravosuđe gdje su svi jednaki pred zakonom, pogotovo kada je riječ o korupciji koja je apsolutno rak-rana države – poručio je jučer ua Jutarnji Maro Kristić, Mostov saborski zastupnik.

Kristić dodaje da Kalmeta slobodno prijavi institucijama svoej sumnje da su oni utjecali na Cvitana, jer se tu onda radi o optužbama za kazneno djelo.

- Mi to odlučno odbacujemo i smatramo neprihvaljivim. Usput, pozivamo gospodina Kalmetu da svoju nevinost pokuša dokazati na sudu, a da nas ne upliće u nešto s čime apsolutno nemamo nikakve veze. Most pozdravlja sva nastojanja koja će od Hrvatske napraviti sretniju i bolju državu, pa i borbu protiv korupcije onih koji su za to plaćeni od hrvatskih građana, pod uvjetom da su potpuno neovisni od politike i bilo kakvih utjecaja sa strane – kaže Kristić.

Na naše pitanje pokušava li ovom izjavom Kalmeta posvađati HDZ i Most, Kristić odgovara da mu nisu poznati motivi, ali ako je to točno, da mu sigurno neće uspjeti.

- To sigurno nije tema na kojoj ćemo se mi posvađati jer su tu naši stavovi vrlo jasni. A hoće li Kalmeta imati dovoljno moralne odgovornosti da sam odstupi i hoće li HDZ donijeti takvu odluku, to je u njihovoj nadležnosti – smatra Kristić.

- A što vi mislite? - pitamo ga.

- Osobno mislim da svi oni koji imaju teret optužnica za ozbiljna i teška kaznena djela, da bi trebali odstupiti do trenutka dok se ne donesu pravomoćne presude. I to je stav Mosta, pogotovo oni koji su na tako važnim funkcijama – zaključuje Mostov saborski zastupnik.

DORH odgovorio Kalmeti: Cvitan postupa po propisima u koje ne spada dodvoravanje

Reagirajući na prozivke zadarskog gradonačelnika i bivšeg ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete, koji je u ponedjeljak izjavio da je nova optužnica protiv njega podignuta kako bi se glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan dodvorio Mostu, DORH je odgovorio da Cvitan ne postupa ni po čijim nalozima, niti se ikome dodvorava.

"Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan ne postupa po nalozima bilo koje osobe ili stranke već postupa sukladno zakonom propisanim ovlastima u koje zakonodavac nije unio ni predvidio dodvoravanje", izvijestilo je u ponedjeljak Državno odvjetništvo na svojoj web stranici.

Izjave gradonačelnika Zadra i bivšeg ministra su izjave samo jednog okrivljenika u jednom od predmeta nadležnog državnog odvjetništva, odnosno Uskoka koje je, u konkretnim predmetima protiv okrivljenog Kalmete, postupalo i postupa isključivo u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i na osnovu stanja dokaza u spisu, navodi DORH.

"Izjave navedenog okrivljenika predstavljaju, kako je sam izjavio, njegovo 'duboko uvjerenje i mišljenje' za koje nije ponudio niti jedan razumni argument", poručuje DORH dodajući kako je sud potvrdio optužnicu protiv Kalmete i time utvrdio postojanje osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo, kako mu se optužnicom stavlja na teret, dok će o osnovanosti optužnice sud tek odlučivati.

Odvjetništvo također ističe da su obje optužnice protiv Kalmete utemeljene na prikupljenim dokazima u zakonom propisanom postupku koje je proveo nadležni Uskok.

Kalmeta je u ponedjeljak optužen da je bez postupka javne nabave s tvrtkom Fimi media dogovorio produkciju filma "Prometna renesansa Hrvatske", čime je ministarstvo kojem je bio na čelu navodno oštetio za više od 600.000 kuna.

Riječ je o drugoj korupcijskoj optužnici protiv Kalmete, a prvu u tzv. HAC-ovom kraku afere Remorker je 10. studenoga u cijelosti potvrdio zagrebački Županijski sud. Njegova obrana tvrdi da u tom slučaju protiv Kalmete nema dokaza te da on ne može biti osuđen.

Nakon toga je uslijedilo je reagiranje Kalmete koji je ustvrdio da je optužnica protiv njega u aferi Remorker proširena godinu dana nakon što su svi ostali već bili uhapšeni, a to je napravio Cvitan po nalogu Zorana Milanovića.

"A ovo danas je gospodin Cvitan također napravio, ali iz razloga kako bi se dodvorio Mostu. Očito želi ostati i dalje državni odvjetnik", kazao je Kalmeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:13