NABAVKA

NA PRVU SE ČINI KAO SASVIM OBIČAN NATJEČAJ, BOLJI UVID OTKRIVA NEŠTO DRUGO Ževrnja: Želim auto crne metalik boje, snage 190 konja i s alu-naplacima!

Za osobno vozilo kojem odgovara jedino Škoda Superb 3 2.0 TDI, županija je spremna izdvojiti 262 tisuće kuna javnog novca
 Hanza Media

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja ne štedi na voznom parku: njegova je županija 17. veljače raspisala javni natječaj za nabavku dva nova vozila, jedno dostavno i jedno više srednje klase, a za ovu će kupovinu institucija kojom upravlja približno izdvojiti oko 365 tisuća kuna.

Na prvu sasvim regularni natječaj, ali malo detaljniji uvid u natječajnu dokumentaciju ipak otkriva kako župan Ževrnja i suradnici prilično dobro znaju koje bi vozilo rado vidjeli u svojem voznom parku.

Pa se tako u natječajnim specifikacijama krije informacija da novi automobil mora imati minimalno 190 konjskih snaga i automatik mjenjač.

Potrebno je da bude opremljen pogonom na prednje kotače, a svakako je neophodno da ima aluminijske naplatke. Za kraj, županija dobro zna i kakvu boju vozila želi. Ono mora biti metalik crno, a iz javnog je budžeta županija spremna za njega platiti 262 tisuće kuna s PDV-om.

Zanimljivo, kad se uzmu u obzir i ostale značajke vozila o njegovoj širini, duljini, broju cilindara i ostalim performansama, ispada kako automobilu kakvog se traži odgovara samo jedan tip vozila.

Riječ je o Škodi Superb 3,2.0 TDI i niti jednom drugom, iako je na tržištu dostupan cijeli set automobila nešto slabijih performansi, ali koji bi sasvim sigurno mogli zadovoljiti potrebe službenih putovanja djelatnika institucije. U njen smo odjel za odnose s javnošću jučer proslijedili kratak upit, a zanimalo nas je sve - od toga kome je novo vozilo namijenjeno do toga je li baš neophodno za njega izdvojiti 262 tisuće kuna javnog novca. Odgovor ipak nismo dobili.

Ipak, ova posljednja nabavka prilično se suprotstavlja nekim ranijim izjavama župana Ževrnje koji je u 2013. godini podržao inicijativu Slobodne Dalmacije da se zakonski ograniči nabavka službenih vozila do iznosa od 150 tisuća kuna bez PDV-a.

Tada je spomenuo kako se za protokolarne potrebe Splitsko-dalmatinske županije koriste dva vozila marke Passat od kojih je jedno tada prešlo 200, a drugo 360 tisuća kilometara.

Osim njih, županija je tada koristila i nekoliko Seat Ibiza te jedan Volkswagen Caddy tada star 15 godina. Posljednjim natječajem županija će ojačati i svoje dostavne službe, jer njima kupuje i 102 tisuće kuna vrijedan furgon. Kad je u pitanju nabavka osobnog vozila, županija je natječajem propisala da ono mora imati i multifunkcionalni upravljač, prednje i stražnje parking senzore, putno računalo te obaveznu pripremu za telefon.

Ipak, treba napomenuti kako su Splićani, u odnosu na neke druge gradove i županije, ispali čak i štedljivi. Grad Zagreb, naime, prošle je godine raspisao natječaj za nabavku novog vozila od 300 konjskih snaga kojemu je odgovarala isključivo BMW sedmica, a načelnik općine Perušić Ivica Turić 2015. je godine bio spreman za novi automobil od 200 konjskih snaga dati 450 tisuća kuna općinskog novca, da bi natječaj na kraju zbog medijskog pritiska poništio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 11:03