VELIKA ŠKRTICA

Najskuplja je Domaćica ona koju u ponoć kupite na kvartovskoj pumpi

U Njemačkoj ćete na pumpi vodu platiti četiri puta više nego u trgovini, dok će vam u Nizozemskoj naplatiti čak i punjenje zraka
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Nema goreg nego kad u ponoć shvatiš da ti u kući nedostaje nešto od namirnica pa se ispostavi da ti je najjednostavnije i najbliže otići na benzinsku.

U pravilu to onda znači da će to biti i najskuplja kupnja s obzirom na cijenu proizvoda u maloprodaji. Na benzinskim postajama uglavnom dižu cijene više od 25 posto od regularnih cijena u trgovinama.

Razlike u cijenama najbolje se vide kad je riječ o alkoholnim pićima čiji je izbor na benzinskim postajama skroman, uglavnom lošije kvalitete, i koje ćete nerijetko platiti kao da je riječ o pristojnoj cugi u “normalnim” trgovinama.

Baš sam nedavno bila na svojoj kvartovskoj benzinskoj (Tifon) pa sam malo razgledala cijene.

Mlijeko od pola litre Z bregov stoji 5,90 kuna iako za isti novac u trgovini možete kupiti cijelu litru, Kraševa čokoladna tortica ondje je pet kuna umjesto četiri, a Milka od jagoda i jogurta stoji 12,99 za razliku od 10 kuna, koliko je u kvartovskoj trgovini, nekoliko stotina metara udaljenoj od pumpe.

Posjetila sam onda i jednu Croduxovu pumpu u istočnom dijelu grada, gdje sam Ledov kornet od vanilije platila 9,99 kuna (u običnoj je trgovini osam), dok sam najviše preplatila Domaćicu koju sam platila 23.99 kuna, odnosno 50 posto više nego u dućanu!

Zanimljivo, cijena malog Franckova kikirikija od 50 grama ista je kao u trgovini, 4,99 kuna, pa tu očito ne možete fulati.

Razlog tim odskakanjima je prozaičan - core biznis benzinskih postaja ionako nije opskrbljivati vašu kuhinju ili vinski podrum, nego je to prodaja benzina, pa ako baš želite svoje namirnice kupovati istovremeno dok provjeravate gume - izvol’te, ali ćete to dodatno i platiti jer će vam ovdje naplatiti cjelonoćni rad.

Kao i činjenicu da u 3 noću nigdje u gradu niste mogli kupiti ženske uloške.

Pritom ne trebate biti ljuti na pumpe koje posluju u Hrvatskoj jer biste za svoju ležernost i spontanost u upravljanju kućnom smočnicom u nekim drugim europskim zemljama platili puno više nego u domovini.

Dokazi o tome postoje u istraživanju Eurotesta koje je posljednji put napravljeno za 2011. godinu, ali ipak i dalje daje barem opću sliku o tome koliko ćete robu široke potrošnje preplatiti na benzinskim postajama u Europi.

Eurotestovi istražitelji u tu su svrhu formirali potrošačku košaricu u koju su stavili šest proizvoda široke potrošnje (mineralnu vodu, Coca Colu, sendvič, svježe voće, maramice i pelene) te šest potrepština za motorna vozila (ulje, tekućinu za pranje stakla, prvu pomoć, uže, cestovnu kartu i uže).

Analiza je napravljena na 77 postaja u 11 zemalja, među kojima i u Hrvatskoj, koja se kad je riječ o cijenama u maloprodaji, pokazala jednom od pristupačnijih lokacija.

Inspektori su primijetili da trgovine na benzinskim postajama sve više sliče supermarketima - nude gotovu hranu, svježi kruh, voće i povrće - pa čak i pijesak za mačke, ali vam sve to onda pošteno i naplate.

Dobro je imati na umu da ćete najgore proći na postajama u Njemačkoj, gdje su cijene u maloprodaji više i do 280 posto u odnosu na najjeftinije benzinske postaje iz testa. Na primjer, za čokoladicu ćete izdvojiti tri, a za bocu vode i četiri puta više nego u normalnoj njemačkoj trgovini. Najjeftinije postaje “otkrivene” su u Hrvatskoj i Češkoj, za razliku od nekih postaja u Nizozemskoj, gdje morati platiti čak i punjenje zraka - 50 centa po gumi. E, na to su mislili naši stari kad su skovali termin “porez na budale”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:37