STALNA FASCINACIJA JAVNOSTI

NAJBOGATIJA HRVATSKA OBITELJ Kulmerovi dvori, prizori iz lova, stanovi na Pantovčaku, vikendica... donosimo rijedak uvid u privatni život Todorićevih

 

Obitelj Todorić u Kulmerove dvore u zagrebačkim Šestinama uselila se 2006., a danas u zemljišnim knjigama na toj nekretnini “nema tereta”, iako je posljednja zabilježba u iznosu od 100 milijuna eura bila aktivna do 2015. Međutim, izvor blizak obitelji Todorić govori nam da su osobnom imovinom za posljednji kredit Agrokora podignut kod Sberbanka garantirali Ivica i Ante Todorić. U zemljišnim knjigama nema zabilježbe o toj garanciji, ali jedan odvjetnik kaže da ona nije nužna ako ta garancija postoji u međusobno reguliranim odnosima u ugovoru.

“Oni zabilježbu s tim ugovorom mogu staviti kad god žele”, govori nam naš sugovornik. Vlasnici imanja u Šestinama su Ivica Todorić i njegovo troje djece, Iva, Ante i Ivan, a to znači da je dvojac garantirao polovinom imanja jer se na svakoga od njih u zemljišnim knjigama vodi jedna četvrtina imanja. U tu garanciju ulazi i vila na Pantovčaku 198 u kojoj su mladi Todorići odrastali, a koja je danas u vlasništvu Ante Todorića. U tu su se vilu roditelji Ivice Todorića uselili sredinom 60-ih i to u jedan od stanova u vili koja je tada bila u posjedu Agrokombinata, u kojem je radio Ivičin otac Ante Todorić.

Ispražnjena vila na Pantovčaku

Dotada su živjeli u dvorcu u Božjakovini koji su napustili poduzetničkim uspjehom Ivičina oca Ante, koji je od direktora Božjakovine napredovao do generalnog direktora Agrokombinata, tvrtke koja je 60-ih godina prerasla u najmoćniju kompaniju za uzgoj stoke, izvoz mesa, junetine, govedine i peradi u bivšoj Jugoslaviji. Poznati slogan tvrtke glasio je “Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje”, a uz podršku politike tvrtka je samo rasla sve do početka 70-ih. Na valu slave Todorići su se preselili na Pantovčak. Vila, očito, nije bila oduzeta Todorićima kad je početkom 70-ih Ante Todorić osuđen na četiri godine zatvora zbog gospodarskog kriminala, odnosno da je pronevjerio šest milijuna njemačkih maraka iz Agrokombinata, koji se, pak, ubrzo pod teretom dugova urušio.

Obitelj Todorić ispred kamina u lovačkoj kući nadomak Zagreba. Fotografija je snimljena prije gotovo četvrt stoljeća, 1993. godine. U to je vrijeme Ivica Todorić još bio relativno blagonaklon prema medijima i dopuštao je da se, s vremena na vrijeme, zaviri u njegov privatni život

Dugoselska kronika početkom 70-ih objavila je niz članaka na tu temu, a neki od njih neodoljivo podsjećaju na današnju situaciju u kojoj je koncern Agrokor. Naslov jednog od njih bio je “Tko su krivci za stanje u Agrokombinatu?”, a u članku se navodi kako su radnici na sastanku rekli: “Od nas se traži odricanje od dvomjesečnog osobnog dohotka u korist sanacije poduzeća, od nas se traži odricanje oročenog novca - zarade koju smo ranije dali, a da se istovremeno ne postavlja pitanje oduzimanja imovine onima koji su je stekli na račun nas i Agrokombinata!?”.

“Povijest se uvijek ponavlja”, prokomentirao je jedan naš sugovornik. Todorići su danas vlasnici oba stana u vili na Pantovčaku u kojoj su odrastala djeca Ivice Todorića. Oba su stana glasila na Ivicu Todorića sve do 2014., kad ih je darovnim ugovorom prebacio na starijeg sina. U vili je do prije nekoliko godina živio, kaže nam izvor blizak obitelj, njihov “rođak ili poznanik kako bi je čuvao”, ali dodaje da je posljednjih godina navodno prazna. Mediji ovih dana javljaju da su u posljednje vrijeme Kulmerovi dvori prazni, sve dok pred njih nije izašla Iva Balent, uputivši ih da je “pogled bolji odozdo”, što zaista i jest, ali se ne vidi tko ulazi i odlazi s imanja.

Golemo potkrovlje

“Ivica Todorić ovih je dana najčešće u Londonu, kao i Ante, koji je obitelj preselio u Austriju, gdje su djeca krenula u školu. Ivan je često u Srbiji te s partnericom očekuje rođenje djeteta. U dvorima su još Iva Balent i suprug, majka”, govori nam izvor blizak obitelji. Rezidencija dvora inače sastoji se od tri dijela: središnje kuće te dvije rezidencije sa svake strane. U središnjem dijelu Kulmerovih dvora, doznajemo, živi Ivica Todorić sa suprugom Vesnom i ovem Antom. U većoj rezidenciji koja se nalazi s lijeve strane su braća Ante s obitelji te Ivan, a u onoj s desne strane kćer Iva s obitelji. Ispod središnjeg dijela nalazi se podzemna garaža iz koje hodnici vode i do rezidencije u kojoj su braća, a iz garaže se u kuću Ivice Todorića dolazi liftom.

U središnjoj kući u kojoj je Ivica Todorić nalazi se golemo potkrovlje gotovo preko cijele površine kuće, u kojoj često imaju razna primanja. Kad se ulazi, Todorićevim predsobljem dominiraju raskošne stepenice koje vode na gornje katove. Dizajn kuće je decentan. Todorići su se dvore trudili urediti u skladu s činjenicom da je riječ o zaštićenom spomeniku kulture. Od umjetnina, doznajemo, da je u dvorima bila jedna slika Vlahe Bukovca, ali nije poznato od kojih su umjetnika ostale. “Todorić nije slovio za ljubitelja umjetnina”, govori nam poznavatelj tržišta umjetninama. Život Todorića u dvorcu uključivao je zato sve pogodnosti luksuza dok je Agrokor plesao kako je vlasnik htio: otok, helikopter, lovište, automobile, putovanja...

Tomislav Janković

Vikendica u Gorskom kotaru

“Kad se uselio u dvorac, bio sam na imanju. Tek kad sam vidio travu oko dvorca, mekšu od perzijanera, shvatio sam kakav je to život”, opisuje nam jedan sugovornik. Zanimljivo je da su nekoliko godina nakon što su se doselili u Šestine pomogli obnovu šestinske župne crkve Sv. Emerika, i to gotovo od temelja do tornja. “Dolazili su arhitekti iz Engleske koji su radili na dizajnu. Crkva je potpuno renovirana”, govori nam izvor blizak crkvenim krugovima. Crkvu najčešće posjećuju Iva Balent i njezina majka, a na nedjeljnim misama, govori nam jedan stanar Šestina, “prvi red je uvijek rezerviran za obitelj Todorić”.

Davor Pongračić / CROPIX

Iz zahvale obitelji Todorić na freskama iza oltara u samoj crkvi oslikani su Kulmerovi dvori kojih ranije na tim freskama nije bilo. Od nekretnina koje obitelj posjeduje, koliko je poznato, Iva Balent posjedovala je donedavno stan u centru grada u kojem je nakon odlaska iz koncerna smjestila novu agenciju Srculence, a stan danas glasi na njezinu maloljetnu kćer. Prema podacima iz zemljišnih knjiga, Balent je stan naslijedila od majke Vesne Todorić, rođene Bašić.

Obitelj Todorić sa psom u vrtu obiteljske kuće na Pantovčaku. Kuću su uskoro napustili i preselili se u Kulmerove dvore

U vlasništvu Balent je i atraktivna vikendica, kako je pisao dnevnik 24 sata, u Gorskom kotaru, točnije u Ravnoj Gori. Todorići su, prema njihovim napisima, često unajmljivali tu kuću, a kako im se jako svidjela, na kraju su je i kupili. Ta se vikendica s okućnicom prostire na 8000 četvornih metara, a sagrađena je 2007. kao mjesto za obiteljski odmor. Kuća ima nekoliko soba i kupaonica, kamin, saunu, prostoriju za opuštanje i golemi vanjski bazen te je idealna za osam osoba.

Unutrašnjost je napravljena od masivnog i kvalitetnog drva. No život Todorića ranije je uključivao nekretnine i pokretnine u vlasništvu Agrokora: lovište, aute, helikopter, brod... Kad su željeli odletjeti nekamo dalje, od jednog bi poduzetnika posudili privatni avion pa otišli u shopping u Milano ili Pariz. Iako se Ivica Todorić rijetko pojavljivao u javnosti i nije se vidljivo razmetao, ipak se na njegovoj djeci moglo vidjeti koliko raskošan život vode.

Ovršeni otok

Imovina koja nije bila u vlasništvu obitelji Todorić, ali su se njome koristili i privatno bio je otok Smokvica, koji je država ovih dana ovršila. Novinari su tom prilikom izvijestili da se na otoku dužine obale od dva kilometra nalaze kamena dvokatnica i brojni pomoćni objekti, četiri apartmana, novija zgrada koja bi trebala biti restoran, privatna plaža i kuća u kojoj žive ljudi koji na otoku rade. Ponude za još jedan objekt na moru, kojim se svojedobno koristila obitelj Todorić, pristigle su nedavno u koncern Agrokor. Riječ je o Villi Castello za koju je, kako su izvijestili iz Agrokora, stiglo šest ponuda potencijalnih kupaca. U prodaji su se našli i motorna jahta Jana dužine 23,86 metara proizvedena 2006. te helikopter. Motorna jahta je model Riva 85 Opera, a tražena cijena iznosi 1,4 milijuna eura.

Ranko Šuvar / CROPIX
Željko Joksimović sa suprugom i Iva Todorić

U prodaji je i helikopter Bell 427 VFR također iz 2006. godine, koji se može kupiti za oko milijun eura. I više luksuznih automobila u vlasništvu koncerna također je u prodaji, a riječ je o vozilima Mercedes S 600 i GLS, Audi A8 i Range Rover te drugi. No Ivicu Todorića ništa od toga nije veselilo toliko koliko lovište imena VII/15, Zapadna Garjevica, kojim je upravljala Agrokorova tvrtka Lovno gospodarstvo Moslavina. Riječ je o jednom od većih gubitaša unutar koncerna, a koncesija za lovište vrijedi do 2035. godine. Kad je afera otvorena, Todorić se povjerio jednom prijatelju: “Imam ti potrebu reći da sam u užasnom stanju. Mogao bih ostati bez svega, kuće, posla, postoji mogućnost da ću iz svega izaći kao podstanar...”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 09:14