GOSTOVAO NA TELEVIZIJI N1

MOSTOVAC PANENIĆ O NAPADU BISKUPA KOŠIĆA NA PLENKOVIĆA 'Crkva je uvijek bila uz hrvatski narod kad je bilo najteže'

 N1

Saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić gostovao je u emisiji Veto Sanjina Španovića na N1 televiziji i pritom najavio kako će Most uskoro predstaviti svoj model otkupa Ine od Mola. Panenić tvrdi da to ne smije biti prodaja 25 posto udjela u HEP-u.

- Most će predstaviti plan kako da se preuzme Ina, ali da se ne prodaje udio u HEP-u. No, mora se znati odmah kako će ona poslovati. Protivnik sam prodaje HEP-a jer kroz HEP možemo ostvariti puno veće ciljeve nego da sada prodamo 25 posto da bi ušli u neizvjesnu kupovinu INA-e. Ne kažem da ne trebamo preuzeti Inu, ali trebamo računati da rizici upravljanja, jer iskustva upravljanja državnom imovinom pokazuje da je država loš gospodar, su veliki i ja stojim iza toga da se brojne državne tvrtke našle u silnim problemma zbog ispolitiziranih uprava. Preuzimanje Ine dakle da, ali tek kada se bude imao jasan plan što ćemo sa tom Inom i koji je njezin poslovni plan i kako će ona opstati na tom smanjenom tržištu i s kime će biti strateški povezana jer sama ona ne može opstati - kazao je Panenić u Vetu.

Ovo predstavljanje, objasnio je Panenić biti će način djelovanja Mosta u oporbi, a tvrdi da se način rada Mosta neće previše promijeniti.

- Obzirom na silne napade na sve nas, osjećam se kao da sam bio oporba i ne vidim što će se puno promijeniti - kazao je Panenić na pitanje kako misle sada djelovati u oporbi. Na pitanje može li Božo Petrov postati lider oporbe u odnosu na Davora Bernardića, odgovorio je kako svaka stranka ima svoj način djelovanja.

- Naš odnos prema SDP-u je jednako udaljen kao i prema HDZ-u - kazao je Panenić.

'Vlada HDZ-a i HNS-a će izdržati do kraja mandata'

Smatra da će Vlada HDZ-a i HNS-a biti iznimno stabilna i da će izdržati do kraja mandata.

- Ovo je sigurno stabilnija većina nego ona HDZ-a i Mosta. Niti jedna strana nema previše opcija, gdje bi u slučaju izbora HNS izašao samostalno. HDZ će im na nekim idućim izborima dati određeni broj prolaznih mjesta, da ih dugoročno očuvaju kao svog partnera koji će podržavati sve prijedloge bez suvišnih komentara. Uvjeren sam da na ovaj način sa 78 ruku i nekim spavačima kojima novi izbori ne pašu je idealan za HDZ. Svi će uredno izvršavati njihove želje. Bit će im teško svaki petak dovoditi 78 ljudi, bit će teško predsjednicima klubova zastupnika, ali iskustvo ući da ako ne uspiju jedan ili dva petka, će uspijeti treći - kazao je Panenić.

Nije preveliki optimist po pitanju najava HNS-a o provedbi kurikularne reforme.

- Oni bi morali to provesti, jer ako to ne naprave bit će prozvani od svojih birača. Oni imaju svoj smjer reforme obrazovanja, ali pitanje je kako će to Plenković prihvatiti i to će biti upitno. Mislim da će to ipak biti bliže HDZ-ovom modelu, jer se HNS ne pita za njihov stav - kazao je Panenić.

'Crkva ima pravo na svoja stajališta i obraća se vjernicima'

Upitan kako komentira napad sisačkog biskupa Vlade Košića na premijera Andreja Plenkovića zbog koalicije sa HNS-om, kazao je kako su svi na kraju ljudi od krvi i mesa.

- Uloga Crkve je u temeljima hrvatskog društva i ona uvijek treba utjecati pozitivno. Hoće li taj istup donijeti pozitivnu promjenu vrijeme će pokazati. I biskupi i premijer bi trebali sjesti i razgovarati. I mi smo u Mostu bili predmet napada tog biskupa kada smo bili blizu Vlade sa SDP-om, ali Crkva ima pravo na svoja stajališta i obraća se vjernicima sa onim što misli da je najbolje za crkvenu zajednicu. Crkva je bila uvijek uz hrvatski narod kada je bilo najteže - kazao je Panenić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:13