SVIREPI ZLOČIN NA RABU

'NADAM SE DA TO NIJE MOJ TATA' Sin (17) ubijenog psihijatra za očevu smrt saznao je putem Facebooka, a ranjenu majku vidio je tek u bolnici

 CROPIX

Nakon što je u nedjelju oko 9.30 sati ubio svog susjeda, uglednog psihijatra i branitelja Sinišu Rakića (51), ratni veteran Srđan Smojver je oko 19.30 počinio samoubojstvo, raznijevši se ručnom bombom u svojemu stanu, u mjestu Barbat nedaleko od Raba.

Otprilike sat vremena nakon samoubojstva, stambenu zgradu u kojoj je Smojver gotovo cijeli dan proveo zaključan u svome stanu, napustili su brojni pripadnici specijalne policije koji su tamo bili dok je još postojala nada da će se on predati. Iako je u kasnim večernjim satima policija i dalje priječila pristup mjestu tragedije, susjedi i turisti u okolnim kućama napokon su mogli odahnuti, nakon što im je cijeli dan bio zabranjen izlazak iz kuća.

Gosti obližnjeg kafića svjedoče kako se oko 19.30 začula glasna detonacija i zvuk razbijanja stakla, a neki tvrde kako su osjetili i suzavac, što policija nije potvrdila.
Smojver je živio u stanu na donjoj etaži kuće, a na gornjoj se nalazi stan obitelji Rakić koji iznajmljuju turistima.

U nedjelju ujutro, saznajemo od susjeda, Siniša Rakić i njegova supruga Vesna došli su u svoj stan kako bi ga očistili. U apartman im je ušao Smojver, koji je počeo pucati iz kalašnjikova te je Rakića prvo ranio u nogu, a potom ga je dokrajčio metkom u prsa. Jedan je metak okrznuo i njegovu suprugu koja je, kako bi se spasila od pomahnitalog ubojice, skočila kroz prozor s prvoga kata, pri čemu je teško ozlijeđena. Susjed koji ju je nekoliko sati kasnije vidio u rapskoj stanici hitne pomoći kaže da je slomila ruku i nogu, no nije se znalo je li ozlijedila i kralješnicu, iako se žalila na jake bolove. Helikopterom je prebačena u bolnicu u Rijeku i njezino je stanje, prenose mediji, sada stabilno.

Dok je imobilizirana čekala na transport u Rijeku, Vesna Rakić, koja je na rapskom sudu zaposlena kao zapisničarka, na desetak se minuta susrela sa svojim sinom jedincem, 17-godišnjim M. R., kojem je potvrdila ono što je i sam već mogao naslutiti - da mu je otac ubijen. Oboje su plakali, vidno šokirani.

Dok su njegovi roditelji proživljavali dramatične trenutke, sin je bio u Rabu na praksi u jednom ugostiteljskom objektu te je, priča nam njegov dobar prijatelj, na Facebooku pročitao vijest kako je u Rabu ubijen psihijatar. Na to je napisao komentar - nadam se da nije moj tata. Kada je bilo sasvim jasno da je riječ o psihijatru Siniši Rakiću, prijatelji koji žive nedaleko od kuće u kojoj se dogodilo ubojstvo, otišli su po mladića. Kazali su mu da je došlo do pucnjave i, uskrativši mu informaciju da je njegov otac mrtav, odvezli ga na hitnu pomoć, gdje je oko 12.30 dobio sredstva za smirenje. Nakon susreta s majkom, prijatelji su ga dopratili do stana u Rabu gdje su, doznajemo, brigu o njemu ubrzo preuzeli rođaci.

Tijelo ubijenog psihijatra policajci su, govore svjedoci, na dekama, oko 15.30 sati, dovukli do glavne ulice.

Obiteljski prijatelj otkriva kako su Rakići pričali da nisu u dobrim odnosima sa Smojverom, koji se prije nekoliko godina doselio u kuću u kojoj su oni imali stan. Susjedi kažu kako je Smojver bio na glasu kao problematičan. Prije je s njim živjela žena, ali ga je ona napustila, navodno zbog njegova nasilničkog ponašanja i psihičke nestabilnosti.

Jutarnji doznaje kako je prije nego što je aktivirao bombu, Smojver u nekoliko navrata izlazio na balkon s puškom, no specijalni policajci, njih 30-ak, učinili su sve da se preda. Čak su mu ponudili i da mu se na mobitel javi i ministar branitelja, no on je to odbio.

- Ma, boli me k.... - odgovorio je. Na predaju su ga, navodno, nagovarali i majka i nekoliko prijatelja.

Jedan susjed tvrdi kako je Smojver već neko vrijeme Rakićima zamjerao to što iz njihova stana njemu curi voda.

Rakići su se na Rab doselili prije 20-ak godina, i svi ih u gradu doživljavaju kao domaće ljude, omiljene u društvu i susjedstvu. Za ubijenog psihijatra kažu da je bio izuzetan stručnjak, jedan od najboljih liječnika rapske Psihijatrijske bolnice, u kojoj je bio voditelj Odjela za akutna i krizna stanja, ali iznad svega je bio vrlo dobar čovjek. Njegovu suprugu Vesnu i sina opisuju kao vrlo pristojne i drage ljude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:06