NEVRIJEME > FOTO, VIDEO

NAJJAČA BURA U POVIJESTI HARA HRVATSKOM Prevrće kamione, aute, dvoje ozlijeđenih!

Ako imate zanimljive fotografije nevremena pošaljite ih na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 CROPIX/Ante Baričević

ZAGREB - Od jutarnjih sati nevrijeme gotovo u cijeloj Hrvatskoj uzrokuje probleme, nekoliko osoba je ozlijeđeno, a nadležne službe interveniraju zbog slomljenih stabala, otrgnutih dijelova fasada i krovova, te odguranih spremnika za otpad na prometnice i u more.

Kišno nevrijeme praćeno vrlo jakim vjetrom zahvatilo je u četvrtak ujutro Makarsko primorje. Bura puše prosječnom brzinom od 70-tak, s orkanskim udarima i više od 140 kilometara na sat, a u zadnjih 12 sati palo je 17 litara kiše po metru četvornom.

Bura je pričinila manje štete u gradu na prometnim znacima, kioscima, reklamnim panoima i tendama.





Na najvišem biokovskim vrhu Svetom Juri od sinoć pada snijeg, doznaje se od dežurnog tehničara na odašiljaču HRT na Biokovu. Temperatura se spustila na minus 5,5 stupnjeva Celzija, visina snijega je tridesetak centimetara, a u nanosima i do pola metra.

Zvonimir Barisin / CROPIX
Podstrana, 050315.Orkanski vjetar koji pravi velike probleme na sirem splitskom podrucju prevrnuo je kamion na Jadranskoj Magistrali te se prometovanje odvija usporeno. Ciklona Rea je i dalje u jacanju.Na fotografiji: Prevrnuti kamion na Jadranskoj Magistrali.Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX

Foto: Orkanski vjetar prevrnuo kamion na Jadranskoj Magistrali, Podstrana (snimio: Zvonimir Barišin/CROPIX)

I na Vidovoj gori na Braču pada snijeg umjerene jačine. Pada i na imotskom području, javlja Slobodna Dalmacija.

Bura prevrnula tegljač, urušio se krov Dalmexa, Gornja Podstrana bez struje

Jaki udari vjetra koji su zahvatili Dalmaciju otpuhuju plovila na more, lome drvene dalekovodne stupove, stvaraju odrone na prometnicama i kidaju stabla, doznaje se u splitskom Centru 112.

U splitskom Centru 112 danas su dobili dojavu da morem u kaštelanskom zaljevu nošen jakim vjetrom pluta jed transportni kontejner, a u u luci Podstrana vjetar je s vezišta otpuhao jedrilicu i odnio je na more.

Prema podacima tog centra na Trgovačko transportnom terminalu (TTTS) u Stobreču, istočno od Splita, vjetar je urušio krov jedne zgrade, a u Kaštel Lukšiću vjetar je urušio dio stare zgrade koja se nalazi neposredno uz glavnu prometnicu kroz to mjesto.

Vjetar je danas srušio ili oštetio više drvenih stubova za električnu mrežu na području od Podstrane do Sinja što izaziva poteškoće u snabdijevanju elektirčnom energijim na tom području, doznaje se u splitskom Centru 112.

Na više prometnica, posebice u Dalmatinskoj zagori, jaki vjetar nanosi odrone na ceste.

'PMC Split prvi put u povijesti u svome upozorenju dao je prognozu vjetra na nekom dijelu Jadrana iznad 100 čvorova. Sada podno Velebita daju rekordno prognoziranih 130 čvorova!', objavio je Crometeo na svojoj službenoj Facebook stranici. 130 čvorova je preko 240 km/h.

'Na sjevernom i srednjem Jadranu udari bure su 40-90, a podno Velebita idu do rekordnih 130 čvorova. Na južnom, u početku i na dijelu srednjeg Jadrana udari juga 30-50 čvorova. More 5-6. Nevere', navodi Pomorski meteorološki centar Split u objavljenom upozorenju. Očekuje se i formiranje ciklone nad Tirenskim i Jadranskim morem.

Foto: nevrijeme na Korčuli (snimio čitatelj Rikardo Denoble)

Zbog jakih udara bure prekinuto je više trajektnih linija preme srednjedalmatinskim otocima, a zbog nemogućnosti privezivanja u trajektnoj luci Supetar na Braču, u četvrtak ujutro se u Split vratio trajekt koji plovi na toj liniji.

„Trajekt koji je jutros isplovio iz splitske trajektne luke prema Supetru zbog jakih udara vjetra nije se mogao privezati u luci u Supetru, te nije došlo do iskrcavanja pa se trajekt bio prisiljen s putnicima vratiti u splitsku luku“, rekao je Hini Ante Mrvica, koordinator Jadrolinijinog splitskog plovnog područja.

Na Trgovačko-transportnom terminalu Split urušio se dio krova tvrtke Dalmex, dok je na području Gornje Podstrane u prekidu opskrba električne energije, javlja RTL.

Na južnom, u početku i na srednjem Jadranu jugo 12-24 u jačanju na 16-36 čvorova. Drugdje bura u jačanju na 18-46, podno Velebita do 70 čvorova.

U priobalju puše orkanska bura pa su u prekidu mnoge trajektne linije, a brojne su ceste zatvorene za sve skupine vozila i za sada kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama ne mogu voziti iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Hrvatskom primorju te obrnuto, izvijestio je u četvrtak ujutro Hrvatski autoklub.

Bura je na brzoj cesti Klis - Solin bura je prevrnula tegljač, javlja Slobodna Dalmacija.

- Da nisam bio pun tereta, i mene bi bacilo - kazao je očevidac, vozač s Korčule.

Policija je potvrdila prevrtanje tegljača, te zatvaranje ceste. Vozač je prevezen u bolnicu.

Zbog pada prometne signalizacije na kolnik zatvoren je i tunel Sv. Ilija. Očevid na brzoj cesti je u tijeku.

U Pagu bura okrenula parkirani automobil, dvoje ljudi ozlijeđeno

Zbog orkanske bure koja puše do 200 km/h u četvrtak ujutro zatvoren je za promet Paški most, u gradu Pagu bura je okrenula parkirani automobil kod crkve sv. Jurja i u more je pobacala plastiče eko kontjenere, a oko 9,30 sati nestalo je električne energije.









Orkanska bura na Pagu ozlijedila je i dvoje građana. Jednu mlađu žensku osobu i starijeg muškarca nalet bure u središtu grada Paga bacio je na pod i lakše ozlijedio, potvrdio je dr. Vlatko Grković iz zadarskog županijskog Zavoda za hitnu medicinu.

"I u jednom i u drugom slučaju nalet bure ih je bacio na pod i lakše ozlijedio. Mlađa ženska osoba iščašila je rame, a stariji muškarac ima lakšu ozljedu glave. Ali ono što je najvažnije oboje nemaju potrebe za daljnjom obradom, dakle laške su ozlijeđeni", rekao je dr. Grković dodajući kako su oboje ozlijeđeni u gradu Pagu te zbrinuti u tamošnjoj ispostavi Hitne.

U Pagu trenutačno nema niti električne energije, kao ni na podvelebitskom području oko mjesta Karina.

Vjetar dignuo krov škole kraj Rijeke

Na Krčkom mostu izmjerena je pak maksimalna brzina vjetra od oko 200 kilometara na sat. Vjetar je dignuo krov zgrade Osnovne škole Jelenje-Dražice u Dražicama, te su djeca evakuirana. Na zgradu Psihijatrijske bolnice u Lopači srušilo se stablo, no nitko nije ozlijeđen, javlja Novi list.

Bura nosi i dijelove krovova, ima puknutih stabala, odrona kamenja, a jak vjetar je jutros iza 8 sati bez struje na pola sata ostavio šire područje Rijeke. Ponovno je zbog jakog vjetra zatvoren i kampus na Trsatu, a nastavu je otkazalo i nekoliko škola.

Foto: Šleper prevrnut u Kukuljanovom pokraj Rijeke (snimio čitatelj Damir Gruber)

Foto: Šleper prevrnut kod Dražica na Grobniku (snimio čitatelj Ivica Devčić)

Srušena stabla u Zadru

Orkanska bura posla je dala i vatrogascima u gradu Zadru. Pola sata iza ponoći pripadnici javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zadar uklanjali su stablo koje je palo u Kožinu, a jutros su na prometnici u Biogradu također morali uklanjati srušeno stablo.

Zbog orkanske bure koja puše na zadarskom području u četvrtka prijepodne zatvoreni su svi cestovni smjerovi za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz unutrašnjosti prema Dalmaciji.

Također za sav promet zatvorena je autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, državna cesta D-54 Maslenica-Zaton Obrovački, Jadranska magistrala D-8 između Bakra i Svete Marije Magdalene i Paški most.









U prekidu je trajektna linija Prizna-Žigljen, te na zadarskom području Biograd-Tkon i katamaran Ist-Molat-Zadar.

Najjači udar bure izmjeren je u Prizni 216 km na sat, u prekidu je trajetna linija za Otok Rab i Pag, a u Lici na Koreničkom području palo je najviše snijega koji nošen vjetrom stvara mjestimice visoke snježne nanose.

Foto: snimio čitatelj Ivan Matovina (snježna vijavica u Saborskom)

U Korenici i obližnjim parkiralištima kao i u Gračacu stoje brojni šleperi i kamioni. Na Koreničkom području promet je otežan i na većini lokalnih cesta, doznaje se u zimskoj službi "Lika cesta".

Foto: snimio čitatelj Ivan Matovina

Kiša poplavila Dubrovnik

Već u ranim jutarnjim satima ciklona Rea koja je u srednjoj Dalmaciji donijela orkansku buru, a u zaleđu snijeg, na Dubrovnik je svalila čak 70 litara kiše po metru četvornome. U zastoju je pomorski i zračni promet, a dubrovačke su prometnice poplavljene.

Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović rekao je u četvrtak kako su vatrogasci na krajnjem jugu Hrvatske zbog jakog nevremena tijekom jutra imali više od dvadeset intervencija te kako Župi dubrovačkoj prijeti poplava kakva se dogodila u rujnu 2014. godine, kada je zbog obilne kiše voda ušla u mnoge kuće.

Konavosko polje te Gruda našli su se u pravom vodenom okruženju. Zbog obilnih kiša izlile su se i rijeke Ljuta, Konavočica i Kopačica, a meteorolozi ističu da je samo do 14,30 sati po četvornom metru palo oko 120 mm kiše koja i dalje pada.

Ciklona Rea paralizirala promet

Da upozorenja o jakoj cikloni nisu bila na odmet pokazuje stanje u cijeloj Dalmaciji, te u Lici i Gorskom kotaru.

Prekinut je promet na brzoj cesti DC1 od Dugopolja prema Splitu, zbog prevrnutog terenog vozila. U smjeru Dugopolja prometuje se nesmetano.

Ukinuti su zimski uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru. Sada sve skupine vozila mogu prometovati iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci, i obrnuto.

Dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica još je zatvorena za sve skupine vozila zbog vjetra, tako da je obilazak za sva vozila starom cestom kroz Gorski kotar (DC3) između čvorova Kikovica i Delnice.

Iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji obilazak za sva vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, je od čvora Sveti Rok državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina (DC50 i DC27) te obrnuto.

U priobalju puše orkanska bura, brojne su ceste zatvorene za sve skupine vozila. Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema. Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto.

U Hrvatskom primorju, Slavoniji i Dalmaciji kolnici su mokri i skliski od kiše. Mogući su odroni zemlje i kamenja, posebice na dionicama kroz gorja.

Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog orkanske bure za sav promet zatvoreni su:

• autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje,

• autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica,

• autocesta A7 između čvorova Draga i Šmrika,

• dionica državne ceste DC1 Korenica-Udbina-Gračac-Knin,

• Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene,

• DC52 Špilnik-Korenica,

• DC76 tunel Sveti Ilija,

• državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54),

• DC102 od kružnog toka u Omišlju do Krčkog mosta,

• državna cesta Dobroselo-Mazin (DC218),

• Krčki most,

• Paški most,

• most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku,

• ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, ŽC5203 Srb-Brotnja i ŽC Perušićka Kosa i Čanak.

Samo za osobna vozila otvorene su:

• riječka obilaznica (A7) na dionicama Orehovica-Škurinje i Čavle-Kikovica (A6) te

• dionica državne ceste DC25 Gospić-Karlobag.

Brza cesta Solin-Klis (DC1) zatvorena je za sva teretna vozila i autobuse na kat, zbog vjetra.

Zimski su uvjeti na cestama:

- u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju:

ŽC5030 Platak-Kamenjak,

ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje,

ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak,

ŽC5110 Klenovica-Alan, ostale županijske i lokalne ceste na području Delnica i Gornjeg Jelenja.

- u Lici i Dalmaciji:

A1 na dionici Gospić-Maslenica (za sve skupine zatvorena dionica Sv.Rok-Posedarje) i Zagvozd-Ravča,

DC1 Vaganac-Korenica-Udbina,

DC23 Žuta Lokva-Senj,

DC25 Korenica-Gospić,

DC27 Gračac-Zaton Obrovački,

DC42 u mjestu Poljanak,

DC50 Gospić-Gračac,

DC217 Ličko Petrovo Selo-granični prijelaz Ličko Petrovo Selo,

DC218 Užljebić-Dobroselo,

DC522 Udbina-Gornja Ploča,

ŽC5201 Selište-Prijeboj,

ŽC5203 Dobroselo-Brotnja,

LC59122-Ledenik i

LC59123-Konjsko.

Zbog vode na kolniku zatvorene su ceste:

- ŽC3156 Mala Gorica-Žažina i

- ŽC3229 Bjeljavina-Staro Selo.

Snijeg prouzročio poteškoće u prometu u BiH

SARAJEVO - Intenzivne snježne padaline koje su noći na četvrtak zahvatile Bosnu i Hercegovinu prouzročile su poteškoće na većini prometnica u toj zemlji, izvjestili su prije podne entitetski auto-moto klubovi.

Na magistralnoj cesti koja povezuje Sarajevo i Mostar prekinut je promet teretnih vozila na planinskom prijevoju Iva-sedlo, a jednako ograničenje uvedeno je i na cesti između Livna i Šuice.

Teretna vozila koja prometuju preko planinskih prijevoja moraju imati lance.

Upozorenje o otežanom prometu izdano je i za pravce Sarajevo - Olovo - Kladanj, Prozor- Uskoplje, Novi Travnik - Bugojno, Donji Vakuf - Travnik i Bugojno-Kupres.

Službe za održavanje cesta većinu prometnica uspijevaju održavati prohodnima, no upozoravaju na pojačani oprez jer se tijekom dana očekuje rast snježnog pokrivača koji u nizinama može dosegnuti do 30 centimetara visine, a na planinama i do pola metra.

Crveni meteoalarm vrijedi za područje istočne Hercegovine gdje se tijekom dana očekuje jača kiša praćena vjetrom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:29