POZNATI I IMUĆNI

Na Kolindinu donatorsku večeru došli Klemm, Horvatinčić, Mamići...

Prva donatorska večera održana je sinoć u zagrebačkom hotelu Westin. Pozvano je 500 imućnih članova i simpatizera
Zagreb, 071214.Hotel Westin.Donatorska vecera predsjednicke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarovic.Na fotografiji: Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar Kitarovic.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / CROPIX

Iako HDZ do prije nekoliko dana na stranačkom računu nije imao ni toliko novca da isplati plaće za 73 zaposlena, njihova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović ipak se ne treba brinuti oko financiranja kampanje. HDZ je, naime, svoju financijsku krizu odlučio riješiti donatorskim večerama.

Prikupljanje novca za kampanju Grabar Kitarović počelo je sinoć u zagrebačkom hotelu Westin gdje je u 19 sati održana prva takva večera, a navodno ih je u planu još nekoliko.

Prema procjeni HDZ-ovaca od tih večera planiraju utržiti između 3 i 4 milijuna kuna. Naime, naši izvori iz HDZ-a kažu kako je na večeru u Westin pozvano više od 500 ljudi, a očekuje se dolazak barem njih 400.

Riječ je uglavnom o imućnijim članovima i simpatizerima stranke koji će za svoju večeru s Grabar Kitarović, kako doznajemo, plaćati od dvije tisuće kuna pa na više.

Dvije tisuće kuna, navodno, stoji jedno mjesto za stolom, ali, kako navode neki iz stranke, plaćat će se i do deset tisuća kuna, ovisno kakvog je tko imovinskog stanja. Izuzetak su, doznajemo, HDZ-ovci koji si tako nešto ne mogu priuštiti, a svakako bi se htjeli pojaviti na toj večeri. Oni su, navodno, dobili “popust” pa će na večeru moći i s uplatom od tisuću kuna.

FOTOGALERIJA

- Takve večere nisu neobične, organizirane su po američkom sistemu. Na večeru je pozvan niz poduzetnika. Ipak, više od 50 posto tih gostiju su članovi stranke koji su vlasnici manjih tvrtki - reklo nam je sinoć nekoliko članova HDZ-a, dodajući kako je za večeru vladao veliki interes. Doznajemo da je jedan od gostiju ove večere i kontroverzni Zdravko Mamić.

Naši izvori kažu kako je slična manja donatorska večera organizirana nedavno i u Slavoniji, te da će po sličnom principu biti organizirane još najmanje dvije veće večere ali u drugim gradovima. U stranačkim kuloarima, međutim, spominje se pet večera.

Iz zagrebačkog HDZ-a doznajemo i da su mnogi članovi dobili naputak da pronađu i dovedu barem po jednog donatora na večeru u Westin.

Procjena je u stranci da bi se na svim tim večerama moglo pojaviti između 1500 i 2000 ljudi, i ako svaki od njih plati po dvije tisuće kuna, HDZ sigurno može računati na sumu od 3-4 milijuna kuna. U HDZ-u, inače, ističu kako će u kampanji potrošiti manje od osam milijuna kuna, koliko je zakonom dopušteno.

- Vidjet ćemo kako će biti s večerama, a ukoliko ne skupimo dovoljno novca, možda ćemo podići i kredit - kazao nam je izvor iz stranke.

Što se tiče aktualnog predsjednika Ive Josipovića, u njegovu Stožeru jučer su nam rekli kako je teško govoriti o konačnom iznosu koji će potrošiti u kampanji, ali da će se svakako voditi računa o gospodasrkoj krizi i situaciji u Hrvatskoj.

- Bit će skromna kampanja, a najveći iznos dobit ćemo od SDP-a. Oni su već ranije najavili da će kampanju financirati s četiri milijuna kuna - rekla je glasnogovornica Stožera Mladenka Šarić, dodajući da računaju na još neke donacije. Inače, svi su kandidati morali već priložiti i broj posebnog računa s kojeg će financirati svoju kampanju, a najkasnije tri dana od početka službene kampanje morat će objaviti i okvirni iznos i izvor vlastitih sredstava s kojima ulaze u kampanju.

Podsjetimo i da kampanju mogu financirati i građani i to s najviše 30 tisuća kuna, te tvrtke s najviše 200 tisuća kuna. No, ovaj put , kako je ranije najavio predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin, DIP će imati veće ovlasti kad je riječ o kontroli tih donacija i sredstava jer je 2011. izmijenjen Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

I Milan Kujundžić računa na donatore

Milan Kujundžić, predsjedničli kandidat Saveza za Hrvatsku, kaže njegov glasnogovornik Ivan Hrstić, u kampanji planira potrošiti do milijun kuna. Dio tog novca pristići će od stranaka iz Saveza, a na dio računaju od manjih donacija. Ipak, ističu, kako ne očekuju previše.

U Stožeru Ivana Vilibora Sinčića ne mogu još ništa reći o financijama jer su račun otvorili prekjučer i do sada još nisu dobili niti jednu donaciju. - Pozivamo sve obrtnike u teškoćama da nam uplate donaciju ukoliko u nama vide rješenje za svoje probleme - poručili su jučer iz Stožera najmlađeg kandidata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:43